ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Daniel Day Lewis: λίγο πριν την Αθήνα αποκαλύπτει την ταινία που τον «δημιούργησε»

Daniel Day Lewis: λίγο πριν την Αθήνα αποκαλύπτει την ταινία που τον «δημιούργησε»

Λίγο πριν επισκεφθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο σπουδαίος, τριπλά βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις μίλησε στα βρετανικά media για την ταινία που τα ξεκίνησε όλα.

Αν και επιμένει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας ρόλος που επιθυμεί να παίξει, ο Ντάνι Ντέι Λιούις μίλησε με πάθος για την ταινία που τον ενέπνευσε να γίνει ηθοποιός.

"Πριν από λίγες ημέρες, με φιλοξένησε ένας φίλος μου στην Ιρλανδία και μιλήσαμε για τις ταινίες που έχουμε δει και με ρώτησε: 'Πότε είδες για τελευταία φορά την ταινία Kes;'. Λοιπόν κατά πάσα πιθανότητα έχω δει αυτή την ταινία δώδεκα φορές, αλλά όταν την είδα για πρώτη φορά, ήμουν 12 χρόνων, και πιθανώς ήταν μία από τις εξαιρετικές ταινίες που με επηρέασε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου και εξακολουθεί να κάνει το ίδιο παρόλο που την έχω δει τόσες φορές".

"Πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, είναι τόσο όμορφος και σπαραξικάρδιος. Ο Κεν Λόουτς (σκηνοθέτης) είναι ένα πραγματικό λαμπρό παράδειγμα γι αυτή τη χώρα. Το Kes είναι σαν ένα φως που υπάρχει" είπε ο ηθοποιός.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1969, πρόκειται πλέον για μία κλασική ταινία του βρετανικού σινεμά που ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού αγοριού που στον ελεύθερό του χρόνο εκπαιδεύει ένα γεράκι.

Η "Αόρατη Κλωστή" (Phantom Thread) στην Αθήνα

Όπως ανακοινώθηκε ο σπουδαίος ερμηνευτής θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοφιλής ηθοποιός επισκέπτεται την Αθήνα για την πρεμιέρα κάποιας ταινίας του, οι επισκέψεις του ωστόσο έχουν πάντοτε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μέσα από τη σχέση που έχει αναπτύξει με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών.

Η πρώτη φορά ήταν το 1989, για την πρεμιέρα της ταινίας "Το Αριστερό μου Πόδι", και από τότε ακολούθησαν αρκετές ακόμη, πάντα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Εταιρείας.

Το ίδιο θα συμβεί και με την τωρινή επίσκεψή του, για την πρεμιέρα της "Αόρατης Κλωστής" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όλα τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την εκπαίδευση και την αποκατάσταση των παιδιών που φοιτούν στο Πρότυπο Κέντρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών "Πόρτα Ανοιχτή", με μια ταινία μάλιστα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- θα αποτελέσει και τον τελευταίο ρόλο της καριέρας του.

Στην τοποθετημένη στο Λονδίνο της δεκαετίας του '50 "Αόρατη Κλωστή", ο 60χρονος ηθοποιός συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη Πολ Τόμας 'Αντερσον ("Θα Χυθεί Αίμα", "The Master"). Ενσαρκώνει τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Ρέινολντς Γούντκοκ, ο οποίος γνωρίζει τη νεαρή 'Αλμα (Βίκι Κριπς), που θα γίνει η μούσα του και θα του αναστατώσει τη ζωή.

Εισιτήρια: 30 και 50 ευρώ. Τηλέφωνα για κρατήσεις θέσεων: 2109650916, 2109637124.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ