ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα βραβεία της Αγοράς γεννούν το σινεμά του αύριο

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα βραβεία της Αγοράς γεννούν το σινεμά του αύριο

Aπό το 2005 όταν και η Αγορά ξεκίνησε την πορεία της, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ελάχιστα προβεβλημένο αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να επενδύει σε ελπιδοφόρους δημιουργούς φέρνοντας τους κοντά στα όνειρα τους. Άλλωστε από αυτό το φυτώριο για νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς, το πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, ξεκίνησαν τη σπουδαία κινηματογραφική τους καριέρα ταινίες και δημιουργοί που σήμερα ορίζουν τον ελληνικό αλλά και διεθνή κινηματογράφο.

Από τον "Κυνόδοντα" του Γιώργου Λάνθιμου, το "Park" της Σοφίας Εξάρχου, το "Suntan" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και το "Μικρό Ψάρι" του Γιάννη Οικονομίδη ή το "Mustang" (Ατίθασες) της Denise Gamze Erguven και το "All about Amal" του Mohamed Siam που ξεκίνησε από την Αγορά του ΦΚΘ και θα είναι η ταινία έναρξης στο IDFA 2017 -ήτοι το σημαντικότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο- η Αγορά είναι η μήτρα του σινεμά του αύριο.

Συγκεντρώνοντας ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέροντας το χώρο αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα η Αγορά δίνει τη δυνατότητα σε projects να περάσουν από τη θεωρία στην υλοποίηση διεκδικώντας τον τίτλο της καρδιάς του ΦΚΘ με τις πολλαπλές αναπτυξιακές της δράσεις.

Λίγο πριν τα μεγάλα βραβεία της γιορτής που απόψε ρίχνει την αυλαία της σε μια ηλιόλουστη -επιτέλους μετά από ένα απίστευτα βροχερό Σάββατο- Θεσσαλονίκη αυτό το σπουδαίο αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απένειμε τα βραβεία του. Τα βραβεία της φετινής Αγοράς είναι τα ακόλουθα:

Τα βραβεία του 13ου Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads

Η κριτική επιτροπή του 13ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads αποτελείται από τους Teresa Hoefert de Turegano (σύμβουλος χρηματοδοτήσεων, Medienboard Berlin-Brandenburg, Γερμανία), Dominique Welinski (παραγωγός, DW, Γαλλία) και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (παραγωγός, Heretic, Ελλάδα) και βραβεύει:

Ι. Το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχος) από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 αποναμήθηκε στο κινηματογραφικό σχέδιο "MARGHERITA" σε σκηνοθεσία Valentina Carnelutti και παραγωγή Marco Alessi - Dugong Films & Valentina Carnelutti - Fioere Leonen Produzioni (Ιταλία) "για τη γενναιότητα της σκηνοθέτιδας να αφήσει την έφηβη πρωταγωνίστρια της να παραμείνει έφηβη". Επιπλέον ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει διαπίστευση για το Producer’s Network στο Φεστιβάλ των Καννών 2018.

II. Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, απένειμε για έβδομη χρονιά το βραβείο 10.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του Crossroads του ΦΚΘ στο κινηματογραφικό σχέδιο "200 METERS" σε σκηνοθεσία Ameen Nayfeh και παραγωγή May Odeh - Odeh Films (Παλαιστίνη) "για να μπορέσουν οι δημιουργοί να γκρεμίσουν το τείχος και να τους βοηθήσουν να τρέξουν το μαραθώνιο χρηματοδότησής τους".

III. Το βραβείο MuSou που προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου απονεμήθηκε στο κινηματογραφικό project "ZUHAL" σε σκηνοθεσία Nazlύ Elif Durlu και παραγωγή Anna Maria Aslanoğlu - istos film (Τουρκία) "για την οργανική και εφευρετική χρήση του ήχου στην αφήγηση και στον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού χαρακτήρα".

ΙV. Το βραβείο HERETIC ASTERISK που προσφέρει υπηρεσίες στην περαιτέρω ανάπτυξη και στρατηγική ενός κινηματογραφικού project απονεμήθηκε στο "RAINBOWS DON’T LAST LONG" σε σκηνοθεσία Mayye Zayed, παραγωγή Mayye Zayed (Rufy’s Films) και συμπαραγωγή Halina Dyrschka (Ambrosia Film) από την Αίγυπτο και τη Γερμανία "για να ταξιδέψει η ταινία έως την Ερυθρά Θάλασσα και τη διεθνή αγορά".

V. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με πλήρη υποτροφία το κινηματογραφικό project "200 METERS" σε σκηνοθεσία Ameen Nayfeh και παραγωγή May Odeh – Odeh Films (Παλαιστίνη).

VI. Το MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS βράβευσε με μερική υποτροφία το κινηματογραφικό project
"RAINBOWS DON’T LAST LONG" σε σκηνοθεσία Mayye Zayed, παραγωγή Mayye Zayed και συμπαραγωγή Halina Dyrschka.

VΙI. Η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την Isabelle Fauvel και προσφέρει για έβδομη χρονιά τις υπηρεσίες της για ανάπτυξη σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό project επέλεξε το "ΦΙΛΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΣΚΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΞΗΓΩ" σε σκηνοθεσία Δάφνη Χαιρετάκη και παραγωγή Jasmina Sijercic (Bocalupo Flms, Γαλλία) & Γιώργου Τσούργιαννη (Horsefly Productions, Ελλάδα) "για τη μεγάλη πρόκληση της συνεργασίας με μια νεαρή δημιουργό που διασχίζει το μονοπάτι από το πειραματικό μη αφηγηματικό ιστορικό της σε μια μεγάλου μήκους ταινία στην οποία πρωταγωνίστρια είναι η σύγχρονη Αθήνα".

"Πολλές φορές, στον δύσκολο αυτό κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί νιώθουν μόνοι και έχουν ανάγκη από κάθε είδους συμβολή, βοήθεια και καθοδήγηση στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν το πρότζεκτ τους" δήλωσε η Isabelle Fauvel σχετικά.

Τα βραβεία του τμήματος Agora Works in Progress

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress βράβευσε δύο ταινίες από τις δώδεκα συνολικά που συμμετείχαν στο φετινό τμήμα Works in Progress.

"Η φετινή επιλογή των Works in Progress μας οδήγησε σε διαφορετικά μέρη, τόσο γεωγραφικά όσο και συναισθηματικά. Υπήρξε μια ξεκάθαρη επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η δύναμη του κινηματογράφου για να διερευνηθούν οι κοινωνικές ομάδες και οι ανθρώπινες σχέσεις σε ακριτικές περιοχές της Ευρώπης. Πίσω από όλα τα πρότζεκτ συναντά κανείς παθιασμένους κινηματογραφιστές που κατάφεραν να αναπληρώσουν τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό τους με την πλούσια φαντασία και επιμονή τους. Ομόφωνα καταλήξαμε σε δύο πρότζεκτ, τα οποία διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία της αφήγησης και της εξερεύνησης του κινηματογραφικού μέσου" ανέφερε σχετικά ο Bero Beyer εκ μέρους της επιτροπής.

VIΙI. Το βραβείο GRAAL του τμήματος Agora Works in Progress που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production απονέμεται στην ταινία "SISTER" σε σκηνοθεσία Svetla Tsotsorkova και παραγωγή Svetoslav Ovcharov – Omega Films, Vetla Tsotsorkova– Front Film (Βουλγαρία) δικαιώνοντας "μια προσωπική και βαθιά ανθρώπινη ταινία με μια εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια και μια τολμηρή σκηνοθέτιδα".

IX. Το βραβείο Eurimages Lab Award του τμήματος Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ που απονέμεται για δεύτερη φορά φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (μια αποκλειστικά του ΦΚΘ που τη μοιράζεται με μόλις τρία ακόμη ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ -Karlovy Vary, Haugesund & Les Arcs) απονεμήθηκε στην ταινία "SPEAK SO I CAN SEE YOU" της Marija Stojnic καθώς "προσπαθεί να προκαλέσει μια καινοτόμο και παιχνιδιάρικη κινηματογραφική εμπειρία μέσω της μετασχηματιστικής χρήσης του ήχου".

Η ταινία συμμετείχε φέτος στο EDN Docs in Thessaloniki που έλαβε χώρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η Αγορά σε μία ματιά

Τα βραβεία που δίνονται στην Αγορά αντιστοιχούν σε 250.000€ σε χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες σε είδος

Η Αγορά χρηματοδοτείται από το Media Desk με 65.000€ ανά διοργάνωση

Διαπιστεύονται 300 επαγγελματίες, το 1/3 από αυτούς συμμετέχουν με δικά τους μέσα

Η Αγορά αποτελεί το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών του φεστιβάλ

Μερικά από τα ξένα φεστιβάλ που έρχονται στην Αγορά για να βρουν ταινίες είναι τα παρακάτω: Cannes FF (Quinzaine des Realisateur / Semaine de la Critique), Berlin FF, Venice FF (Critics Week), Toronto FF, IFF Rotterdam, Locarno FF, Karlovy Vary IFF, Edinburgh IFF, Shanghai IFF, Sarajevo FF και Sofia IFF.

Επιπλέον η Αγορά συνεργάζεται με κορυφαία φεστιβάλ του εξωτερικού με τις δράσεις "Thessaloniki Goes to Cannes" σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κανών (και με το ΕΚΚ), "Thessaloniki Locarno Industry Academy" σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Λοκάρνο με την υποστήριξη της Faliro House και "ACE Think Tank" σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Ρότερνταμ και Ουτρέχτης – Holland Film Festival.

Στο πλαίσιο της Αγοράς εκδίδεται το Thessaloniki Agora Manual, με όλα τα πρότζεκτς του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, τα Agora Works in Progress, τις ταινίες που συμμετέχουν στο Agora Film Market, καθώς και τα προφίλ των εταιρειών και των επαγγελματιών που συμμετέχουν στην Αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ