ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τι ρυθμό έχει το αίμα; Η Γκρέις Τζόουνς βρυχάται στο επετειακό IN-EDIT

Τι ρυθμό έχει το αίμα; Η Γκρέις Τζόουνς βρυχάται στο επετειακό IN-EDIT

Για πέντε μέρες η Θεσσαλονίκη θα παραδοθεί στην εκκεντρική γοητεία και τους μεγάλους θριάμβους καλλιτεχνών που όρισαν τον πολιτισμό της διασκέδασης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ IN-EDIT. Από τη ντίβα της μουσικής αλλά και της μόδας Γκρέις Τζόουνς στους πιο σκληρούς και από το μέταλλο Sepultura αλλά και τη δική μας λευκή μάγισσα που φέρει το όνομα Λένα Πλάτωνος το διεθνές φεστιβάλ φέρνει στην πόλη του Βορρά μουσικά καλειδοσκόπια για μνήμες με ρυθμό.

To μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μουσικού Κινηματογράφου στον κόσμο, που ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη πριν από 15 χρόνια, επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη με ντοκιμαντέρ που καταγράφουν στιγμές δόξας, εντάσεων, αποτυχίες και συγκινήσεις που μόνο η μουσική μπορεί να προκαλέσει. David Bowie, Rolling Stones, Eric Clapton, John Coltrane, Johnny Rotten, και Λένα Πλάτωνος είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές των ταινιών που θα προβληθούν τις πέντε ημέρες (18-22 Απριλίου) του Φεστιβάλ.

"Φέτος έχουμε επιλέξει πολλές και διαφορετικές ιστορίες που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα και μουσικά και χρονικά. Θέλουμε να ακούσουμε τα σχόλια του κοινού του IN-EDIT Festival, αλλά και των καινούριων θεατών για αυτή τη διοργάνωση" δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο FM 104,9 η Αθηνά Ριζοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Parenthesis, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ.

Η Τζαμαϊκανή εκκεντρική τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιός, Γκρέις Τζόουνς ήταν σύμβολο της ντίσκο σκηνής της δεκαετίας του 1970 και μούσα του Άντι Γουόρχολ, με μεγάλη επιρροή στη μουσική, τη φωτογραφία και τη μόδα. Την ιστορία της Γκρέις Τζόουνς, από την Καραϊβική μέχρι τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής της ως κόρη, μητέρα, αδερφή και γιαγιά προβάλλει το ντοκιμαντέρ Grace Jones: Bloodlight and Bami. Στην ταινία, για πρώτη φορά η καλλιτέχνης αφήνει να φανεί τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο του συμβόλου του ερωτισμού και του δυναμισμού.

Οι Sepultura είναι ίσως το πιο σημαντικό χέβι μέταλ συγκρότημα της δεκαετίας του '90. Δημιουργήθηκαν το 1984 στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, έγιναν η νούμερο ένα μπάντα στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια κατέκτησαν τη διεθνή σκηνή. Το ντοκιμαντέρ Sepultura Endurance παρακολουθεί την πορεία του συγκροτήματος, για το οποίο μιλούν μύθοι της χέβι μέταλ σκηνής, που έχουν δεχθεί επιρροές του, ο Lars Ulrich (METALLICA), ο Scott Ian (ANTHRAX) και ο Corey Taylor των SLIPKNOT. Είναι μία ταινία για τους μύθους, τις μάχες και το σθένος των Βραζιλιάνων που γιόρτασαν το 2015 τα 30 χρόνια περιοδειών.

Οι Placebo είναι το βρετανικό συγκρότημα, σύμβολο της εναλλακτικής μουσικής και της δυναμικής αντισυμβατικής κουλτούρας που παραβλέπει φύλο, ηλικία ή άλλους διαχωρισμούς. Ωστόσο όταν έκαναν περιοδεία στη Ρωσία με σταθμούς σε 10 πόλεις ανακάλυψαν σε κάθε μία εναλλακτικές δημιουργικές σκηνές, με καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, μουσικούς, animators. Το ντοκιμαντέρ Placebo Alt.Russia είναι εν μέρει καλλιτεχνική και πολιτική ταινία και εν μέρει ταξιδιωτικό ημερολόγιο της περιοδείας του συγκροτήματος το 2014 από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας έως την Αγία Πετρούπολη στη Βαλτική.

Το Φεστιβάλ ξεκινά το απόγευμα με ένα special event που περιλαμβάνει και την προβολή του ντοκιμαντέρ David Bowie: The last five years μία συναρπαστική αφήγηση των τελευταίων πέντε χρόνων της ζωής ενός από τους επιδραστικότερους μουσικούς του 20ου αιώνα.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται τα ντοκιμαντέρ The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip Across LatinAmerica για την ιστορική περιοδεία των θρύλων της ροκ στη Λατινική Αμερική, The Public Image is Rotten για τον Τζόνι Ρότεν, αρχηγό των Sex Pistols και τη ζωή του μετά τη διάλυση του συγκροτήματος.

Στο ντοκιμαντέρ Yallah! Underground παρουσιάζονται καλλιτέχνες που διαμορφώνουν τη σημερινή underground μουσική σκηνή της Μέσης Ανατολής και στο Score συνθέτες μερικών από τις πιο αναγνωρίσιμες μουσικές συνθέσεις των μεγαλύτερων κινηματογραφικών παραγωγών.

Το IN -EDIT Thessaloniki Edition 2018 συστήνει επίσης στο κοινό τρεις σπουδαίους τζαζίστες. Θέμα του I called him Morgan είναι η σύντομη καριέρα του τρομπετίστα Lee Morgan, που δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του σε ηλικία 33 ετών. Στο Bill Evans: Time Remembered σκιαγραφείται η ζωή του σημαντικού πιανίστα της τζαζ σκηνής, Bill Evans. Το Chasing Trane: The John Coltrane documentary είναι ένας φόρος τιμής στον σαξοφωνίστα που αμφισβήτησε και άλλαξε τους κανόνες της τζαζ μουσικής.

Η Λένα Πλάτωνος αποπλανεί

"Το doc alive είναι μία ξεχωριστή ενότητα του IN-EDIT, στην οποία ο πρωταγωνιστής της ταινίας βγαίνει από την οθόνη και παίζει ζωντανά στη σκηνή. Αυτή τη φορά έχουμε τη μεγάλη τιμή να έχουμε τη Λένα Πλάτωνος, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, στη σκηνή, η οποία θα παίξει ζωντανά στο κοινό, στην αίθουσα του Ολύμπιον μετά την προβολή της ταινίας ΛΠ" τόνισε η Αθηνά Ριζοπούλου.

"Η συνεργασία του IN-EDIT Festival Thessaloniki Edition με τη Βαρκελώνη, αλλά και άλλες χώρες, στις οποίες πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ είναι μόνιμη. Το IN-EDIT Festival είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα. Όλες οι χώρες, στις οποίες διεξάγεται το IN-EDIT Festival επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν ταινίες και σχόλια. Στις προθέσεις μας είναι το ΛΠ να προβληθεί και σε άλλες χώρες" τόνισε.

Λένα Πλάτωνος εκ βαθέων: πώς το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου αποπλάνησε τη Θεσσαλονίκη

Το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, το IN-EDIT THESSALONIKI EDITION 2018 ξεκινά σήμερα 18 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου με προβολές στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Φέτος το IN-EDIT γιορτάζει τα 15 του χρόνια και τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ολλανδία, στο Άμστερνταμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ