ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζορτζ Κλούνεϊ: φέρνει το αντιπολεμικό αριστούργημα «Catch 22» στη μικρή οθόνη

Τζορτζ Κλούνεϊ: φέρνει το αντιπολεμικό αριστούργημα «Catch 22» στη μικρή οθόνη

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ηθοποιός, ακτιβιστής, πατέρας δύο παιδιών, σύζυγος της Αμάλ και σίγουρα κάποιος που δεν θα διεκδικήσει καμία προεδρία των ΗΠΑ είπε σε συνέντευξη του ότι θα αποτραβηχτεί από τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές -εκτός και αν τις υπογράφει. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety ο Κλούνεϊ θα πρωταγωνιστήσει και θα σκηνοθετήσει τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο βιβλίο "Catch-22" το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αντιπολεμικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Η σειρά έξι επεισοδίων της Paramount TV και της Anonymous Content είναι διασκευή του μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα, Τζόζεφ Χέλερ, που διαδραματίζεται στην Ιταλία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρωταγωνιστής είναι ο σμηνίτης Τζον Γιοσάριαν, πιλότος βομβαρδιστικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του έχοντας συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο πτήσεων, το οποίο όμως αλλάζει κάθε φορά με αποφάσεις της ηγεσίας. Είναι επίσης εξοργισμένος εξαιτίας του γραφειοκρατικού κανόνα γνωστού ως Catch-22 που ορίζει ότι όποιος θέλει να βγει από τις μάχιμες αποστολές, δεν είναι πραγματικά τρελός.

Ο Catch-22 είναι παγίδα, καθορίζει ότι η ανησυχία κάποιου για την προσωπική του ασφάλεια μπροστά σε πραγματικούς και άμεσους κινδύνους είναι λειτουργία ενός λογικού νου. Ένας άνθρωπος θεωρείται τρελός εάν συνεχίζει πρόθυμα να πετάει σε επικίνδυνες αποστολές μάχης, αλλά το αίτημα να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του είναι απόδειξη λογικής και συνεπώς τον καθιστά μη επιλέξιμο για να απαλλαγεί από τα καθήκοντα.

Ο Γιοσάριαν ήθελε να σταματήσει να πετάει για να βομβαρδίζει με το αεροπλάνο. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει να πετάει ήταν να δηλώσει ότι είναι παράφρων. Δηλώνοντας όμως παράφρων, σήμαινε ότι ήταν σε θέση να κρίνει τον εαυτό του σωστά και κατά συνέπεια δεν ήταν παράφρων, άρα μπορούσε να πετάει και να βομβαρδίζει.

Για να μπορέσει να φύγει άρχισε να σκηνοθετεί κόλπα και καταστάσεις για να αποδείξει ότι είναι τρελός.

Το “Catch-22” μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1970 με πρωταγωνιστές τον Άλαν Άρκιν ως Γιοσάριαν και τον Μάρτιν Μπάλσαμ ως Κάθκαρτ. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μάικ Νίκολς και τη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη έκανε ο Μπακ Χένρι.

catch 22 cover

Στην τηλεοπτική μεταφορά αυτής της επίκαιρης σε καιρούς φόβου ιστορίας ο Κλούνεϊ θα υποδυθεί τον συνταγματάρχη Κάθκαρτ.

Ο ρόλος του Τζορτζ Κλούνεϊ θα είναι ο πρώτος τηλεοπτικός από τότε που αποχώρησε από τη δραματική σειρά "E.R." (Στην Εντατική) στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Για τον ρόλο του είχε προταθεί για δύο βραβεία Emmy και τρεις Χρυσές Σφαίρες. Από τότε έγινε ένας από τους πιο δημοφιλής πρωταγωνιστές του κινηματογράφου της γενιάς του.

Ήταν οκτώ φορές υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνείας και κέρδισε δύο, Β’ Ρόλου για την ταινία "Syriana" και Καλύτερης Ταινίας για το φιλμ "Argo" του οποίου ήταν παραγωγός μαζί με τον Μπεν Άφλεκ και τον Γκραντ Χέσλοφ.

er

ΔΗΜΟΦΙΛΗ