ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ισότητα στη μουσική σκηνή με πρωτοβουλία 46 διοργανωτών; Όχι για το Coachella

Ισότητα στη μουσική σκηνή με πρωτοβουλία 46 διοργανωτών; Όχι για το Coachella

Την ώρα που γίνεται πολύ συζήτηση για την ισότιμη ή μη εκπροσώπηση των γυναικών στη μουσική βιομηχανία 46 διοργανωτές μουσικών φεστιβάλ και εκθέσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ δίνουν την απάντηση τους με δέσμευση για περισσότερες γυναίκες στον προγραμματισμό τους έως το 2022.

"Ελπίζω ότι αυτό θα είναι η αρχή ενός πιο ισορροπημένου τομέα που θα αποφέρει οφέλη για όλο τον κόσμο", δήλωσε η Βανέσα Ριντ, επικεφαλής του PRS Foundation, ενός βρετανικού ιδρύματος για τις μουσικές πρωτοβουλίες, που πρωτοστατεί στην εκστρατεία για μεγαλύτερη αναγνώριση των γυναικών στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Οκτώ μεταξύ αυτών είχαν ήδη δεσμευτεί στο στόχο αυτό, μεταξύ τους το Iceland Airwaves, το φεστιβάλ ροκ και electro του Ρέικιαβικ και το The Great Escape που πραγματοποιείται στο Μπράιτον, στη Βρετανία.

Σήμερα, 37 νέες μουσικές εκδηλώσεις προσχωρούν στην πρωτοβουλία. Ανάμεσα τους το Gilles Peterson's Worldwide Festival, το φεστιβάλ που οργανώνει ο διάσημος βρετανός μουσικός παραγωγός Ζιλ Πίτερσον στη νότια πόλη Σετ της Γαλλίας και το Midem, το μεγάλο ετήσιο ραντεβού της μουσικής βιομηχανίας επίσης στο νότο της χώρας, αλλά και το BBC Proms, το θερινό φεστιβάλ κλασικής μουσικής που οργανώνεται στο Λονδίνο και το A2IM, η αμερικανική εταιρία ανεξάρτητης μουσικής στη Νέα Υόρκη.

Τα φεστιβάλ στον Καναδά έχουν επαρκή εκπροσώπηση στον κατάλογο αυτό, κυρίως το CMW (Canadian Music Week) του Τορόντο, που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας.

Όχι όμως και στο Coachella

Ωστόσο στην πρωτοβουλία για την ισοτιμία ανδρών-γυναικών δεν μετέχουν μερικά από τα διασημότερα φεστιβάλ, στα οποία συχνά τιμώμενα πρόσωπα είναι άνδρες καλλιτέχνες.

Στο Coachella, το πιο προβεβλημένο αμερικανικό μουσικό φεστιβάλ, μόνο μία γυναίκα, η Μπιγιονσέ, περιλαμβάνεται στην τριάδα των σταρ (μαζί με τον 'Εμινεμ και τον The Weeknd) που θα τραγουδήσουν στη μουσική γιορτή τον Απρίλιο.

Η Μπιγιονσέ θα εμφανιστεί στις 14 και στις 21 Απριλίου για να την ακολουθήσουν οι Έμινεμ (στις πρώτες του εμφανίσεις μετά την κυκλοφορία του Revival) και ο Weeknd, που αναμένεται να παρουσιάσει νέα τραγούδια μετά το επιτυχημένο άλμπουμ του StarBoy που κυκλοφόρησε το 2016.

Το Coachella, ξεκίνησε το 1999 και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά φεστιβάλ των ΗΠΑ. Είναι το αγαπημένο φεστιβάλ των fashionistas και των διασημοτήτων. Τα δύο Σαββατοκύριακα που λαμβάνει χώρα στην κοιλάδα Indio κοντά Palm Springs προσελκύει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

Ακόμη, καμιά γυναίκα δεν υπήρχε ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ονόματα του Glastonbury το 2017. Όπως προβλέπεται, το μεγάλο αυτό βρετανικό φεστιβάλ δεν θα διεξαχθεί φέτος, αλλά θα επιστρέψει το 2019.

coache

Θεσμικός σεξισμός

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται σε μια συγκυρία όπου όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται για να καταγγείλουν τον θεσμικό σεξισμό στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και σε άλλους τομείς του πολιτισμού, από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε η υπόθεση Γουάινστιν.

Γυναίκες καλλιτέχνες εξέφρασαν αγανάκτηση τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρος της Recording Academy -του οργάνου των επαγγελματιών της μουσικής που οργανώνει τα Βραβεία Grammy- κάλεσε τις γυναίκες να "ανεβάσουν ταχύτητες", δηλαδή να προσπαθήσουν περισσότερο για να επιτύχουν.

Ο Νιλ Πόρτναου αναφερόταν στο γεγονός ότι ελάχιστες γυναίκες βραβεύτηκαν στην 60η τελετή απονομής των ετησίων αμερικανικών μουσικών βραβείων στις 28 Ιανουαρίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ