"Αυτό είναι ξεκάθαρο #blackwashing" σχολίασε χρήστης του Twitter μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων φωτογραφιών της επικής τηλεοπτικής σειράς "Troy: Fall of a City" σε συμπαραγωγή BBC και Netflix. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές.

Η επερχόμενη μίνι τηλεοπτική αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των θεατών ωστόσο η επιλογή τριών μαύρων ηθοποιών για να υποδυθούν τους ρόλους του Αχιλλέα, του Πάτροκλου και του Δία έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Twitterati που κάνουν λόγο για "ξέπλυμα της λευκής ιστορίας".

Η σειρά οκτώ επεισοδίων γυρίστηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

O Piers Wenger, υπεύθυνος για τις δραματικές σειρές του BBC, δήλωσε σχετικά με την πολυαναμενόμενη σειρά: "Δεν έχει ξαναπροβληθεί στην τηλεόραση κάτι αντίστοιχο. Μια ιστορία 3.000 ετών που φτιάχτηκε σε επική κλίμακα" σχολίασε ο Πιρς Βένγκερ του ΒΒC.

Η σειρά πρωτοτυπεί καθώς θα αφηγηθεί την ιστορία του τρωικού πολέμου από τη σκοπιά της βασιλικής οικογένειας της Τροίας.

To whitewashing αλλιώς

whitee

Εδώ και δεκαετίες η βιομηχανία του θεάματος καλείται να δικαιολογήσει τον "ρατσισμό" ή τις λανθασμένες επιλογές σε παραγωγές. Εδώ και δεκαετίες λευκοί ηθοποιοί υποδύονται ρόλους μαύρων, Αράβων, Ασιατών ή Ινδιάνων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ταινία Ghost In The Shell. Αφορμή η επιλογή της Σκάρλετ Γιόχανσον να ενσαρκώσει τη Motoko Kusanagi στην κινηματογραφική μεταφορά του anime -όμως η Γιόχανσον δεν είναι από την Ιαπωνία και αυτό εξόργισε πολλούς.

Ωστόσο η ψυχραιμία είναι αρετή. Από το 1956 όταν ο Τζον Γουέιν υποδύθηκε το Μογγόλο στρατηλάτη και κατακτητή Τζένγκινς Χαν στο The Conqueror όλα είναι μύθοι στην οθόνη και αυτά τα προϊόντα δεν υπόσχονται να ξαναγράψουν κάποια ιστορία -είναι απλά προϊόντα μυθοπλασίας που πρέπει να είναι ευπώλητα.

Όπως σχολίασε και ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ στο Variety μετά τις αντιδράσεις για το cast του Exodus όπου οι Έτζερτον και Μπέιλ ενσάρκωσαν τους Ραμσή και Μωυσή αντίστοιχα: "Δεν μπορώ να έχω μία ταινία και να την πουλήσω στο studio με τον Μοχάμεντ Ταδόπουλο ως πρωταγωνιστή. Απλά, δεν θα με χρηματοδοτήσουν!"

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!