Μετά την Κατρίν Ντενέβ μια ακόμη φωνή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου παίρνει αποστάσεις από το κίνημα #MeToo που έχει ανατρέψει τις ισορροπίες δυνάμεων στη βιομηχανία του θεάματος των ΗΠΑ. Ο σπουδαίος αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκτιμά ότι το κίνημα #Metoo, που καταγγέλλει τις σεξουαλικές καταχρήσεις, απέχει λίγο από το να μετατραπεί σε "κυνήγι μαγισσών" και να καταλήξει σ′ έναν νέο "πουριτανισμό" βλαβερό για τη δημιουργία.

Διαβάστε επίσης

"Αυτός ο νέος πουριτανισμός με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #MeΤoo, με ανησυχεί" εκτιμά ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

"Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ′ αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού" λέει ο κινηματογραφιστής. "Η αυτοκρατορία των αισθήσεων’ του Ναγκίσα Οσίμα, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα" πρόσθεσε.

"Ασφαλώς κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως βρίσκω αηδιαστικές την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα" υπογραμμίζει ο 75χρονος Χάνεκε, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο "απερίσκεπτος εκνευρισμός" που εκδηλώνεται έτσι "καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και σταδιοδρομίες καταστρέφονται. Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές" υπενθυμίζει.

haneke2

"Δηλητήριο για την κοινωνία"

 

Για τον σκηνοθέτη της Λευκής Κορδέλας (Χρυσός Φοίνικας 2009) και της Αγάπης (Χρυσός Φοίνικας και Όσκαρ το 2012), σε βάρος του οποίου προσωπικά δεν έχει διατυπωθεί καμιά κατηγορία, "κάθε shitstorm (σκατοκαταιγίδα) που προκαλούν αυτές οι ‘αποκαλύψεις’, ακόμη και στα ιντερνετικά φόρουμ σοβαρών εφημερίδων, δηλητηριάζουν το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας".

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό το κλίμα "κυνηγιού μαγισσών" καθιστά "ακόμη δυσκολότερη οποιαδήποτε διερεύνηση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος" εκτιμά ο σκηνοθέτης, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα γυρίσει την πρώτη τηλεοπτική σειρά του με τίτλο Kelvin’s Book.

"Mα πού ζούμε; Στον Μεσαίωνα;" κατέληξε. 


Διαβάστε επίσης

Η «φωνή» του #MeΤoo φέρεται να παρενόχλησε νεαρό

Βατικανό: Ο Πάπας στο πλευρό των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Πενσυλβάνια: Τουλάχιστον 1.000 παιδιά έχουν κακοποιηθεί από ιερείς

Αυστραλία: Στα «μαλακά» πρώην αρχιεπίσκοπος για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών