ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ομάρ Σαρίφ: Ο τζόγος, ο έρωτας και η ολέθρια μοναξιά του

Ομάρ Σαρίφ: Ο τζόγος, ο έρωτας και η ολέθρια μοναξιά του
Keystone / Stringer/ Getty Idea Images

Η Google τιμάει τον Ομάρ Σαρίφ στην 86η επέτειο γέννησης του. Ο Αιγύπτιος ηθοποιός, απόγονος εύπορου έμπορου ξυλείας που ανήκε στην εύπορη κοινότητα των Ελλήνων της Αντιόχειας, δέχθηκε κάποτε (λέει ένας αστικός μύθος) 3.000 προτάσεις γάμου μέσα σε μία εβδομάδα.

Αυτή είναι μία μόλις φήμη από τις πολλές που συνεχίζουν να ψιθυρίζονται για τη ζωή του κοσμοπολίτη, τζογαδόρου και γυναικοκατακτητή Σαρίφ που υπέγραψε την αυτοβιογραφία του ως το "αιώνιο αρσενικό".

Οι κοσμικογράφοι του χρέωναν έρωτες με πολλές διάσημες ντίβες της έβδομης τέχνης (Κατρίν Ντενέβ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Αβα Γκάρντνερ και Ανούκ Εμέ) αλλά ο ίδιος επέμενε ότι είχε μόλις μια γυναίκα στη ζωή του.

Κάτι που απέδειξε όταν άλλαξε το θρήσκευμα του -ο γεννημένος Μισέλ Δημήτρη Χαλμπούμπ είχε καταγωγή από το Λίβανο- και έγινε μουσουλμάνος για να παντρευτεί την Αιγύπτια Φατέν Χαμαμά.

Γιος της μητέρας του -η Κλερ έμαθε στο γιο της το πάθος για τον τζόγο καθώς η ίδια, κοσμική κυρία του Καίρου έπαιζε συχνά πόκερ με τον βασιλιά Φαρούκ και τον έδερνε από μικρό για να μην τρώει πολύ, να είναι κομψός και να έχει τρόπους- ο Σαρίφ σπούδασε υποκριτική στο Λονδίνο προτού γίνει ο ζεν πρεμιέ του Χόλιγουντ με τις ερμηνείες του στα Λόρενς της Αραβίας και βέβαια τον Δρ. Ζιβάγκο.

Σόδομα και Γόμορρα

"Η γυναίκα μου είχε ένα παιδί από τον προηγούμενο γάμο, απέκτησε και ένα μ’ εμένα. Την αγάπησα. Αλλά, όταν πήγα στο Χόλιγουντ, ήταν τα χρόνια της γυναικείας απελευθέρωσης, των ντίσκο, των Μπιτλς, των Ρόλινγκ Στόουνς και όλων αυτών. Σόδομα και Γόμορρα. Φοβόμουν ότι μια ανόητη σταρ με μεγάλα στήθη θα με κέρδιζε. Θα την ερωτευόμουν. Η Φατέν μεγάλωνε και φοβόμουν ότι θα την άφηνα όταν δεν θα μπορούσε να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Πράγματι ξαναπαντρεύτηκε και είναι ευτυχισμένη. Άρα δεν ήταν λάθος η σκέψη μου. Μόνο που σ’ εμένα δεν πέτυχε" γράφει ο ίδιος για το πόσο σκληρά μεγάλωσε και γέρασε μετά την έκθεση του στον προβολέα.

Μανιώδης καπνιστής -κάπνιζε 100 τσιγάρα την ημέρα πριν πάθει την πρώτο του καρδιακή προσβολή στη δεκαετία του 90-, πολύγλωσσος -μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Αραβικά και Ελληνικά-, πρωταθλητής στο μπριτζ, με αδυναμία στις ιπποδρομίες και θιασώτης της αδρεναλίνης του τζόγου, ο Σαρίφ, αρχέτυπο μπον βιβέρ, έζησε ως μύθος της έβδομης τέχνης.

Πληρώνοντας το κόστος του πάθους του ο Σαρίφ οδηγήθηκε στη χρεοκοπία -έχασε σε ένα βράδυ μόνο ένα εκατ. δολάρια- και ο επίλογος της ζωής του ήταν θλιβερός.

"Δεν έχω τίποτα εκτός από λίγα ρούχα. Είμαι ολομόναχος και άφραγκος" έγραφε. Ο Σαρίφ στη δύση της ζωής του έπασχε από Αλτσχάιμερ έχοντας αφήσει πλέον στη χώρα της λήθης τα λαμπερά ή σκουριασμένα κομμάτια της ζωής του.

"Υπήρξα ευτυχισμένος;"

30516604 620942291591326 7658535620641292288 o

Powell / Stringer/ GETTY Ideal mages

"Αγάπησα άραγε ποτέ πραγματικά; Δεν ξέρω, γιατί ποτέ δεν έχω υποφέρει από αγάπη. Λένε ότι δεν είμαι πιστός. Δεν είναι σωστό. Απλώς ερωτεύομαι πολύ, συχνά και για λίγο.

"Αγάπησα άραγε τη σύζυγό μου; Ναι, με τον μεσανατολικό τρόπο. Ο γάμος μου δεν έγινε από έρωτα, με την έννοια του πάθους. ;Hταν ένας γάμος στοργής και φιλίας. Ήμασταν παντρεμένοι επί 10 χρόνια και πότε δεν την απάτησα.

Υπήρξα ευτυχισμένος; Υπήρξα ευχαριστημένος. Ήμουν ικανοποιημένος επί 10 χρόνια μέσα στη ρουτίνα. Ο γάμος ήταν η αίθουσα αναμονής σε ένα σπίτι που καλωσόρισε πολλές φίλες" έγραφε ο Σαρίφ προσπαθώντας να ξορκίσει τους δαίμονες του.

Σήμερα ο εγγονός του, Ομάρ Σαρίφ ο νεότερος συνεχίζει την παράδοση του προγόνου του. Ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβιστής της gay κοινότητας στην Αίγυπτο ο νεότερος Σαρίφ υπενθυμίζει την ιδιαιτερότητα μιας δυναστείας του θεάματος που πέρασε στην ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ