CNN Greece
Ρουσλάνα: Η Eurovision είναι η ευκαιρία της Ουκρανίας να δείξει το πρόσωπό της
Video: Ρουσλάνα: Η Eurovision είναι η ευκαιρία της Ουκρανίας να δείξει το πρόσωπό της

Ο Ράιαν Ρέινολντς, ο star πίσω από την αιρετική περσόνα του επιτυχημένου εμπορικά υπερήρωα Deadpool, απαιτεί απαντήσεις από τους ανθρώπους της Eurovision και όσους κάνουν τους κανόνες του διαγωνισμού τραγουδιού της Ευρώπης. Αν μπορεί να συμμετέχει η Αυστραλία γιατί όχι και ο Καναδάς;

Ο Ρέινολντς ως Καναδός αισθάνεται ότι ότι η χώρα του είναι θύμα μποϊκοτάζ και αυτό είναι αδικία. Ο εξαιρετικά δημοφιλής διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού φέρνει διαγωνιζόμενους από 43 χώρες σε μία σκηνή- κανένας όμως από τον Καναδά.

Αν και πατρίδα πολλών διεθνών ποπ αστέρων - Bryan Adams, Shawn Mendes και Celine Dion - η χώρα δεν έχει ποτέ προσκληθεί για συμμετοχή. Και αν υπάρχει κάτι που οι Καναδοί μισούν περισσότερο από όλα είναι να νιώθουν ότι τους έχει κάποιος έξω από το παιχνίδι. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν Καναδό, σημειώνει το BBC.

Nα αδιαφορούν για τον Καναδά και να υποδέχονται την Αυστραλία; Το Ισραήλ; Το διπλωματικό επεισόδιο το επεξηγεί ο Ρέινολντς ως Deadpool σε μια ανάρτηση του που με ευφυία προωθεί προϊόν και επικαιροποιεί τον χαρακτήρα της Marvel που προειδοποιεί την Ευρώπη ότι "ξύπνησε μια οργισμένη άλκη".

Πραγματικά, έχει σημασία η Eurovision;

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο - περίπου 180 εκατομμύρια θεατές τον παρακολούθησαν μόλις πέρσι, σημειώνει το ρεπορτάζ του BBC. "Περισσότεροι αναμένεται να παρακολουθήσουν το φετινό τελικό. Αλλά η παράσταση είναι κάτι περισσότερο από ένα διαγωνισμό τραγουδιού", λέει ο δημοσιογράφος του BBC και ο ιδρυτής του ειδησεογραφικού χώρου Eurovision Wiwibloggs, William Lee Adams. Για αυτόν η Εurovision είναι μια άσκηση επί χάρτου για να "χτίσεις" τη δημόσια εικόνα ενός ολόκληρου έθνους.

"Έχει κάτι από τον πατριωτισμό των Ηνωμένων Εθνών με την ορμή των Ολυμπιακών Αγώνων και τη λάμψη καλλιστείων" λέει. Οι διαγωνιζόμενοι κρίνονται όχι μόνο από την σκηνική παρουσία και την ερμηνεία ή το θέαμα, κρίνονται από το μήνυμα που κουβαλάει η μουσική τους, πιστεύει ο Adams. "Δεν μπορείς να διαχωρίσεις την πολιτική από την τελική κρίση, ο τελικός είναι ένα event ουσιαστικά πολιτικό" προσθέτει.

Όντως η πολιτική συχνά επηρεάζει το αποτέλεσμα ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως πέρσι με την Ουκρανία και τη Ρωσία μετά τη νίκη του φορτισμένου πολιτικά κομματιού που έφερε τον διαγωνισμό στο Κίεβο, η Eurovision είναι ένα πεδίο μάχης.

Γιατί δεν προσκλήθηκε ο Καναδάς;

Το BBC κατονομάζει μια σειρά από λόγους που δικαιολογούν την απουσία του Καναδά από τη Eurovision.

Ο Καναδάς δεν είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Οργανώσεων, η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό και δημιουργεί τους κανόνες.

Μέχρι το 2015, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι ενεργά μέλη της EBU, η οποία περιλαμβάνει την Ευρώπη και αρκετές χώρες στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αλλά το 2015, η EBU έκανε μια εξαίρεση καλώντας την Αυστραλία να ανταγωνιστεί. Γιατί λοιπόν όχι και ο Καναδάς;

Ακριβώς όπως και η Αυστραλία, ο Καναδάς είναι μέλος της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, οι δεσμοί της χώρας με την Ευρώπη ενδέχεται να επισκιάζονται από τη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, υποθέτει ο Adams.
"Νομίζω ότι ο Καναδάς θεωρείται συχνά ως επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών", λέει.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο ο Καναδάς δεν κλήθηκε είναι απλός - ίσως ο Καναδάς απλά δεν ενδιαφέρεται.

Οι Αυστραλοί έχουν εμμονή με την Eurovision, είναι ένας διαγωνισμός που αναμεταδίδεται στη χώρα ε΄δω και δεκαετίες. Περίπου 500.000 Αυστραλοί συντονίστηκαν πέρυσι για να παρακολουθήσουν τον τελικό.

"Η Αυστραλία είναι μια χώρα γεωγραφικά απομονωμένη και πραγματικά λατρεύει να συμμετέχει σε διεθνείς εκδηλώσεις για να αισθάνεται τους δεσμούς με τις ρίζες της" λέει ο Adams.

Στον Καναδά ο διαγωνισμός μεταδόθηκε μόνο στην τηλεόραση δύο φορές, το 2014 και το 2015, σε ειδικό κανάλι.

"Φόβος και τρόμος ο Καναδάς για την Ευρώπη"

Αλλά ίσως ο πραγματικός λόγος που δεν έχει προσκληθεί ποτέ ο Καναδάς, λένε κάποιοι συνωμοσιολόγοι, είναι ότι η Ευρώπη τον φοβάται.

Με τους Shawn Mendes, Alessia Cara, Τζάστιν Μπίμπερ, Drake, Weeknd και αναρίθμητους άλλους πρωταθλητές των charts από τον Καναδά να κερδίζουν την πίτα της μουσικής βιομηχανίας ολοένα και περισσότερο, ο Καναδάς θα είναι ένας σίγουρος μεγάλος αντίπαλος για όλους και αυτό η Ευρώπη το φοβάται.

Η Αυστραλία, που τα πάει πολύ καλά με τη βαθμολογία των επιτροπών δεν καταφέρνει να κερδίσει την ψήφο του τηλεοπτικού κοινού της Ευρώπης και αυτό δείχνει ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι στους άλλους, έξω από την Ευρώπη, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

Ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν διεκδικήσει το τρόπαιο στη Eurovision πέντε Καναδοίό εκπροσωπώντας άλλες χώρες. Ανάμεσα τους και η Σελίν Ντιόν που νίκησε το 1988 για την Ελβετία με το τραγούδι της Ne Partez Pas Sans Moi.

Η EBU αποπειράθηκε να δημιουργήσει ένα spin-off του διαγωνισμού για τη Βόρεια Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αλλά η ιδέα τελικά εγκαταλείφθηκε.

Αυτό κάνει έξαλλο τον Deadpool και Καναδό μέχρι το κόκκαλο Ράιν Ρέινολντς που ρίχνει το γάντι στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης