ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αντζελίνα Τζολί: καταδικάζει την εθνοκάθαρση και τους βιασμούς των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Αντζελίνα Τζολί: καταδικάζει την εθνοκάθαρση και τους βιασμούς των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Μετά τον Ιρλανδό τραγουδοποιό Μπομπ Γκέλντοφ που επέστρεψε το βραβείο Νόμπελ του διαμαρτυρόμενος για την "εθνοκάθαρση" των Ροχίνγκια η αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί και ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταγγέλει τους βιασμούς εις βάρος των γυναικών της μουσουλμανικής μεινότητας στη Μιανμάρ.

Η Τζολί καταδίκασε τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, όπου μια επιχείρηση του στρατού έχει οδηγήσει στη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.

Περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας των διώξεων στις οποίες επιδίδεται ο βιρμανικός στρατός και τις οποίες ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει "εθνοκάθαρση".

Η Τζολί, που είναι ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε σε μια αντιπροσωπεία του Μπανγκλαντές στο Βανκούβερ ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τους Ροχίνγκια που είναι θύματα σεξουαλικής βίας.

"Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ομιλία της για τη σεξουαλική βία που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι γυναίκες Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές και καταδίκασε την ένοπλη σύγκρουση στη Μιανμάρ" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μπανγκλαντές.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το ταξίδι της Τζολί στη χώρα.

2017 11 06T004700Z 1068721271 HP1EDB6026B4G RTRMADP 3 AWARDS HOLLYWOODFILM

REUTERS/Danny Moloshok

Από την πλευρά της η Πραμίλα Πάτεν, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις, δήλωσε ότι θα παραπέμψει τις κατηγορίες αυτές εναντίον του στρατού της Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η Πάτεν αποκάλυψε ότι οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ επιδόθηκαν "συστηματικά" σε ομαδικούς βιασμούς γυναικών που ανήκουν στη μειονότητα Ροχίνγκια. Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επισκέφθηκε την περιοχή Κοξ Μπαζάρ, όπου βρήκαν καταφύγιο περίπου 610.000 μειονοτικοί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εβδομάδων και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε είναι ακραία ενοχλητικές.

Πολλές από αυτές τις ενορχρηστρωμένες ωμότητες πό τον στρατό της Μιανμάρ μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" τόνισε η Πάτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντάκα. "Άκουσα φρικιαστικές αφηγήσεις βιασμών και ομαδικών βιασμών που άφησαν πολλές γυναίκες και κορίτσια νεκρές" υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, αυτοί οι βιασμοί εντάσσονταν σε ένα "σχέδιο ωμοτήτων μεγάλης κλίμακας που στοχοθέτησε συστηματικά τις γυναίκες και τα κορίτσια Ροχίνγκια εξαιτίας της εθνότητας και της θρησκείας τους". Αυτή η σεξουαλική βία "διατάχθηκε, ενορχηστρώθηκε και διαπράχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ" στην επαρχία Ραχίν, συνέχισε.

Περίπου 900.000 μουσουλμάνοι μειονοτικοί από τη Μιανμάρ, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα του περίπου ενός εκατομμυρίου Ροχίνγκια που ζούσαν στην επαρχία Ραχίν, έφυγαν από τη Μιανμάρ και προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με την Πάτεν, οι πράξεις σεξουαλικής βίας, που διαπράχθηκαν εντός των ορίων του "συλλογικού διωγμού των Ροχίνγκια υπήρξαν ένας παράγοντας-κλειδί στους καταναγκαστικούς εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας και αποτέλεσαν εργαλείο τρόμου στην εξολόθρευση και την απομάκρυνση των Ροχίνγκια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ