ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αvicii: Γιατί η βιομηχανία του θεάματος δεν έχει δικαίωμα να τον θρηνεί

Αvicii: Γιατί η βιομηχανία του θεάματος δεν έχει δικαίωμα να τον θρηνεί

"Θρήνος!". "Σοκ!". "Ήταν τόσο νέος!". Οι γνωστοί δραματικοί τίτλοι για το θάνατο του Avicii που έφυγε ξαφνικά την Παρασκευή στο Ομάν σε ηλικία 28 ετών έχουν γεμίσει τα media που ανακυκλώνουν το θρήνο. Όμως η βιομηχανία του θεάματος δεν έχει δικαίωμα να πενθεί το θάνατο ενός νέου που δημιούργησε, εξάντλησε και στο τέλος "έκαψε" στις φλόγες για να αντικατασταθεί με κάποιον άλλον. 

Μπορεί ο ρυθμός στις μουσικές παραγωγές του που κατακτούν τα charts να ήταν ένα κάλεσμα γιορτής όμως ο δημιουργός τους κάθε άλλο παρά γιόρταζε τη δόξα, τη φήμη, το χρήμα και την αναγνωρισιμότητα. Άλλωστε οι συνεργάτες του γνώριζαν για το κόστος της δόξας του, ο ίδιος είχε μιλήσει για αυτό. Το ντοκιμαντέρ Avicii: True Stories εξιστορεί ακριβώς αυτό το τίμημα του να είσαι μόνος στην κορυφή.

Ήταν Μάρτιος 2016 όταν ο Τιμ Μπέργκλινγκ (Tim Bergling), ο 27χρονος τότε σούπερ σταρ Σουηδός DJ και μουσικός παραγωγός, γνωστός ως Avicii (Αβίτσι) αποφάσισε να ανακοινώσει τη διακοπή της περιοδείας του και την απόσυρσή του από τη μουσική σκηνή μετά από πέντε χρόνια "αστρονομικής» επιτυχίας.

Για να το κάνει επίσημα μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπέργκλινγκ πρέπει να ενημερώσει τους διαχειριστές των λογαριασμών του, τους φίλους και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες του ότι είναι έτοιμος να τραβήξει τη σκανδάλη –πείθοντας τους στο μεταξύ ότι είναι απλά κάτι που πρέπει να κάνει.

Στο δωμάτιο είναι πίσσα σκοτάδι, εκτός από τη λάμψη του φορητού υπολογιστή της Apple του Μπέργκλινγκ και μπορεί κανείς να νιώσει το σκοτάδι στον αέρα. Πρόκειται για μία καθοριστική σκηνή από το νέο ντοκιμαντέρ για τον σταρ της ηλεκτρονικής dance μουσικής (EDM) Avicii: True Stories που σκηνοθέτησε ο φίλος και συνεργάτης του Μπέργκλινγκ, Λέβαν Τσικουρισβίλι.

Το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στους λόγους που οδήγησαν τον Avicii σε μία τόσο δραστική απόφαση πριν συμπληρώσει τα 30. Ήταν μια προειδοποίηση που θίγει την απληστία μιας βιομηχανίας που θέλει να κερδίσει περισσότερα με "άλογα κούρσας".

Ο καλλιτέχνης ήταν ένα από αυτά, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν που έκοβε εισιτήρια, έκανε επιτυχίες και έκανε τους πάντες να κουνιούνται στους ρυθμούς του -εκτός από τον ίδιο.

Στη δίνη της δόξας

Τα Wake Me Up και Levels είναι τα σημαντικότερα τραγούδια του Avicii, το πρώτο με περισσότερα από 1,3 δισ. views στο YouTube μέχρι σήμερα και η δημιουργία αυτών των μαζικών επιτυχιών μαζί με το A Sky Full of Stars – συνεργασία με τους Coldplay καταγράφονται σε σπάνια στιγμιότυπα.

"Οι νέοι μπορούν να μάθουν από αυτή την ταινία" λέει ο Τσικουρισβίλι. "Αυτή η ζωή μπορεί να φαίνεται συναρπαστική και λαμπερή στο Instagram και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχετε πραγματικά ιδέα τι συμβαίνει πίσω από όλο αυτό".

Στο ντοκιμαντέρ, ο μάνατζερ του Μπέργκλινγκ, Ash Pournouri διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ως βασικός διαχειριστής πίσω από την επιχείρηση Avicii. Αλλά η ένταση γίνεται εμφανής σχεδόν αμέσως και οι δύο τελικά θα επιλέξουν χωριστούς δρόμους έτσι ώστε ο Μπέργκλινγκ να έχει περισσότερο έλεγχο στην καριέρα του και να αισθάνεται λιγότερος πιεσμένος.

Ήθελε ο Μπέργκλινγκ επιτυχία; "Οπωσδήποτε" αναφέρει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ. "Αλλά νομίζω ότι δεν γνώριζε πραγματικά από την αρχή τι σημαίνει να είσαι επιτυχημένος. Κανένας δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει τόσο επιτυχημένος. Ήταν ένα βάρος γι’ αυτόν. Έπρεπε να βρει τον εαυτό του και προσπάθησα να εξηγήσω πως αισθάνθηκε".

avi2

Το τίμημα της δημοφιλίας

"Περνάω δύσκολα. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να φύγω & να πω ότι έκανα καλή δουλειά. Αυτή είναι η τελευταία μου λέξη". Tα τελευταία λόγια του Kim Jonghyun, του τραγουδιστή του δημοφιλούς νοτιοκορεατικού ποπ συγκροτήματος SHINee, πριν πεθάνει θα βαρύνουν για λίγο την πολύχρωμη μουσική βιομηχανία του ευπώλητου θεάματος, την αδίστακτη μηχανή του χρήματος που λέγεται K-Pop. O Jonghyun βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας. Ήταν 27 ετών.

Γνωστός ευρέως απλά ως Jonghyun, ο τραγουδιστής εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε ένα διαμέρισμα στη Σεούλ. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή, σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Kim Jonghyun βρέθηκε στην πολυτελή συνοικία Gangnam, στο οικοδομικό τετράγωνο Cheongdam μετά από αναφορά στην αστυνομία από τη μεγαλύτερη αδελφή του ότι ο τραγουδιστής συμπεριφερόταν παράξενα, σύμφωνα με το Variety.

Χωρίς να κατονομάσουν τις πηγές τους, ορισμένα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο 27χρονος τραγουδιστής αυτοκτόνησε. Κάποια άλλα ανέφεραν ότι πέθανε από δηλητηρίαση από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα από τη θέρμανση στο διαμέρισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ