ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χρόνια Πολλά Αλ Πατσίνο! Από τον Νονό στον Σημαδεμένο οι πέντε ρόλοι που τον όρισαν (vids)

Χρόνια Πολλά Αλ Πατσίνο! Από τον Νονό στον Σημαδεμένο οι πέντε ρόλοι που τον όρισαν (vids)

Ο σπουδαίος Αλ Πατσίνο γιορτάζει σήμερα τα 78α γενέθλια του. Ο Πατσίνο που δίκαια θεωρείται ένας από τους πλέον σπουδαίους ηθοποιούς που μας παρέδωσε ποτέ το Χόλιγουντ γιορτάζει και δίνει αφορμές για μια επετειακή αναδρομή στις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

Ο βετεράνος ηθοποιός που αναδείχθηκε από την ερμηνεία του στη ματωμένη εποποιία του Νονού επαναπροσδιόρισε πολλάκις τον εαυτό του στη μεγάλη οθόνη.

Ο Αλφρέντο Τζέημς (Αλ) Πατσίνο γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1940. Πολυβραβευμένος ο Πατσίνο έχει βραβευτεί με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, δυο Βραβεία Έμμυ, ένα Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και δυο θεατρικά Βραβεία Tony. Μάλιστα οι νίκες του στα βραβεία Όσκαρ, Έμμυ και Tony τον έχουν κατατάξει στους ελάχιστους ηθοποιούς που έχουν κερδίσει το Τριπλ Κράουν της υποκριτικής.

Επίσης έχει βραβευτεί για το σύνολο της καριέρας του με το τιμητικό βραβείο στις Χρυσές Σφαίρες (Σέσιλ Ντε Μιλ) το 2001, το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση το 2015, το Βραβείο Κένεντι το 2016 και το Βραβείο για την πορεία του στον Κινηματογράφο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) το 2007.

Η τεχνική του Πατσίνο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από τους νεότερους ηθοποιούς καθιερώνοντας τον ιταλικής καταγωγής νεουορκέζο ως έναν εμβληματικό ηθοποιό του 201ου αιώνα.

Ο Πατσίνο γεννήθηκε στο ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, από Ιταλούς γονείς με καταγωγή από το Κορλεόνε της Σικελίας. Ο Πατσίνο δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αλλά έχει τρία παιδιά από δύο συντρόφους του.

Έκανε ντεμπούτο στην οθόνη με το Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι (Me, Natalie) το 1969 όμως ήταν η ερμηνεία του στην ταινία του 1971 Πανικός στο Νιντλ Παρκ (The Panic in Needle Park), όπου υποδύθηκε έναν ηρωινομανή, που τον έφερε στη συμμορία του Φράνσις Φορντ Κόπολα για το ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία Ο Νονός (The Godfather, 1972) -για τον ίδιο ρόλο ήταν υποψήφιοι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Aν και έχει προταθεί για εφτά Όσκαρ κέρδισε το πρώτο του μόλις το 1992 για το Άρωμα Γυναίκας (Scent of a Woman)

Η αναγνωρισμότητα δικαίωσε και τους δύο με το αιρετικό Ψωνιστήρι και το αιματηρό Σημαδεμένο (Scarface, 1983) να γίνονται δύο ακόμη ταινίες που καθιερώνουν την υπερδύναμη από το Χάρλεμ στην έβδομη τέχνη.

Ένας τολμηρός star που έφερε στην οθόνη ήρωες και αντιήρωες που έχουν περάσει στην ιστορία του κινηματογράφου ως ανεξίτηλα πρόσωπα της σκοτεινής οθόνης.

Με αφορμή τα γενέθλια του Πατσίνο κάνουμε μια αναδρομή σε πέντε σκηνές που αποδεικνύουν το μέγεθος ενός σπάνιου ερμηνευτικού ταλέντου.

O Noνός (1972)

Δικαιοσύνη για όλους (1979)

Ο Σημαδεμένος (1983)

Ο Δικηγόρος του Διαβόλου (1997)

Kάθε Κυριακή (1999)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ