ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Kίνα βρυχάται & κατατροπώνει το Χόλιγουντ στα ταμεία

Η Kίνα βρυχάται & κατατροπώνει το Χόλιγουντ στα ταμεία

Η Κίνα κρατάει τα πρωτεία στα ταμεία των κινηματογράφων στη χώρα των αναρίθμητων θεατών και το Χόλιγουντ δεν φέρνει όσα έσοδα θα ήθελε από την αγορά των δισεκατομμυρίων.

Η ταινία δράσης "Wolf Warrior II" ήταν η πιο δημοφιλής ταινία στο κοινό της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας China Film Archive. Ακολουθεί η επίσης κινεζική ταινία "The Founding of an Army", η οποία περιγράφει την πορεία του Κόκκινου Στρατού προς την εξουσία, ενώ τρίτη στις προτιμήσεις των θεατών αναδείχθηκε η ταινία "Mr. Six (Lao Pao Er)", ένα δράμα για τις συμμορίες που λυμαίνονται τους δρόμους του Πεκίνου.

Η ταινία "Wolf Warrior II" απέφερε κέρδη 5,68 δισεκ. γιουάν (875 εκατομμύρια δολάρια) από τις πωλήσεις εισιτηρίων και η Κίνα βλέπει Κίνα υπενθυμίζοντας στο Χόλιγουντ ότι θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από τα κέρδη της αναπτυσσόμενης κινηματογραφικής αγοράς της Κίνας που προτιμάει τα δικά της προϊόντα έναντι των ΗΠΑ.

Η κινεζική κινηματογραφική αγορά βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας ως επί το πλείστον σε επιτυχημένες ταινίες του Χόλιγουντ, που είχε αντλήσει σημαντικά κέρδη από τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά κινηματογραφικών ταινιών στον κόσμο. Ωστόσο όπως επισημαίνουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, η σταδιακή μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις των εισιτηρίων στη δεύτερη οικονομία του κόσμου προκαλεί ανησυχία στην αμερικανική βιομηχανία θεάματος, που βλέπει να χάνει μια σημαντική πηγή εσόδων.

Σύμφωνα με στοιχεία της China’s State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television, τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων στην Κίνα εξακολούθησαν μεν να αυξάνονται και το 2016 αλλά πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη -από το 2014 που αυξήθηκαν κατά 36% το 2016 η αύξηση ήταν μόλις 2,4%. Οπως επισημαίνει και η ComScore, εταιρεία μετρήσεων στον χώρο των ΜΜΕ, η κινεζική αγορά θεάματος βρίσκεται αντιμέτωπη με εμφανή πτώση στις εισπράξεις συγκριτικά με το 2016.

Αναλυτής της ComScore εκτιμά πως η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κινηματογραφικών ταινιών παγκοσμίως και ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να υπερβεί ακόμα και τα έσοδα των box office της Βόρειας Αμερικής.

Kίνα

Το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας "Blade Runner 2049" ένα από τα μεγάλα blockbusters παρά τη μέτρια εισπρακτική του επιτυχία στο box office -πάνω από 74 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια) στην κινεζική ενδοχώρα- ήταν μια μόνο από τις ταινίες του Χόλιγουντ που η Κίνα αποθεώνει.

Οι αμερικανικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουν φανατικούς οπαδούς στην Κίνα, ενώ ταινίες όπως το "Interstellar", το "Inception" και το "Avatar" αμέσως μόλις προβλήθηκαν έκοψαν εκατομμύρια εισιτήρια. Η πολεμική ταινία "Dunkirk" του Κρίστοφερ Νόλαν που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο απέφερε σχεδόν 340 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). 'Ηταν η πιο συζητημένη ξένη ταινία φέτος στα κινεζικά μέσα δικτύωσης. Μια άλλη πολεμική ταινία, το "Hacksaw Ridge" (Αντιρρησίας Συνείδησης), ήταν η πλέον προβληθείσα ταινία στην κινεζική κινηματογραφική αγορά το 2016. Απέφερε 426 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια) στο κινεζικό box office και δόθηκε παράταση να παιχθεί πέραν των 30 ημερών που προβάλλονται συνήθως οι περισσότερες ξένες ταινίες. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν στην ίδια πλευρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η κοινή αυτή ιστορία καθιστά πολύ δημοφιλείς τις αμερικανικές πολεμικές ταινίες στο κινεζικό κοινό.

"Τα οπτικά εφέ και οι τεχνικές του Χόλιγουντ είναι ζωτικής σημασίας για τις ταινίες τους, ειδικά τις πολεμικές και αυτές της επιστημονικής φαντασίας" λέει ο Χάο Γιουπένγκ, ένας σινεφίλ που ζει στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς τα έσοδα του κινεζικού box office θα φτάσουν τα 55 δισ.γιουάν (περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2017 και η κινεζική αγορά ταινιών αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το 2020.

Καθώς οι σινεφίλ είναι όλο και πιο πρόθυμοι και οικονομικά διαθέσιμοι να ξοδέψουν για την ψυχαγωγία τους, η κινεζική αγορά δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική για τις κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλιγουντ. Ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών στούντιο ανοίγουν γραφεία στην Κίνα. Όμως η πολιτιστική αυτή ανταλλαγή δεν είναι μονόδρομος. Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν από την πλευρά τους να επεκτείνουν την παρουσία τους στο Χόλιγουντ.

Η επέλαση

rogue

Ο κινέζικος όμιλος Dalian Wanda Group έχει ήδη αγοράσει την AMC Theatres, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα θεάτρου της Αμερικής και την Legendary Entertainment, μια αμερικανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης γνωστή για την προώθηση παγκοσμίως υπερπαραγωγών όπως το Jurassic World και το Inception.

Πέρυσι, ο όμιλος Alibaba Picture Group ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με τους Amblin Partners του Στίβεν Σπίλμπεργκ σε μία προσπάθεια να γίνει μεγαλύτερος παράγοντας στον κινηματογραφικό χώρο. Το 2015, η κινεζική εταιρεία παραγωγής Huayi Brothers υπέγραψε συμφωνία με τη STX Entertainmen για τη συγχρηματοδότηση, συμπαραγωγή και διατήρηση δικαιωμάτων διανομής 18 ταινιών.

Καθώς περισσότερες κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν πλέον στη βιομηχανία του Χόλιγουντ, οι αμερικανικές ταινίες γίνονται ολοένα και πιο "προσιτές" στο κινεζικό κοινό, πόσο μάλλον που περισσότερα πολιτιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις ιστορίες, γεγονός που συμβάλλει στην είσπραξη επιπλέον εσόδων.

Στο επιστημονικής φαντασίας θρίλερ της 20th Century Fox The Martian που προβλήθηκε το 2015, καθοριστικό ρόλο για να επιστρέψει από τον Αρη ο πρωταγωνιστής έπαιξε ο κινεζικός διαστημικός οργανισμός και η τεχνολογία του.

Επίσης κινέζοι ηθοποιοί εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε ταινίες του Χόλιγουντ. Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Rogue One -συνέχεια της θρυλικής σειράς Star Wars Anthology τον ρόλο δύο ηρώων ενσαρκώνουν οι κινέζοι ηθοποιοί Jiang Wen και Donnie Yen. Η ταινία που προβλήθηκε στην Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο απέφερε έσοδα πάνω από 470 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια) στην ηπειρωτική χώρα.

Η κινέζα ηθοποιός και μοντέλο Yeung Wing, γνωστή με το όνομα Angelababy, έπαιξε στην ταινία Independence Day: Resurgence που προβλήθηκε πέρυσι. Ταινίες συμπαραγωγής ΗΠΑ-Κίνας έχουν πετύχει να συνδυάσουν κινεζικά πολιτιστικά στοιχεία και αμερικανικά οπτικά εφέ. Το Kung Fu Panda 3 μια κωμωδία κινουμένων σχεδίων του 2016, είναι μία συμπαραγωγή Κίνας - ΗΠΑ. Η ταινία που συνδυάζει το αγαπημένο ζώο της Κίνας και τον ηρωισμό του Χόλιγουντ ήταν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Ο Τζάκι Τσαν ο πλέον αναγνωρισμένος διεθνώς κινέζος ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σινο-αμερικανικές συμπαραγωγές. Η τελευταία του ταινία Τhe Foreigner, ένα θρίλερ δράσης τα πήγε πολύ καλά τόσο στην Κίνα, όσο και στην Αμερική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ