ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λένα Πλάτωνος: πρεμιέρα στη Στέγη για το ντοκιμαντέρ της αινιγματικής μάγισσας της electronica

Λένα Πλάτωνος: πρεμιέρα στη Στέγη για το ντοκιμαντέρ της αινιγματικής μάγισσας της electronica

Λίγους μήνες πριν οι μούσες της Chanel περπάτησαν με τους ήχους της Λένας Πλάτωνος να δίνουν ρυθμό στο βηματισμό τους. Οι "Μάγισσες" της Ελληνίδας μουσουργού που δεν ήταν ποτέ της μόδας γιατί είναι πάντα πέρα από μόδες, έδωσαν αφορμή για να μάθουν ή να θυμηθούν πολλοί την περίπτωση της αινιγματικής δημιουργού. Μια περίπτωση που είναι και το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ για τη σπουδαία "μάγισσα" της electronica που υπογράφει ο Χρήστος Πέτρου.

Από τις σημαντικότερες μορφές της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα, με μερικές από τις επιδραστικότερες δουλειές της ντόπιας δισκογραφίας στο ενεργητικό της, η Λένα Πλάτωνος αποκτά το δικό της ντοκιμαντέρ με τίτλο "λπ".

"Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που άκουσα μουσική της Λένας Πλάτωνος. Από εκείνη τη στιγμή, αρρώστησα/αγάπησα τη μουσική της Λένας, που με συντρόφεψε σ΄ ολόκληρη την εφηβεία μου και μ΄ επηρέασε βαθιά. Ήταν τότε ένας λόγος που με έκανε περήφανο, αφού άκουγα κυρίως ξένη μουσική και είχα πλέον μια αναφορά ελληνική. Θυμάμαι τη μάνα μου να φρικάρει όταν άκουγα τους δίσκους στο πικάπ και τους ροκάδες φίλους μου να ξενερώνουν όταν κάποιο τραγούδι της τρύπωνε στις κασέτες μου της εποχής. Ακόμα και σήμερα, η Πλάτωνος έχει θέση στα μιξ που φτιάχνω στο mixcloud. Οι τρεις δίσκοι, που είναι και το κύριο θέμα της ταινίας, έχουν υπερβεί τον χρόνο και νομίζω ότι ακόμα είναι μπροστά απ΄ την εποχή μας" σημειώνει ο Χρήστος Πέτρου.

Ο σκηνοθέτης ανατρέχει στην παρουσίαση του βιβλίου της Λ. Πλάτωνος, "Τα Λόγια Μου" στο Fnac στο Μαρούσι, τον Μάιο του 2006, μετά από χρόνια απουσίας, όπου στο τέλος την πλησίασε, της ζήτησε να του υπογράψει το αντίτυπό του και της έδωσε το τηλέφωνό του, λέγοντας ότι είναι σκηνοθέτης και θέλει να κάνει μια ταινία για εκείνη, χωρίς να ξέρει πώς ακριβώς ακόμα.

"Θυμάμαι πολύ καλά το άγχος όταν μου τηλεφώνησε και με κάλεσε στο σπίτι της, Λ. Αλεξάνδρας τότε. Τη συνάντησα εκεί και ξεκίνησε μια σχέση που πέρασε τα πάνω και τα κάτω της, για να καταλήξει, δέκα χρόνια αργότερα, σε μια ταινία όπου ήταν σαν όλα να περίμεναν τον σωστό χρόνο τους για να γίνουν. Το “λπ” είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και συνδυάζει την (υποκειμενική) αλήθεια των ανθρώπων που γνώρισαν και δούλεψαν με τη Λένα Πλάτωνος, τη δυναμική νέων μουσικών που ξαναβλέπουν το έργο της, την προσωπική μου εμπειρία μαζί της και την αγάπη μου για εκείνη" καταλήγει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος.

lp

Με ριζοσπαστικές δουλειές που, όπως αποδείχθηκε, βρίσκονταν μπροστά από την εποχή τους, η μουσική της Λένας Πλάτωνος, ακούγεται πλέον ολοένα περισσότερο διεθνώς, χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και τα remix κομματιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών (Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς), η ταινία «λπ» επιστρέφει στην εποχή της δημιουργίας αυτών των δίσκων, διασχίζοντας τη μεγάλη διαδρομή της Λένας Πλάτωνος από τις αξέχαστες μέρες του "Σαμποτάζ" μέχρι την πρόσφατη, ενθουσιώδη και νομοτελειακή ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων.

Μετά το τέλος της ταινίας, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα ανέβει η ίδια η Λένα Πλάτωνος για ένα ακουστικό live στο πιάνο, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο turntablist Φίλιπ Τζεκ. Το πάρτι θα συνεχιστεί στο λόμπι της Στέγης, με μουσική που θα επιλέγει ο Τζος Τσέον της Dark Entries Records.

H προβολή του "λπ" -με αγγλικούς υπότιτλους και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους- γίνεται στα πλαίσια της δράσης "Flix it στη Στέγη" τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου στις 20:30.

lambda pi | crowdfunding campaign video from heretic on Vimeo.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ