ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

SXSW: στρίπερ & το αληθινό Black Mirror της Κίνας νικητές στο Φεστιβάλ

SXSW: στρίπερ & το αληθινό Black Mirror της Κίνας νικητές στο Φεστιβάλ

Το εναλλακτικό φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά και διαδραστικών μέσων South by Southwest (SXSW) ολοκληρώθηκε δίνοντας τα τρόπαια του σε δημιουργούς που φέρνουν επανάσταση στην τέχνη ή/και την αφήγησης τους στις ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ.

Η δραματική ταινία Thunder Road για έναν αστυνομικό από τη Μέση Αμερική που προσπαθεί να μεγαλώσει την κόρη του, ενώ είναι αντιμέτωπος με τον διαλυμένο γάμο του και την απογοητευτική καριέρα του, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο South by Southwest (SXSW) το ετήσιο Φεστιβάλ διαδραστικών μέσων, μουσικής και κινηματογράφου στο Όστιν του Τέξας.

Το Thunder Road του Τζιμ Κάμινγκς -ο ίδιος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία- βασίζεται στο βραβευμένο στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Sundance του 2016 μικρού μήκους film του και αναδείχθηκε σε καλύτερη αφηγηματική ταινία μεγάλου μήκους.

Όμως αν υπάρχει μια ταινία που θα θέλαμε να είχαμε ανακαλύψει στο φεστιβάλ αυτό είναι το "εφιαλτικό" όπως σχολιάζουν κριτικοί και κοινό ντοκιμαντέρ People's Republic of Desire,

Το καλύτερο ντοκιμαντέρ του SXSW κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του. Σε αυτό ο Κινέζος σκηνοθέτης Hao Wu και blogger γνωστός ως Tian Yi εξερευνά τη σουρεαλιστική ζωή των star της live-streaming βιομηχανίας των social media στην Κίνα.

"Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για την υπομονή, επειδή το φιλμ γυριζόταν τέσσερα χρόνια" είπε ο Wu.

Σε ένα συνηθισμένο πρωινό το 2016, περισσότεροι από 540.000 άνθρωποι στην Κίνα παρακολουθούσαν ένα ζωντανό βίντεο με ένα παιδί να τρώει πρωινό. Και ενώ το μωρό ήταν αξιολάτρευτο - όλα σχετικά με την εικόνα του μικρού παιδιού, από το μπολ του μπλουζάκι του πιγκουίνο ήταν μελετημένα για να δημιουργήσουν συμπάθεια - δεν ήταν και κάποια επανάσταση στη μικρή οθόνη. Και όμως αυτό το μωρό που έρτωγε έγινε viral.

Ως άλλο Black Mirror της πραγματικότητας στην Κίνα το ντοκιμαντέρ μας καταδύει στη βιομηχανία μιας εικονικής πραγματικότητας που τρομάζει καθώς η Κίνα του 21ου αιώνα ζει μέσα από κάμερες σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Τραγικό και τρομακτικό εξίσου το δυστοπικό ντοκιμαντέρ του Wu μας ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον όλων, απλά η Κίνα ήδη το ζει.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Η κριτική επιτροπή του SXSW απένειμε δύο ειδικά βραβεία στην κατηγορία των ταινιών μεγάλου μήκους: στο The New Romantic, μια ρομαντική κωμωδία για μία φοιτήτρια, η οποία αποφασίζει να κάνει σχέση με έναν μεγαλύτερό της άνδρα για να παίρνει δώρα και ειδικό βραβείο σεναρίου στην ταινία Jinn την ιστορία μιας έφηβης στην Περιοχή του Κόλπου, της οποίας η ζωή αλλάζει αφού η μητέρα της ασπάζεται το Ισλάμ.

Το ντοκιμαντέρ για τους άνδρες στρίπερ This One's for the Ladies κέρδισε το βραβείο καλύτερου καστ.

Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης το βραβείο καλύτερης φεμινιστικής θεώρησης άνδρα καλλιτέχνη στο ντοκιμαντέρ Garry Winogrand: All Things are Photographable για τον φημισμένο φωτογράφο Garry Winogrand - επικό αφηγητή της ιστορίας της Αμερικής σε φωτογραφίες για τρεις ταραχώδεις δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ