ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δίας, Αχιλλέας & Πάτροκλος: οι μαύροι αρχαίοι Έλληνες του BBC διχάζουν το Twitter

Δίας, Αχιλλέας & Πάτροκλος: οι μαύροι αρχαίοι Έλληνες του BBC διχάζουν το Twitter

"Αυτό είναι ξεκάθαρο #blackwashing" σχολίασε χρήστης του Twitter μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων φωτογραφιών της επικής τηλεοπτικής σειράς "Troy: Fall of a City" σε συμπαραγωγή BBC και Netflix. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές.

Η επερχόμενη μίνι τηλεοπτική αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των θεατών ωστόσο η επιλογή τριών μαύρων ηθοποιών για να υποδυθούν τους ρόλους του Αχιλλέα, του Πάτροκλου και του Δία έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Twitterati που κάνουν λόγο για "ξέπλυμα της λευκής ιστορίας".

Η σειρά οκτώ επεισοδίων γυρίστηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

O Piers Wenger, υπεύθυνος για τις δραματικές σειρές του BBC, δήλωσε σχετικά με την πολυαναμενόμενη σειρά: "Δεν έχει ξαναπροβληθεί στην τηλεόραση κάτι αντίστοιχο. Μια ιστορία 3.000 ετών που φτιάχτηκε σε επική κλίμακα" σχολίασε ο Πιρς Βένγκερ του ΒΒC.

Η σειρά πρωτοτυπεί καθώς θα αφηγηθεί την ιστορία του τρωικού πολέμου από τη σκοπιά της βασιλικής οικογένειας της Τροίας.

To whitewashing αλλιώς

whitee

Εδώ και δεκαετίες η βιομηχανία του θεάματος καλείται να δικαιολογήσει τον "ρατσισμό" ή τις λανθασμένες επιλογές σε παραγωγές. Εδώ και δεκαετίες λευκοί ηθοποιοί υποδύονται ρόλους μαύρων, Αράβων, Ασιατών ή Ινδιάνων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ταινία Ghost In The Shell. Αφορμή η επιλογή της Σκάρλετ Γιόχανσον να ενσαρκώσει τη Motoko Kusanagi στην κινηματογραφική μεταφορά του anime -όμως η Γιόχανσον δεν είναι από την Ιαπωνία και αυτό εξόργισε πολλούς.

Ωστόσο η ψυχραιμία είναι αρετή. Από το 1956 όταν ο Τζον Γουέιν υποδύθηκε το Μογγόλο στρατηλάτη και κατακτητή Τζένγκινς Χαν στο The Conqueror όλα είναι μύθοι στην οθόνη και αυτά τα προϊόντα δεν υπόσχονται να ξαναγράψουν κάποια ιστορία -είναι απλά προϊόντα μυθοπλασίας που πρέπει να είναι ευπώλητα.

Όπως σχολίασε και ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ στο Variety μετά τις αντιδράσεις για το cast του Exodus όπου οι Έτζερτον και Μπέιλ ενσάρκωσαν τους Ραμσή και Μωυσή αντίστοιχα: "Δεν μπορώ να έχω μία ταινία και να την πουλήσω στο studio με τον Μοχάμεντ Ταδόπουλο ως πρωταγωνιστή. Απλά, δεν θα με χρηματοδοτήσουν!"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ