ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ανεξόφλητα χρέη & κορεάτικο αίμα: γιατί η πριγκίπισσα Μάκο αναβάλλει πραγματικά τον γάμο της;

Ανεξόφλητα χρέη & κορεάτικο αίμα: γιατί η πριγκίπισσα Μάκο αναβάλλει πραγματικά τον γάμο της;

Μετά την ανακοίνωση από το Παλάτι της Ιαπωνίας ότι αναβάλλεται ο αρραβώνας και γάμος της πριγκίπισσας Μάκο, εγγονής του αυτοκράτορα Ακιχίτο με τον συνομήλικο της και όχι γαλαζοαίματο Κέι Κομούρο οι εφημερίδες της χώρας αναζητούν τον πραγματικό λόγο πίσω από την είδηση.

Η ανακοίνωση προκάλεσε θύελλα φημών στην Ιαπωνία γύρω από τους λόγους της απόφασης αυτής, πόσο μάλλον που αυτή ανακοινώθηκε εν μέσω αποκαλύψεων για οικονομικά προβλήματα της μητέρας του μνηστήρα.

Η 26χρονη πριγκίπισσα Μάκο αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την αναβολή για το 2020 των επισήμων αρραβώνων της με τον κοινό θνητό συνομήλικό της Κέι Κομούρο, που είχαν προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου 2018.

Η αναβολή αυτή είναι πρώτο θέμα σήμερα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, ενώ τα πρακτορεία ειδήσεων Kyodo και Jiji μετέδωσαν την είδηση το βράδυ χθες, Τρίτη.

"Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο για τις ετοιμασίες του γάμου και της νέας μας ζωής πριν από το γάμο που είχε προγραμματιστεί το φθινόπωρο", εξήγησε η Μάκο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου.

Το ζευγάρι που ανακοίνωσε τον αρραβώνα του τον περασμένο Σεπτέμβριο, επρόκειτο να γιορτάσει το γεγονός με παραδοσιακή τελετή στις 4 Μαρτίου, ενόψει του γάμου του στις 4 Νοεμβρίου.

Για να αμβλύνει το σοκ, η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου διαβεβαίωσε ότι η Μάκο και ο Κέι συνεχίζουν να θέλουν να παντρευτούν και διέψευσε ότι η αναβολή έχει σχέση με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο πρόσφατα για πιεστικά οικονομικά προβλήματα της οικογένειας Κομούρο.

Ωστόσο η διάψευση αυτή δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τις αμφιβολίες, με ορισμένους να εκτιμούν ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα απλό οργανωτικό θέμα πίσω από την αναβολή αυτή.

"Η μέλλουσα πεθερά της φταίει για όλα"

Εδώ και εβδομάδες, οι tabloid εκδόσεις στη χώρα ασχολούνται επισταμένως με τα οικονομικά θέματα της μητέρας της Κομούρο. Στα τέλη του Ιανουαρίου, δυο από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εφημερίδες έγραψαν ότι η Κομούρο δεν είχε εξοφλήσει τα 4 και πλέον εκατομμύρια γεν (περίπου 29.600 ευρώ) που είχε δανειστεί από τον "πρώην μνηστήρα" της, επικαλούμενες δήλωση του τελευταίου.

"Ο άνδρας τελικά ακύρωσε τον αρραβώνα του μετά τις συνεχείς απαιτήσεις για λεφτά της μητέρας του Κέι Κομούρο" προσθέτουν. Με τα χρήματα αυτά θα πληρώνονταν τα δίδακτρα ενός εξαμήνου, του Κέι Κομούρο, σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. "Η οικογένεια Κομούρο θεωρούσε ότι τα χρήματα αυτά ήταν μια "δωρεά" προς αυτήν" αναφέρει η Shukan Shincho.

Η εφημερίδα Asahi γράφει ότι "ανησυχίες διατυπώθηκαν στους κόλπους της Υπηρεσίας του Αυτοκρατορικού Οίκου μετά τη αποκάλυψη των οικονομικών προβλημάτων". Πολλοί δημοσιογράφοι περίμεναν τον Κέι Κομούρο έξω από τον χώρο εργασίας του χθες βράδυ, αλλά αυτός περιορίστηκε σε μια υπόκλιση ως χαιρετισμό.

Στη δήλωσή της, η πριγκίπισσα Μάκο εξήγησε επίσης ότι το ζευγάρι είχε αναγκαστεί να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τον αρραβώνα του, αρκετά νωρίτερα απ΄ότι σχεδίαζε, μετά τις διαρροές στον Τύπο από τον Μάιο του 2017.

"Θα έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί δύο φορές για να είμαστε σίγουροι ότι η στιγμή ήταν η κατάλληλη για εμάς. Τώρα, θέλουμε να οργανώσουμε αυτό τον γάμο, ένα μείζον γεγονός στη ζωή, με καλύτερο τρόπο". Η αναβολή για το 2020 ανακοινώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία σημαντικοί σταθμοί αναμένουν την αυτοκρατορική οικογένεια το 2019.

Μια κρίσιμη περίοδος για το Οίκο των Χρυσανθέμων

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, 84 ετών, θα παραιτηθεί στις 30 Απριλίου 2019. Θα είναι η πρώτη παραίτηση στον Οίκο των Χρυσανθέμων τους τελευταίους δύο και πλέον αιώνες. Στον θρόνο θα τον διαδεχτεί ο πρωτότοκος γιος του, Ναρουχίτο, ο οποίος στις 23 Φεβρουαρίου φέτος θα γίνει 58 ετών.

Η Μάκο είναι η πρωτότοκη κόρη του πρίγκιπα Ακισίνο, αδελφού του Ναρουχίτο. Με τον γάμο της με κοινό θνητό, η Μάκο θα αποκλειστεί από την αυτοκρατορική οικογένεια, βάσει ενός επίμαχου νόμου που εφαρμόζεται μόνο στις γυναίκες του αυτοκρατορικού οίκου.

Η οικονομική εφημερίδα Nikkei εκφράζει ανησυχία "μήπως κριθεί αθέμιτος ο γάμος του Κομούρο με την πριγκίπισσα εξαιτίας της περιουσιακής του κατάστασης ή κοινωνικής του θέσης". "Θα ήταν ντροπή για μια δημοκρατική χώρα" τονίζει δημοσίευμα.

2017 05 19T025517Z 255054920 RC176BD56B60 RTRMADP 3 JAPAN EMPEROR

Η Αυτοκρατορική οικογένεια/Imperial Household Agency of Japan/Handout via Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ