ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σταν Λι: ο ζωντανός θρύλος & πατέρας των Εκδικητών έγινε 95 ετών

Σταν Λι: ο ζωντανός θρύλος & πατέρας των Εκδικητών έγινε 95 ετών

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα ήταν η βιομηχανία του υπερθεάματος αν δεν υπήρχε ο Σταν Λι. Ο επίτιμος δημιουργός κάθε σούπερ ήρωα που πλέον έγινε 95 χρονών συνεχίζει να είναι η πιο εμβληματική φιγούρα στην ποπ κουλτούρα των καιρών μας. Άλλωστε αν ο Λι δεν είχε γεννηθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 1922 οι Εκδικητές και όλο το σύμπαν της Marvel δεν θα υπήρχε.

"Από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός στα Timely Comics εφτά δεκαετίες πριν έγινε το πιο διάσημο πρόσωπο των κόμικ της Αμερικής" σχολιάζει ο Τζον Μπέικερ, ενθουσιώδης θιασώτης κάθε υπερήρωα της Marvel και συγγραφέας πολλών εκδόσεων για τους ήρωες και τους μύθους που επινόησε ο λι και οι συνέδελφοι του.

Γιος μεταναστών από τη Ρουμανία ο Λι λάτρευε να βλέπει τις ταινίες του Έρολ Φλιν και συνήθιζε να διασκεδάζει τον ευατό του γράφοντας μικρές ιστορίες δικών του ηρώων από μικρός. Ο Λι ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικ στα 17 του και δύο χρόνια μετά υπέργραψε την πρώτη εξ ολοκλήρου δική του ιστορία.

Ο Στάνλει Μάρτιν Λίμπερ έχει επινοήσει τουλάχιστον 350 χαρακτήρες με μοναδικές προσωπικότητες, ιδιαιτερότητες, δυνάμεις και αδυναμίες.

stan2

Η μαγεία των ιστοριών του είναι ότι σε αυτές πρωταγωνιστούν ήρωες με πάθη και καταραμένο παρελθόν. Ο Σπάιντερ Μαν δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ερωτικής του ζωής και την καθημερινότητα του παρά μόνο όταν είναι αντιμέτωπος με κάποια απειλή, ο Χαλκ δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα του και ο Daredevil είναι τυφλός. Οι Fantastic Four επίσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα παρά μόνο όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Για τον Λι τα πάντα είναι η ψυχή.

Oι αδυναμίες η δύναμη τους

Ο Λι έφερε την επανάσταση στην αφήγηση των κόμικ και καθιέρωσε τις αδυναμίες ως μυστικά δύναμης των σούπερ ηρώων του που σώζουν την ανθρωπότητα από το κακό. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν τη δεκαετία του 50, όταν και ο Λι ξεκίνησε να σχεδιάζει με πένα την επανάσταση του.

"Δεν νομίζω ότι όταν κάποιος διαθέτει υπερδυνάμεις δεν είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα της ζωής. Προσπάθησα να δημιουργήσω χαρακτήρες που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη και θα τον κάνουν να ταυτιστεί μαζί τους" έχει πει ο σπουδαίος Σταν Λι που έγινε 95 ετών και έχει όλους τους Εκδικητές στο πλευρό του.

Ο Λι τιμήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2008 από τις ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

Marvel Age 41 Stan Lee Cover 580x893 580x893

ΔΗΜΟΦΙΛΗ