ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Star Wars: όσα πρέπει να ξέρετε για τον Πόλεμο που κηρύχθηκε σαν σήμερα

Star Wars: όσα πρέπει να ξέρετε για τον Πόλεμο που κηρύχθηκε σαν σήμερα

Στις 25 Μαΐου του 1977 ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός πόλεμος όλων των εποχών κηρύχθηκε στα ταμεία. Σαν σήμερα, 41 χρόνια πριν, η πρώτη περιπέτεια του Star Wars βγήκε στις αίθουσες των ΗΠΑ.

Ο Πόλεμος των Άστρων, το αμερικανικό franchise επικής διαστημικής όπερας, δημιουργήθηκε από τον Τζορτζ Λούκας που επινόησε ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας.

Η ταινία "γέννησε" επτά ακόμα ταινίες και μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες και άλλα προϊόντα, που αποτελούν το σύμπαν του Star Wars και πλέον, με τις ευχές της Disney, συνεχίζει την κατάκτηση των ταμείων με υπεργαλαξιακή ταχύτητα.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Πόλεμο όλων των πολέμων

Η κληρονομιά του Τζορτζ Λούκας

Αρχικά, ο Λούκας είχε γράψει ένα σενάριο το οποίο σκεφτόταν να υλοποιήσει σε εννέα ταινίες, τελικά όμως κατάφερε να φτιάξει έξι. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να βγει καινούρια ταινία Star Wars.

Το 1977, με περιορισμένο προϋπολογισμό, αποφάσισε από τις εννέα ταινίες να ξεκινήσει με το κομμάτι του σεναρίου που περιγράφεται στην πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε. Δημιούργησε έπειτα τη συνέχεια Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται το 1980 και τελείωσε την πρώτη τριλογία το 1983 με την Επιστροφή των Τζεντάι.

Έκτοτε δημιουργήθηκε και η παράδοση ότι κάθε ταινία απείχε από την επόμενη σε κυκλοφορία τρία χρόνια.

Αφού ολοκληρώθηκε στην ουσία το δεύτερο μέρος της ιστορίας, το 1999 ο Λούκας σκηνοθέτησε την Αόρατη Απειλή, η οποία σηματοδότησε μια νέα τριλογία, που περιγράφει τα γεγονότα πριν την πρώτη ταινία. Έτσι, η νέα επίσημη ονομασία των παλιών ταινιών άλλαξε σε Επεισόδιο 4, 5 και 6, αντίστοιχα. Ακολουθώντας την παράδοση των τριών χρόνων ανά ταινία, ο Λούκας σκηνοθέτησε την Επίθεση των Κλώνων το 2002 και την Εκδίκηση των Σιθ το 2005.

Τον Αύγουστο του 2008, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της σειράς, ονόματι Star Wars: Ο Πόλεμος των Κλώνων και χρονικά διαδραματίζεται μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου επεισοδίου. Η ταινία αυτή αποτελεί εισαγωγή στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, η οποία επίσης έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Walt Disney Company συμφώνησε στην αγορά της Lucasfilm και ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει νέα τριλογία, με το Επεισόδιο 7 το 2015. Η αντιπρόεδρος της Lucasfilm, Kathleen Kennedy έγινε πρόεδρος της εταιρείας και θα δουλέψει ως παραγωγός των επόμενων ταινιών, με τον Τζορτζ Λούκας να λειτουργεί ως σύμβουλος. Το σενάριο για το Επεισόδιο 7 έγραψε ο Michael Arndt με τους J. J. Abrams και Lawrence Kasdan, ενώ σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο J. J. Abrams.

Πέρα από τις κινηματογραφικές ταινίες έχουν γίνει και κάποιες τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων. Σε όλες αυτές, εμφανίζονται χαρακτήρες από τις κινηματογραφικές ταινίες. Μερικές από αυτές τις σειρές είναι οι Star Wars: Clone Wars (2003-2005), Star Wars: The Clone Wars (2008-2014) και Star Wars Rebels (2014- σήμερα).

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2016 προβλήθηκε η ταινία Rogue One: A Star Wars Story. Η συγκεκριμένη ταινία διαδραματίζεται στο σύμπαν του Star Wars, όμως δεν καταμετρείται σαν κανονική ταινία της σειράς.

Αυτό έγινε επειδή η Lucasfilm δημιούργησε την ανθολογία ταινιών, δηλαδή ταινίες που θα έχουν περιεχόμενο από το Star Wars, όμως είναι ξέχωρες από αυτόν.

Το Rogue One χρονικά τοποθετείται μεταξύ της Εκδίκησης των Σιθ και του Μια Νέα Ελπίδα.

Το χρονολόγιο

Το σύμπαν του Star Wars επίσημα έχει τεράστιο χρονολογικό εύρος και οι πρώτες ιστορίες που περιγράφονται είτε σε νουβέλες είτε σε κόμικς ξεκινάνε από το 5000 ΠΜΓ (Πριν τη Μάχη του Γιάβιν) και φτάνουν μέχρι και το 100ΜΜΓ (Μετά τη Μάχη του Γιάβιν) ενώ γίνονται αναφορές σε χρονολογίες δημιουργίας του σύμπαντος κοντά στο 7.500.000 ΠΜΓ.

Οι ταινίες εξελίσσονται σε ένα πολύ μικρό μέρος αυτού, συγκεκριμένα από το 32 ΠΜΓ μέχρι το 4 ΜΜΓ, όπου εξιστορείται πρωτίστως η ζωή του Άνακιν Σκαϊγουώκερ και το πώς από Τζεντάι μετατρέπεται σε Νταρθ Βέιντερ, αλλά τελικά βρίσκει την εξιλέωση σώζοντας το γιο του, Λουκ Σκαϊγουώκερ, από τον Νταρθ Σίντιους.

Tριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Νταρθ Βέιντερ μια νεαρή ρακοσυλλέκτρια, η Ρέι, ανακαλύπτει ότι είναι ευαίσθητη στην Δύναμη και αναπτύσσει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον εγγονό του Άνακιν , Μπεν Σόλο, ο όποιος ακολουθώντας λανθασμένα τα χνάρια του παππού του έχει παρασυρθεί στην σκοτεινή πλευρά και έχει πάρει το όνομα Κάιλο Ρεν.

Τι είναι το Star Wars;

Ο Πόλεμος των Άστρων είναι διαστημική όπερα. Δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιστημονική φαντασία, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο σε ρομαντικά στοιχεία και δραματικές επικές μάχες.

Επίσης υπάρχει αρκετά το μυστικιστικό στοιχείο με τη Δύναμη που "μαγικά" δίνει όλες αυτές τις δυνάμεις στους Τζεντάι.

Ο Λούκας έχει συνδυάσει φουτουριστικά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και παλιά τεχνολογία (ρετροφουτουρισμός). Σε κάθε ταινία αναγράφεται η πρόταση "A long time ago, in a Galaxy far, far away..." (ελληνικά: Πολύ παλιά, σε ένα Γαλαξία πολύ, πολύ μακριά).

Ας μιλήσουμε για νότες

Ο Τζορτζ Λούκας έχει δηλώσει ότι ο Πόλεμος των Άστρων είναι μια ταινία που συνοδεύει τη μουσική, όχι το αντίστροφο.

Η μουσική όλων των ταινιών έχει γραφτεί από τον συνθέτη Τζων Γουίλιαμς και πολλά θέματα που έχουν παιχτεί στις ταινίες αποτελούν πλέον μονόλιθους κινηματογραφικών θεμάτων, άμεσα αναγνωρίσιμα και συνδεδεμένα με συγκεκριμένους χαρακτήρες της ταινίας.

Κινούνται ως επί των πλείστων σε μοτίβα όμοια αυτών της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ τα οποία συνδέονται μεταξύ τους πολύ συχνά. Μια μετατροπή του κλασσικού θέματος του Επεισοδίου 4 αποτελεί το κεντρικό θέμα σε κάθε ταινία.

Όλα είναι Δύναμη

YODA copy

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων είναι η Δύναμη. Αυτή δίνει στους Τζεντάι διάφορες δυνάμεις, από τηλεπάθεια και τηλεκίνηση μέχρι ψυχομέτρηση, υπεράνθρωπη φυσική κατάσταση και τη δυνατότητα πρόβλεψης του μέλλοντος.

Περιγράφεται από τον Γιόντα ως ένα πεδίο που δίνει ζωή και είναι παντού.

Ο μεγαλύτερος φόβος ενός Τζεντάι είναι να παρασυρθεί από τη Σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, η οποία αναδύεται μέσω των αρνητικών συναισθημάτων, δηλαδή φόβος, μίσος, οργή κτλ. Ανάλογα με το ποια πλευρά της Δύναμης χρησιμοποιεί ο Τζεντάι, έχει και τις ανάλογες δυνάμεις. Στις ταινίες δίνεται η εντύπωση ότι η σκοτεινή πλευρά είναι ευκολότερη, αλλά δεν είναι πιο δυνατή και αυτό είναι θέμα διαμάχης μεταξύ Τζεντάι και Σιθ.

Όλες οι ταινίες

Ο Πόλεμος των Άστρων, 25 Μαΐου 1977

Επεισόδιο V - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, 21 Μαΐου 1980

Επεισόδιο VI - Η Επιστροφή των Τζεντάι, 25 Μαΐου 1983

Επεισόδιο I - Η Αόρατη Απειλή, 19 Μαΐου 1999

Επεισόδιο II – Η Επίθεση των Κλώνων, 16 Μαΐου 2002

Επεισόδιο III – Η Εκδίκηση των Σιθ, 19 Μαΐου 2005

Επεισόδιο VII - Η Δύναμη Ξυπνάει, 18 Οκτωβρίου 2015

Επεισόδιο VIII - Οι Τελευταίοι Τζεντάι, 15 Δεκεμβρίου 2017

Και οι μάχες συνεχίζονται εσαεί.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ