ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αλίκη Βουγιουκλάκη: η απαγορευμένη ταινία της στο φως από τη Finos Films

Αλίκη Βουγιουκλάκη: η απαγορευμένη ταινία της στο φως από τη Finos Films

Για κάποιους ήταν μια τολμηρή προσπάθεια της "εθνικής star" Αλίκης Βουγιουκλάκη να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Για άλλους ήταν μια ταινία που δεν μπόρεσε να "μιλήσει" στο κοινό γιατί δεν δούλεψε η χημεία των συντελεστών της και για αυτό "αποσύρθηκε". Όποια και αν είναι η αλήθεια η Finos Film θα την αποκαταστήσει.

Η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της εταιρίας είναι ένα ανέλπιστο δώρο στους φανατικούς θαυμαστές της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Πενήντα χρόνια μετά οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να δώσουν μερικές σκηνές στη δημοσιότητα με το σχόλιο "Συμβαίνει τώρα! Η “Αλίκη” βρέθηκε και αποκαταστάθηκε. Λίγο υπομονή ακόμα.. #aliki #restoration" γράφει η εταιρία στην ανάρτηση που έγινε viral για την ταινία που μισό αιώνα μετά έρχεται ξανά στο φως.

Η ταινία του 1964 "Αλίκη" (Aliki my love) ήταν η απόπειρα της Βουγιουκλάκη για διεθνή καριέρα. Η παγωμένη υποδοχή της στα ταμεία την έβαλαν στη λήθη με τον αστικό μύθο να θέλει τον ίδιο τον Φίνο να τη βρήκε υπερβολικά τολμηρή.

Η ταινία προβλήθηκε τον Μάρτιο και έκοψε λιγότερα από 250.000 εισιτήρια τη σεζόν 1963-64 στην Ελλάδα -ένα νούμερο που την ανέδειξε σε εμπορική αποτυχία. Λέγεται ότι ο Φιλοποίμην Φίνος είχε επενδύσει 9.000.000 δρχ. σε αυτό το άνοιγμα της Βουγιουκλάκη στη διεθνή αγορά.

Σήμερα οι υπεύθυνοι της Φίνος Φιλμ επεξεργάζονται ψηφιακά μια κόπια για να τη συστήσουν ξανά στο κοινό.

Eμπορική ή καλλιτεχνική αποτυχία;

Στην ταινία η Βουγιουκλάκη υποδύεται μια νησιωτοπούλα που ερωτεύεται έναν ξένο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της για να εκτιμήσει μια κληρονομία που του άφησαν. Συμπρωταγωνιστής της ο Jess Conrad και στη μουσική επένδυση ήταν, όπως και στη Μανταλένα, ο Μάνος Χατζιδάκις.

"Η ταινία δεν τράβηξε διότι επιχείρησαν να κάνουν μια αντιγραφή της Μανταλένας" είπε σε συνέντευξη της η Βουγιουκλάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου.

Οι δημοσιογράφοι της εποχής την αποκαλούσαν "απαγορευμένη ταινία της Αλίκης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ