ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Deepfakes: μετά τα fake news η τεχνητή νοημοσύνη κάνει το Χόλιγουντ πορνό

Deepfakes: μετά τα fake news η τεχνητή νοημοσύνη κάνει το Χόλιγουντ πορνό

Είναι όλοι σύμφωνοι: σήμερα δεν μπορείς να εμπιστευθείς, να πιστέψεις και να ησυχάσεις ποτέ online με τη βοήθεια της τεχνολογίας να έχει γιγαντώσει τη βιομηχανία του ψεύδους στην ειδησεογραφία. Όμως τα fake news δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος που έχει να αντιμετωπίσει το Χόλιγουντ καθώς αλγόριθμος δημιουργεί ερωτικές ταινίες σκληρού περιεχομένου με πρωταγωνίστριες τις A-listers της Τίνσελταουν.

Από τη Σκάρλετ Γιόχανσον στις Έμα Ουότσον, Τέιλορ Σουίφτ, Γκαλ Γκαντότ, Ντέιζι Ρίντλεϊ όλες οι πρωταγωνίστριες της βιομηχανίας του θεάματος βλέπουν τα πρόσωπα τους σε ερωτικές πράξεις hardcore πορνογραφίας καθώς μετά τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) έρχονται τα ψευδή βίντεο (fake videos).

Η τεχνολογία της μηχανικής μάθησης άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν ερωτικές ταινίες κληρού περιεχομένου στα οποία πρωταγωνιστούν διάσημες ηθοποιοί του Χόλιγουντ και τραγουδίστριες της μουσικής σκηνής.

Η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά τα πρόσωπα των πραγματικών πρωταγωνιστριών των πορνό φιλμ με εκείνα των ηθοποιών και των τραγουδιστριών και έτσι αναρίθμητες star έχουν βρεθεί εν αγνοία τους να κάνουν ακατονόμαστα πράγματα προς τέρψη των χρηστών του διαδικτύου που ανακαλύπτουν αυτές τις "δημιουργίες" σε forums. Τα πορνογραφικά videos συχνά είναι τόσο καλά, που δεν διακρίνονται από μια κανονική πορνοταινία.

Όλα ξεκίνησαν στον διαδικτυακό τόπο Reddit όπου ένα subforum εδώ και μήνες "συμμαχεί" για να δημιουργήσει και να εξαπλώσει το fake porn αναφέρει η The Guardian. Ο "πρωτοπόρος" υπήρξε κάποιος με το όνομα "deepfake".

Τέτοιες πιο ερασιτεχνικές αντικαταστάσεις προσώπων προσφέρουν διάφορες εφαρμογές αλλά η ποιότητα της δουλειάς του "deepfake" και των μιμητών του κινείται σε ανώτερο επίπεδο με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας της Artificial Intelligence έχουν φανεί από το γεγονός ότι ανάλογες αντικαταστάσεις προσώπων (όχι πορνό) έχουν γίνει από ερευνητές σε ειδησεογραφικά βίντεο με διασημότητες της πολιτικής επικαιρότητας.

FAKE APP

Ένας άλλος χρήστης του Reddit, ο "deepfakeapp", κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για υπολογιστή, η οποία επιτρέπει σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει το δικό του ψευδές πορνό. "Αν και δεν είναι εύκολη στη χρήση της, καθώς απαιτεί οκτώ έως 12 ώρες επεξεργασίας για να παραχθεί ένα σύντομο clip, η εφαρμογή έδωσε ώθηση σε μια νέα γενιά δημιουργών" σημειώνει η εφημερίδα.

Ο "deepfakeapp" υποσχέθηκε "νέες βελτιώσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες" σε ιστότοπο. Όπως ανέφερε, "τελικά, θέλω να τη βελτιώσω σε σημείο που οι χρήστες να μπορούν να διαλέγουν ένα video στον υπολογιστή τους, να 'κατεβάζουν' από μία ελεύθερα προσβάσιμη βιβλιοθήκη ένα νευρωνικό (υπολογιστικό) δίκτυο που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και μετά να αντικαθιστούν το πρόσωπο του βίντεο με το πάτημα ενός κουμπιού".

Η ευκολία αυτή ήδη δημιουργεί ανησυχίες ότι στο μέλλον δεν θα μπορεί κανείς να εμπιστευθεί όχι μόνο την αξιοπιστία πολλών ειδήσεων, αλλά ούτε των ταινιών ή εν γένει οποιουδήποτε βιντεοσκοπημένου υλικού.

Πράγμα καθόλου καλό για τη δημοκρατία, το δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική σημειώνουν πολλοί και το Χόλιγουντ έχει ακόμη ένα πονοκέφαλο για να του χαρίσει εφιάλτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ