ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Apple: με 13 emojis βγάζει τα ΑμΕΑ από την «αφάνεια»

Apple: με 13 emojis βγάζει τα ΑμΕΑ από την «αφάνεια»

Με μια ουσιαστική, αν και ήδη αργοπορημένη κίνηση, ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple βγάζει τα ΑμΕΑ από την "επιλεκτική αφάνεια" -έστω και αν αυτό είναι στον εικονικό, ψηφιακό κόσμο. 

Τη στιγμή που οι πολλοί δεν διακρίνουν καν στην καθημερινότητα τους την ύπαρξη ανθρώπων με αναπηρίες -βλέπε τη συμπεριφορά εποχούμενων που αφήνουν τα οχήματά τους ακριβώς στα σημεία όπου υπάρχει ράμπα για πρόσβαση στο πεζοδρόμιο κάποιου που κινείται με αναπηρικό καροτσάκι ή την απουσία μέριμνας ώστε να μπορούν να διασχίσουν έναν δρόμο από τη διάβαση πεζών οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης- η Apple κάνει μια μικρή επανάσταση στον εικονικό κόσμο.

Η εταιρία που συνίδρυσε ο Στιβ Τζομπς προτείνει μια σειρά από 13 emojis, συμπεριλαμβανομένου ενός με σκύλο-οδηγό τυφλού, ενός με βοήθημα ακοής, ενός με μπαστουνάκι τυφλού, ενός με άνθρωπο σε αναπηρικό καροτσάκι κλπ.

Για να καταλήξει στα σχέδια των emojis τα οποία προτείνει, συνεργάστηκε με το American Counsil of the Blind, την Cerebral Palsy Association και την National Association of the Deaf.

“Ένας στους επτά ανθρώπους σ' όλον τον κόσμο έχει ένα είδος αναπηρίας” σημείωσε, στην υποβολή της πρότασής της, η Apple.

“Η τωρινή επιλογή των emojis δίνει μια ευρεία αναπαράσταση ανθρώπων, δραστηριοτήτων, αντικειμένων που έχει νόημα για το ευρύ κοινό, αλλά πολύ λίγα από αυτά μιλούν στις εμπειρίες ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες” τόνισε.

180323145627 disability emoji 780x439

“Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναπαράστασης πιο διαφορετικών ατόμων, και πιστεύουμε ότι θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο διάλογο για την καλύτερη αναπαράσταση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Το να προστεθούν emojis που είναι εμβλήματα των εμπειριών ζωής των χρηστών βοηθά την προαγωγή μιας κουλτούρας με έμφαση στη διαφορετικότητα, μιας κουλτούρας που ενσωματώνει και τις αναπηρίες” καταλήγει η πρόταση.

Αναμένοντας τη συνάντηση του Απριλίου της Unicode, που αποφασίζει ποια emojis θα χρησιμοποιηθούν και τι θα αναπαριστούν, κι έχοντας κατά νου ότι οι καινούργιες γενιές σερφάρουν στο Διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στα νέα παιδιά που θα γαλουχηθούν με διαφορετική νοοτροπία από τη δική μας χωρίς να αγνοούν στην καθημερινότητα τους τους συμπολίτες μας με αναπηρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ