ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Mάικλ Τζάκσον: νευροχειρουργοί λύνουν το μυστήριο της χορογραφίας που αψηφά τη βαρύτητα

Mάικλ Τζάκσον: νευροχειρουργοί λύνουν το μυστήριο της χορογραφίας που αψηφά τη βαρύτητα

Νευροχειρουργοί στην Ινδία δίνουν επιτέλους την απάντηση στο πως ο βασιλιάς της ποπ Mάικλ Τζάκσον κατάφερε να αψηφήσει τη βαρύτητα και να εντυπωσιάσει το κοινό με τη χορογραφία στο μουσικό βίντεο της επιτυχίας του Smooth Criminal.

Στη χορογραφία του ο Τζάκσον κλίνει προς το έδαφος σε γωνία 45 μοιρών, διατηρώντας το σώμα του ευθεία ως ράβδο.

Η ψευδαίσθηση που προκάλεσε φρενίτιδα από το 1987 όταν και την πρωτοπαρουσίασε ήταν ένα μυστήριο που πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν, κανείς όμως δεν τα κατάφερε.

Η χορογραφία ήταν δυνατή με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων παπουτσιών και βέβαια την εξαιρετική φυσική κατάσταση και τη δύναμη του κορμού του ίδιου του καλλιτέχνη αναφέρει το BBC.

Ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν να μην αποπειραθεί κανείς να τον μιμηθεί καθώς οι πιθανότητες τραυματισμού της σπονδυλικής στήληες είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Ο Manjul Tripathi και οι συνεργάτες του σΙνστιτούτο Ιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Chandigarh της Ινδίας, γράφουν σε έκθεση τους σε επιστημονική επιθεώρηση:

"Οι περισσότεροι εκπαιδευμένοι χορευτές με εξαιρετικά δυνατό κορμό και σπονδυλική στήλη θα καταφέρουν να έχουν το πολύ μια εμπρόσθια κλίση περίπου 30 μοιρών. Ο Τζάκσον έφτασε τις 45 μοίρες προς το έδαφος, κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατο"

Το κόλπο του

Το μυστικό πίσω από την εμβληματική κίνηση του Τζάκσον βρισκόταν στα παοπούτσια του. Ο Τζάκσον δεν στηρίζεται μόνο στη σωματική του κατάσταση αλλά σε ευρεσιτεχνία μέσα στα υποδήματα του που του επέτρεπαν
να τα "κλειδώνει" με ειδικό μηχανισμό στο έδαφος και του έδιναν τη δυνατότητα να περιστρέφεται και να κλέινει προς τα εμπρός αψηφώντας τη "βία" της βαρύτητας.

Επιπλέον, πέρα από την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφεύρεση για τα υποδήματα του, ο Τζάκσον στηριζόταν σε καλώδια και ζώνη γύρω από τη μέση του για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αιωρείται.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Τζάκσον πήρε την ιδέα από τις μπότες των αστροναυτών που τους επιτρέπουν να κινούνται σε μηδενική βαρύτητα.

Ωστόσο, ακόμα και με τα ειδικά σχεδιασμένα υποδήματα και την υποστήριξη του κορμού, η κίνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη να επιτευχθεί απαιτώντας εξαιρετικά δυνατή φυσική κατάσταση και μυική δύναμη ενός αθλητή.

"Αρκετοί οπαδοί του MJ, προσπάθησαν να αντιγράψουν αυτή την κίνηση και απέτυχαν, συχνά τραυματίζοντας τον εαυτό τους", προειδοποιούν οι γιατροί. "Οι πιθανότητες τραυματισμού στον αστράγαλο είναι εξαιρετικά πολλές" τονίζει ο Tripathi.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ