ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιώργος Λάνθιμος: H Ιφιγένεια εν Αυλίδι και η θυσία του δικού του ιερού ελαφιού στη μεγάλη οθόνη

Γιώργος Λάνθιμος: H Ιφιγένεια εν Αυλίδι και η θυσία του δικού του ιερού ελαφιού στη μεγάλη οθόνη

Η πολυσυζητημένη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Ο θάνατος του Ιερού Ελαφιού" κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και ο δημιουργός της μίλησε στην εφημερίδα Le Figarο για το νέο του κινηματογραφικό εγχείρημα που προκαλεί.

"Αυτό που πάνω απ΄ όλα επιδιώκω είναι η δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας στο εσωτερικό των ταινιών μου" εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, με συνέντευξη που παραχώρησε στη Φιγκαρό, με αφορμή την προβολή της τελευταίας του ταινίας "Ο θάνατος του ιερού ελαφιού" που, όπως συνηθίζεται με κάθε του σκηνοθετικό εγχείρημα, προκαλεί αντιδράσεις. Άλλωστε αυτό είναι και ένα ζητούμενο του ίδιου του σκηνοθέτη που μετά τις ταινίες "Κυνόδοντας", "Άλπεις", "Αστακός" και τα βραβεία που έχει ήδη κερδίσει "θυσιάζει" στη μεγάλη οθόνη μια ακόμη ιστορία.

Στο ερώτημα τι τον οδήγησε να ασχοληθεί στην ταινία του "Ο θάνατος του ιερού ελαφιού" με ένα τόσο λεπτό θέμα, ενός πατέρα που έφθασε στην κρίσιμη επιλογή της θυσίας, ο Γ. Λάνθιμος εξήγησε:

"Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια πολύπλοκη δυναμική, τοποθετώντας ένα νεαρό άνδρα να ανακαλύπτει ξαφνικά ότι έχει το δικαίωμα ζωής και θανάτου στα παιδιά των άλλων, μπροστά σε έναν μορφωμένο, ισχυρό και ευτυχισμένο πατέρα. Έπειτα, είχα μια δεύτερη ιδέα σχετικά με την ασάφεια που περιστρέφεται γύρω από τη δικαιοσύνη και την αδικία που εφαρμόζεται στο ιατρικό επάγγελμα: Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια των χειρουργών ή γενικότερα γιατρών για να μας σώσουν, οι οποίοι μερικές φορές νομίζουν και οι ίδιοι ότι είναι θεοί ενώ πολύ εύκολα μπορούν να κάνουν σφάλματα".

Στην παρατήρηση ότι στο τελευταίο του φιλμ, όπως άλλωστε και στον Αστακό, ο κινηματογράφος του ακολουθεί ένα παράξενο, σκληρό και άγριο μονοπάτι που αποσταθεροποιεί τον θεατή, ο σκηνοθέτης απάντησε ότι του αρέσει να εκθέτει τα άτομα σε σύνθετες καταστάσεις.

"Προσπαθώ να δημιουργώ ανοιχτές δομές στο σενάριο στο εσωτερικό των οποίων οι θεατές χαράσσουν το δικό τους δρόμο και κάνουν τη δική τους γνώμη. Είναι ίσως ένας περίεργος τρόπος να κάνει κάνεις ταινίες αλλά ελπίζω ότι λειτουργεί. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρω να κάνω διαφορετικά" τόνισε.

Σχετικά με την επιλογή του να κάνει τα γυρίσματα σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο όπου σκηνοθετικά κυριαρχεί το λευκό, ο Λάνθιμος λέει ότι του αρέσουν οι αντιθέσεις, "όλα είναι λευκά, σε αυτό το χειρουργικό ψυχρό περιβάλλον, ενώ η βασανιστική σκιά του κακού έχει εισχωρήσει σε αυτόν τον πεντακάθαρο μικρόκοσμο", σημειώνει.

"Ήταν σημαντικό για μένα το να ξεδιπλωθεί η ιστορία σε αυτήν την αψεγάδιαστη ατμόσφαιρα. Ήθελα ένα πολύ εντυπωσιακό νοσοκομείο, που να έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο (το σκοτάδι) της πλοκής. Αυτός είναι ο λόγος που τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι στο Midwest της Αμερικής, για να καταγράψω το φως και τις μεγάλες εκτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα θέματα της ταινίας" προσθέτει.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είχε ιδιαίτερη πρόθεση να κάνει μια ταινία φρίκης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι "παίζει" με τους κώδικες τέτοιων ταινιών, ειδικά καθώς οι τεχνικοί στις ΗΠΑ έχουν μεγάλη παράδοση στον τομέα.

Αυτό που μου αρέσει είναι ότι ο θεατής σκέφτεται ότι κοιτάζει ένα φιλμ το θέμα του οποίου μοιάζει οικείο, που όμως η πλοκή του ξεφεύγει σιγά-σιγά με αλλεπάλληλα γλιστρήματα, που τον οδηγούν τελικά αλλού" λέει για την ταινία που έτυχες "έντονης και διασπαστικής" υποδοχής στις ΗΠΑ. "Η ταινία μου προκαλεί αντιδράσεις και είμαι περήφανος γι' αυτό, γιατί δεν αφήνει αδιάφορους" λέει.

Η Ιφιγένεια πίσω από μια ιδέα

Σχετικά με τον τίτλο της ταινίας, ο Λάνθιμος εξήγησε ότι πρόκειται για μια αναφορά στην ελληνική μυθολογία και στο κείμενο του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι".

Σύμφωνα με την ιστορία ο βασιλιάς Αγαμέμνονας αντί να θυσιάσει την κόρη του, την αντικατέστησε με ένα ιερό ελάφι. Όταν η θεά Άρτεμις το κατάλαβε εξαγριωμένη του έστειλε μια κατάρα. "Θεώρησα σημαντικό να αναφερθώ σε αυτό το αρχαίο κείμενο, επειδή ο παραλληλισμός είναι αρκετά σχετικός με τη δική μας πλοκή" είπε.

Ο Λάνθιμος ετοιμάζει ήδη μια νέα ταινία με τον τίτλο The Favourite, που μόλις τελείωσε τα γυρίσματα στην Αγγλία. Εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Άννας της Αγγλίας και μιλάει για τις διαμάχες των γυναικών της Αυλής, άπληστες για εξουσία.ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ