ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαρλίζ Θερόν: το #MeToo, ο φόνος του πατέρα της & η αισιοδοξία της για τον κόσμο του 2030

Σαρλίζ Θερόν: το #MeToo, ο φόνος του πατέρα της & η αισιοδοξία της για τον κόσμο του 2030

"Μπορώ νας σας επιβεβαιώσω ότι οι γυναίκες έχουν πάρει φωτιά στη βιομηχανία του θεάματος και είμαι πραγματικά υπερήφανη που την άναψα μαζί τους" είπε ανάμεσα σε άλλα η Σαρλίζ Θερόν, ακτιβίστρια, ηθοποιός, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας και μια από τις πλέον ανεξάρτητες γυναικείες φωνές στο Χόλιγουντ σήμερα.

Μιλώντας στο εκπαιδευτικό φόρουμ Global Education and Skills Forum στο Ντουμπάι η Θερόν μίλησε για όλα. Για τη δολοφονία του πατέρα της, το κίνημα #MeToo, τη σημασία της παιδείας και της τέχνης και όλα όσα είναι προτεραιότητα στην ατζέντα της.

Αυτά είναι κάποια αποσπάσματα από όλα όσα είπε η Θερόν στο Ντουμπάι και επιβεβαιώνουν ότι είναι πολλά περισσότερα από ένα πρώην μοντέλο που έγινε ηθοποιός αξιώσεων, παραγωγός κινηματογραφικών παραγωγών, ντοκιμαντερίστρια και ακτιβίστρια κατά του κοινωνικού στίγματος και του HIV ανάμεσα σε άλλα.

Σίγουρα πάντως είναι μια γυναίκα που αξίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα όχι απλά επειδή είπε σε συνέντευξη της ότι "κάπνιζε μαριχουάνα στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της".

Για το κίνημα #MeToo

"Nαι, είμαι αισιόδοξη. Νομίζω όλοι οφείλουμε να είμαστε. Είναι κάποιες φορές δύσκολο αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γυναικείο κίνημα έχει δραστηριοποιηθεί σημαντικά. Ό,τι και το πυροδότησε πρέπει να ακουστεί. Όλοι έχουμε διαφορετική γνώμη για το τι συμβαίνει αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό, αρκεί να συνεχιστεί ο διάλογος. Νομίζω ότι ο αριθμός των γυναικών που βρήκαν τη δύναμη να υψώσουν τη φωνή τους και να πουν όσα τους έχουν συμβεί είναι πολύ μεγάλος για να μην έρθει η αλλαγή. Οπότε μπορώ να σας επιβεβαιώσω με σιγουριά ότι οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία του θεάματος σκέφτονται διαφορετικά, μιλάνε διαφορετικά, γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από πριν. Πραγματικά δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μας πάει πίσω. Μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο μπροστά..."

Για την ακτιβιστική της δράση κατά της επιδημίας του HIV

https://www.instagram.com/p/Be_VGHrj26Z

"Η Νότια Αφρική χτυπήθηκε σκληρά από την επιδημία του HIV... χάσαμε μια ολόκληρη γενιά γονιών από το AIDS" είπε για το project Charlize Theron African Outreach Project που ίδρυσε το 2007.

"Το ζητούμενο μου είναι να φέρνω τους ανθρώπους να συνεργάζονται και να δουλεύουν μαζί για ένα κοινό σκοπό. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις κοινότητες να βοηθάνε η μία την άλλη για ένα καλύτερο αύριο" πρόσθεσε.

Για την ένοπλη βία στις ΗΠΑ

Επιπλέον η Θερόν εναντιώθηκε στη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τους δασκάλους και τους καθηγητές στα σχολεία με στόχο να αποφεύγονται οι ένοπλες επιθέσεις.

"Έχω προσωπική εμπειρία για την ένοπλη βία. Έχασα τον πατέρα μου από ένοπλη βία. Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν μερικοί άνθρωποι μιλούν για το συγκεκριμένο θέμα, προσπαθούν να δώσουν λύση με περισσότερα όπλα. Είναι πραγματικά εξωφρενικό για μένα".

"Πρέπει να ακούμε τα παιδιά μας για να λύσουμε το πρόβλημα" είπε ανάμεσα σε άλλα η μητέρα δύο υιοθετημένων παιδιών, των Τζάκσον και Αυγούστα. Στο πιο πρόσφατο κρούσμα ένοπλης βίας σε σχολεία των ΗΠΑ σκοτώθηκαν 17 άτομα

Για το πως θα είναι ο κόσμος μας το 2030

"Είμαι αισιόδοξη" είπε ξανά. "Κάθε πρωί ξυπνάω αποφασισμένη να διορθώσω ότι δεν είναι όπως πρέπει. Έχω δύο μικρά παιδιά στο σπίτι και με εμπνέουν καθημερινά να είμαι κομμάτι αυτού του αγώνα και να είμαι εκεί έξω κάθε μέρα. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να βρούμε μια θέση στο σχολείο για κάθε ένα από τα 98 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αν μπορούμε να λύσουμε αυτό, αν επενδύσουμε σε αυτό, είμαι πραγματικά αισιόδοξη για το αύριο. Μπορούμε πραγματικά να λύσουμε τη φτώχεια, σίγουρα μπορούμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία του HIV και να χτίσουμε πιο υγιείς κοινότητες".

"Ποιο είναι πραγματικά το μήνυμα της απόφασης μας να μην δώσουμε ευκαιρία στην παιδεία σε όλα αυτά τα νέα κορίτσια; Τι τους λέμε; Τους λέμε ότι δεν έχουν καμία αξία. Τους λέμε ότι δεν τους εκτιμάμε. Οπότε πριν φτάσουμε σε οποιοδήποτε γυναικείο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, του σεξισμού, του μισθολογικού χάσματος καλό είναι δώσουμε πρώτα μια λύση σε αυτό. Πρέπει να μάθουμε στην κοινωνία να εκτιμάει τις γυναίκες περισσότερο" είπε η Θερόν που πριν λίγο καιρό ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα υποδυόταν ευκολά τη θηλυκή εκδοχή ενός Τζέιμς Μποντ.

https://www.instagram.com/p/BcKZcCijL2Q

Βέβαια η Θερόν είναι πολύ πιο μαχήτρια από κάθε 007.

Δείτε όλα όσα είπε εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ