ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Paradise Papers: Μadonna & Bono στο σκάνδαλο των off-shore - τι απαντάει ο front man των U2

Paradise Papers: Μadonna & Bono στο σκάνδαλο των off-shore - τι απαντάει ο front man των U2
@Facebook/u2

Oι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της ελίτ και τις τεχνουργίες της φοροδιαφυγής με επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους με το κωδικό όνομα Paradise Papers έφεραν στο μάτι του κυκλώνα τον (αμφιλεγόμενο ακτιβιστή) "αρχηγό" και τραγουδιστή του συγκροτήματος U2, Bono (Μπόνο).

O Iρλανδός φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, με βάση τη νέα διαρροή "Paradise Papers" που φέρνουν στο φως πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους "αστέρες" με επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους και πιο συγκεκριμένα με έδρα εταιρία στη Μάλτα στην οποία είχε επενδύσει για ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία.

Ο τραγουδιστής των U2 το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, ήταν επενδυτής στην εταιρεία της Μάλτας Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Ausra έναντι 5,1 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, λίγο μετά το άνοιγμά του το 2007.

Η Nude Estates στη συνέχεια μεταβίβασε την κυριότητα στη Nude Estates 1, εταιρεία με έδρα το Γκέρνσεϊ, ένα ακόμα νησί που δεν επιβάλει φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων.

Στη Μάλτα επίσης είναι χαμηλή η φορολογία, μόλις 5% για τις εταιρείες. Εκπρόσωπος του Μπόνο διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από την πλευρά του καλλιτέχνη.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα The Guardian η εκπρόσωπος του αρχηγού των U2 εξήγησε: "Ο Μπόνο ήταν παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρία που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένη στη Μάλτα έως ότου εκκαθαρίστηκε εκούσια το 2015".

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μπόνο ήταν επίσης παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο και στην εταιρία Guernsey που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο.

sz

Ένας αμφιλεγόμενος φιλάνθρωπος

Ο Μπόνο είναι γνωστός ευρέως για το έργο του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, η One Campaign και η Make Poverty History και έχει δεχθεί και στο παρελθόν κριτική για τις φορολογικές συναλλαγές του.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να βοηθήσει στον περιορισμό της φτώχειας στη γενέτειρά του την Ιρλανδία, με τη διατήρηση της φορολογικής έδρας των U2 στη χώρα.

Ο Μπόνο δεν απολογήθηκε για τις προηγούμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις. Το 2012 είπε ότι οι U2 κατέβαλαν "μια περιουσία σε φόρους", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.

BONO1

@Facebook/u2

Αναφερόμενος σε προηγούμενη απόφαση του συγκροτήματος να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ολλανδία είπε ότι "υπάρχουν απλώς κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι που εργάζονται για μας και προσπαθούν να υπάρχει λογική στον τρόπο, με τον οποίο φορολογούμαστε. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις εταιρίες μας. Υπάρχουν πολλές εταιρίες" δήλωσε.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε τα Paradise Papers αποσαφήνισε πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρίες και καταπιστεύματα.

"Η ICIJ δεν έχει σκοπό να υπονοήσει πως πρόσωπα, εταιρείες ή άλλες οντότητες έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει καταχρηστικά κατά οποιονδήποτε τρόπο" ανέφερε.

Eπιπλέον η Μαντόνα Η Μαντόνα εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες. Η εταιρεία αυτή αποδείχθηκε ότι είχε εγγραφεί στα μητρώα το 1997 και έκλεισε το 2013. Η βασίλισσα της ποπ δεν έχει απαντήσει ακόμη στις αποκαλύψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ