ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δεν υπάρχει κανένα έλεος πια: ο Τζέιμς Κάμερον απασφαλίζει για τα αρπακτικά του Χόλιγουντ

Δεν υπάρχει κανένα έλεος πια: ο Τζέιμς Κάμερον απασφαλίζει για τα αρπακτικά του Χόλιγουντ

Μετά τη συγκλονιστική καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση της στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών από την Ελίζα Ντούσκου στα γυρίσματα της ταινίας "Αληθινά Ψέματα" του Τζέιμς Κάμερον ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών πήρε θέση για το έγκλημα και μίλησε με οργή ενάντια σε κάθε υπεύθυνο.

Ο Κάμερον των "Aliens", "Avatar", "Τιτανικός", "Ο Εξολοθρευτής" αφού εξήρε την ηθοποιό για το θάρρος της να μιλήσει ανοιχτά εξύμνησε όλες τις γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία του θεάματος.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν είχε ιδέα για την κακοποίηση στα γυρίσματα από τον κορυφαίο συντονιστή σκηνών δράσης (stunt coordinator) του Χόλιγουντ, Τζόελ Κράμερ στην 12χρονη τότε Ντούσκου.

"Αν το γνώριζα, δεν θα υπήρχε έλεος. Ιδίως τώρα που έχω κόρες" είπε ο σκηνοθέτης της περιπέτειας που συμπρωταγωνίστησε ο Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ και η Τζέιμι Λι Κέρτις.

true

Βέβαια το γεγονός ότι έχει κόρες δεν θα έπρεπε να τον ευαισθητοποιεί περισσότερο ενάντια στην κουλτούρα βιασμού αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Ο Κάμερον τόνισε τη σημασία να θεσπιστούν νέοι κανονισμοί για να μπορούν τα θύματα της σεξουαλικής βίας να μιλούν πλέον ανοιχτά στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

"Ήμουν 12, εκείνος ήταν 36"

Όπως έγραψε στη μακροσκελή ανάρτηση της η Ντούσκου, "ο Κράμερ την έκανε να νιώθει ξεχωριστή" αποκαλύπτοντας τη στρατηγική συμπεριφορά των αρπακτικών που μεθοδικά κερδίζουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους προτού εγκληματίσουν επάνω τους.

"Θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια ότι κατέβασε τα στόρια και έκλεισε τα φώτα, ρύθμισε τον κλιματισμό σε σημείο παγωνιάς και αφού με έβαλε σε ένα από τα δύο κρεβάτια, έβαλε ταινία στην τηλεόραση και εξαφανίστηκε στο μπάνιο για να εμφανιστεί ξανά γυμνός, κρατώντας μόνο μια μικρή πετσέτα χεριών στη μέση του. Θυμάμαι τι φορούσα (το αγαπημένο μου ντένιμ σορτσάκι, ευτυχώς αρκετά ασφαλές για να το κρατήσω στη θέση του). Θυμάμαι πώς με ξάπλωσε στο κρεβάτι, τυλίχτηκε γύρω μου με το γιγαντιαίο σώμα του που τρεμούλιαζε και τρίφτηκε πάνω μου. Μου είπε τα εξής: 'δεν θα μου κοιμηθείς γλυκιά μου, μην προσποιείσαι πως κοιμάσαι΄, ενώ τριβόταν όλο και πιο άγρια και γρήγορα στο ακίνητο σώμα μου. Όταν 'τελείωσε', είπε πως 'νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί' υπονοώντας ότι δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για ό,τι είχε συμβεί. Ήμουν 12, εκείνος ήταν 36" γράφει η Ντούσκου.

"Νιώθω ευγνωμοσύνη για τις γυναίκες και τους άντρες που μίλησαν πριν από εμένα τους προηγούμενους μήνες. Η συνεχώς αυξανόμενη λίστα θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης που βγαίνουν στη δημοσιότητα μου έδωσε επιτέλους τη δύναμη να μιλήσω. Ήταν εξαντλητικό να το κρατάω μέσα μου όλα αυτά τα χρόνια" πρόσθεσε.

"Ο Κράμερ ψυχράνθηκε μαζί μου τις ακόλουθες εβδομάδες" γράφει η Ντούσκου. "Θυμάμαι πώς, λίγο μετά, όταν η σκληροτράχηλη γυναίκα φίλη μου (στην οποία είχα εκμυστηρευτεί το μυστικό μου με αντάλλαγμα να με αφήσει να οδηγήσω το αμάξι της στους λόφους του Χόλιγουντ) πήγε στα γυρίσματα για να του ζητήσει τον λόγο, κατά τρομακτική σύμπτωση, τραυματίστηκα σε μια σκηνή δράσης που δεν πήγε καλά στο μαχητικό Harrier. Με σπασμένα πλευρά, πέρασα το βράδυ στο νοσοκομείο. Για να είμαι ξεκάθαρη, μέσα σε εκείνους τους μήνες που προβάραμε και γυρίζαμε τα 'Αληθινά Ψέματα' ο Κράμερ ήταν υπεύθυνος για την ασφάλειά μου σε μια ταινία που τότε πρωτοπόρησε για τις ταινίες δράσης. Σε καθημερινή βάση περνούσε καλώδια και ζώνες ασφαλείας στο 12χρονο κορμί μου. Η ζωή μου ήταν κυριολεκτικά στα χέρια του, με κρέμασε στον αέρα με έναν γερανό, πάνω σε ένα 25όροφο συγκρότημα γραφείων. Ενώ υποτίθεται πως θα με προστάτευε, με κακοποίησε" καταλήγει.

"Το Χόλιγουντ ήταν πολύ καλό μαζί μου, από πολλές απόψεις. Ωστόσο, απέτυχε να με προστατέψει ως παιδί- ηθοποιό" πρόσθεσε η Ντούσκου.

Ο Κράμερ μιλώντας στο Vanity Fair αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του. "Δεν θα ήθελα να τραυματιστεί κανείς στα γυρίσματα, ειδικά μια ανήλικη" είπε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ