ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κώστας Γαβράς: ο Βαρουφάκης, το πάθος & η καταστροφή που τον ενέπνευσε

Κώστας Γαβράς: ο Βαρουφάκης, το πάθος & η καταστροφή που τον ενέπνευσε

Ο σπουδαίος πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παρουσίασε στο Στρασβούργο την αυτοβιογραφία του. Με αφορμή το βιβλίο που φέρει τον τίτλο Va ou il est impossible d΄aller (Πήγαινε όπου είναι αδύνατον να πας) μέσα στις σελίδες του οποίου εξομολογείται πολλά, ο Γαβράς μίλησε για τον έρωτα της ζωής του, το πάθος του για την έβδομη τέχνη και τη συμμαχία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 έχει επιβεβαιώσει ότι θέλει να μεταφέρει το βιβλίο "Ανίκητοι Ηττημένοι" του Γιάνη Βαρουφάκη στη μεγάλη οθόνη.

Προτού όμως καταφερθεί με την Ελλάδα της κρίσης ο Γαβράς αναφέρθηκε στη μεγάλη περιπέτεια του εκτός συνόρων. Τα απομνημονεύματα του έχουν επίκεντρο την άφιξη του στη Γαλλία, τη μετέπειτα πορεία του και σε αυτό ο Γαβράς αποκαλύπτει και όλα όσα δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τη σχέση του με τη Γαλλία, λέει πως δεν τον ενδιέφερε να πάει στην Αγγλία ή στην Αμερική, η Γαλλία είναι μια χώρα-όνειρο που του άνοιξε πολλές πόρτες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη χώρα και στο γεγονός ότι οι Γάλλοι ήταν γνώστες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και έτρεφαν αισθήματα μεγάλης συμπάθειας και συμπαράστασης για την Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ερχόμενος στη Γαλλία, ακριβώς επηρεασμένος από την τότε ατμόσφαιρα, ξεκίνησε να διαβάζει ελληνική τραγωδία.

Επίσης, μίλησε για τότε, που στα 19 του χρόνια, έφτασε στη Γαλλία με ελάχιστα χρήματα και για το πώς σιγά-σιγά εξελίχτηκε. Αναφέρθηκε στην εγγραφή του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης με σκοπό να μελετήσει τη τέχνη του λόγου και της γραφής, πράγμα που -όπως είπε- ήταν σπουδαίο για αυτόν, καθώς στην Ελλάδα του απαγορευόταν να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο λόγω πολιτικών φρονημάτων της οικογένειάς του.

Με συγκίνηση περιέγραψε την πρώτη φορά που πήγε στην Cinematheque (Ταινιοθήκη) του Παρισιού, είδε τη πρώτη του ταινία και γνώρισε άτομα που του εξήγησαν την κινηματογραφική τέχνη. Είπε πως θεωρεί τον εαυτό του εξαιρετικά τυχερό που μπήκε στη ζωή του ο κινηματογράφος, "ένα πάθος" όπως το χαρακτήρισε.

Μιλώντας για τις ταινίες του αναφέρθηκε στον παράγοντα τύχη, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μία ταινία μπορεί να γίνει και μια άλλη όχι, όπως μία ταινία μπορεί να έχει επιτυχία και μια άλλη όχι.

Για αυτόν τον λόγο, δεν του αρέσει να μιλάει για κινηματογραφική καριέρα αλλά για πορεία, δεδομένου ότι θεωρεί πως η λέξη καριέρα προϋποθέτει μία στρατηγική και έναν στόχο, ενώ η δημιουργία μιας ταινίας και η εξέλιξη ενός σκηνοθέτη εξαρτώνται από πολλούς άγνωστους παράγοντες.

Εκείνη και εκείνος

Συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και παραγωγό, Μισέλ Ρέι-Γαβράς, μίλησε επίσης για προσωπικές στιγμές και για τη γνωριμία τους, μέσω ενός κοινού γνωστού. Όπως είπε, είχε ξεκινήσει ως ένα φλερτ που θα διαρκούσε το πολύ 15 μέρες και τελικά αποδεικνύεται πως ήταν μία εξαιρετική συνάντηση ζωής που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια και η οποία επισημοποιήθηκε με γάμο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Z.

Χάρη στη παρουσία της και τη προσωπικότητά της, είπε, είχε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στη τέχνη του. "Οργάνωνε τα πάντα, έτσι ώστε να μου δημιουργεί ελεύθερο χρόνο" υπογράμμισε.

Η ίδια, με την εταιρεία παραγωγής της KG Productions, επιμελήθηκε την επανέκδοση όλων των ταινιών του σε συνεργασία με το γάλλο-γερμανικό τηλεοπτικό πολιτιστικό κανάλι ARTE. Αυτό που τους δένει όμως όλα αυτά τα χρόνια στη κοινή τους πορεία, δεν είναι μόνο ο πολιτικός, κοινωνικός κινηματογράφος, αλλά και μία γενικότερη στάση ζωής, με δέσμευση προς τις ανθρώπινες αξίες και "την ηθική δέσμευση προς το κοινό των ταινιών τους και όλων των ανθρώπων".

Με τον Γιάνη Βαρουφάκη

GAVRAS BOOK

Για την ταινία που ετοιμάζει, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη, είπε ότι η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μία σειρά γεγονότων, αρχείων και σημειώσεων που ξεκίνησε να μαζεύει από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Έκτοτε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως την αντι-ευρωπαϊκή στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα αυτό.

"Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έβλεπα τη καταστροφή να καταφθάνει" είπε συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μια πιθανότητα να γίνουν τα γυρίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, και ανέφερε ότι επωφελήθηκε της παρουσίας του στη πόλη για να ξεναγηθεί στους χώρους.

Στο βιβλίο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχωρά σε ανάλυση των στοιχείων της κρίσης που ξέσπασε το 2008-2009 στις ΗΠΑ, αλλά καταγράφει και το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το έζησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, στο βιβλίο τονίζεται ότι ήταν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, για να βγει η Ελλάδα από το "μνημονιστάν".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του περιγράφει όλες τις προοπτικές ενός Grexit και κάνει λόγο για "μηχανή προπαγάνδας των Βρυξελλών η οποία δούλευε σε βάρος του Βαρουφάκη".

VAROUFAKIS

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

"Μοιράζομαι μαζί σας τον εκμηδενισμό μιας μεγάλης αγωνίας, μιας αγωνίας να καταγράψω όλα όσα συνέβησαν και τον τρόπο που σπαταλήθηκε μια ευκαιρία και τον τρόπο που λοιδορήθηκε αυτή η ευκαιρία" είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην παρουσίαση του βιβλίου του.

"Δεν θα ξαναμιλήσω για το 2015 – ό,τι είχα να πω, το έχω σε αυτό το βιβλίο" είπε ο Βαρουφακης.

Τα απομνημονεύματα του Κώστα Γαβρά μεταφράζονται ήδη στα ελληνικά από τον Ωρίωνα Αρκομάνη, με επιμέλεια μετάφρασης από τον Βασίλη Βασιλικό. Την έκδοσή του έχει αναλάβει ο οίκος Gutenberg και θα κυκλοφορήσει τον φθινόπωρο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ