ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To όνομα Ζάκερμπεργκ τρομάζει! Οργή για τη μετονομασία νοσοκομείου προς τιμήν του Mr. Facebook

To όνομα Ζάκερμπεργκ τρομάζει! Οργή για τη μετονομασία νοσοκομείου προς τιμήν του Mr. Facebook

Η οργή της κοινής γνώμης ενάντια στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την δεξαμενή δεδομένων που αλιεύουν και εταιρίες προπαγάνδας εις βάρος μας, το Facebook, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δεν καταλαγιάζει.

Τελευταίο πεδίο μάχης αυτό που έχει στηθεί στο δημόσιο γενικό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται "Ζάκερμπεργκ", αφότου ο ιδρυτής του Facebook έκανε μια μεγάλη δωρεά το 2015. Η πρωτοβουλία της μετονομασίας προκάλεσε οργή πολλών.

Ομάδα νοσοκόμων διαδήλωσε μπροστά στο κτίριο του νοσοκομείου το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθεί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Ζάκερμπεργκ του Σαν Φρανσίσκο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times.

Σύμφωνα μάλιστα με μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, οι διαδηλωτές κάλυψαν με ταινία το όνομα Ζάκερμπεργκ σε μια από τις πινακίδες του νοσοκομείου.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται από τα μέσα Μαρτίου στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του.

"Έχουμε αναλάβει να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και να τους διασφαλίζουμε σεβασμό προς την ιδιωτικότητά τους. Τώρα οι άνθρωποι αναρωτιούνται 'πώς προστατεύεται η ιδιωτικότητά μου σε ένα νοσοκομείο που έχει αυτό το όνομα;'", δήλωσε η Χέδερ Άλι που εργάζεται στην διοίκηση του νοσοκομείου.

Η Μέγκαν Μπριτσόλαρα, νοσοκόμα, επεσήμανε από την πλευρά της: το όνομα "τρομάζει" τους ασθενείς τους νοσοκομείου που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, βόρεια της Σίλικον Βάλεϊ όπου έχει την έδρα του το Facebook.

Η σημαντικότερη δωρεά από ιδιώτη στις ΗΠΑ

"Εκτιμάμε πάρα πολύ τη γενναιόδωρη δωρεά της Πρισίλα Τσαν και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την οποία χρησιμοποιήσαμε για να φροντίσουμε τους ασθενείς μας, κυρίως μέσω της δημιουργίας της υπηρεσίας παροχής άμεσης βοήθειας" το 2016, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι το όνομα "Ζάκερμπεργκ" προστέθηκε προκειμένου να εκφραστεί "η ευγνωμοσύνη και η ιστορική σημασία της δωρεάς".

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το ποσό της δωρεάς του ιδρυτή του Facebook και της συζύγου του ήταν 75 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2015, οπότε και έγινε η δωρεά, ήταν η σημαντικότερη που είχε γίνει ποτέ από ιδιώτη σε δημόσιο αμερικανικό νοσοκομείο.

Στον αντίποδα

Πιστοί στο Facebook παραμένουν οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς χρήστες του δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί διαρροής πληροφοριών και στοιχείων από εκατομμύρια λογαριασμούς χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών τους.

Το Facebook έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από ρυθμιστικές Αρχές, συνηγόρους υπέρ της ιδιωτικότητας, αλλά και μετόχους, από τον Μάρτιο, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι η Cambridge Analytica συγκέντρωσε προσωπικές πληροφορίες μέσω μιας εφαρμογής κουίζ που συνδέεται με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να απολογείται για τη διαρροή επί δύο 24ωρα ενώπιον του Κογκρέσου.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Facebook βγήκαν σώοι από την πεντάωρη κατάθεση στο Κογκρέσο

Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής φαίνεται πως το Facebook δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, εκτός από έναν «πονοκέφαλο» σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos οι Αμερικανοί χρήστες δεν έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 26-30 Απριλίου και έδειξε πως σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς που διατηρούν λογαριασμό στο Facebook δεν έχουν αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σημείωσε πως πλέον χρησιμοποιούν περισσότερο την δημοφιλή πλατφόρμα.

Το υπόλοιπο ¼ των ερωτηθέντων αποκάλυψε πως είτε το χρησιμοποιεί λιγότερο, είτε σταμάτησε εντελώς να το χρησιμοποιεί, ενώ μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι προχώρησαν στη διαγραφή του λογαριασμού τους. Έτσι καταγράφεται μια «ισορροπία» μεταξύ των χρηστών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει κέρδος ή απώλεια για το Facebook σε ότι αφορά τη χρήση του.

Ενδεικτικό είναι πως το 64% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν πως χρησιμοποιούν το Facebook τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, ποσοστό λίγο μικρότερο από το 68% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη ομάδα σε δημοσκόπηση του Μαρτίου, λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Οι περισσότεροι από τους χρήστες του Facebook σημείωσαν πως γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα τους, σε αντίθεση με τους χρήστες άλλων κοινωνικών δικτύων όπως Snapchat, Instagram, Pinterest και Tumblr.

Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica ξέσπασε στις 16 Μαρτίου, πυροδοτώντας άμεσα τη δημιουργία του διαδικτυακού κινήματος #deletefacebook, "αναγκάζοντας" το Facebook να λάβει μέτρα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών του.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Facebook για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία σημείωσε καθαρά κέρδη 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ