ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όνειρο ή αλήθεια; Το φαντασιακό σύμπαν της Alex Prager είναι γεμάτο εκπλήξεις

Όνειρο ή αλήθεια; Το φαντασιακό σύμπαν της Alex Prager είναι γεμάτο εκπλήξεις

Κάτι ανάμεσα σε παραμύθι εφιαλτικό και πραγματικότητα ονειρική, το έργο της Alex Prager, της φωτογράφου που απολαμβάνει πλέον διεθνή αναγνώριση, είναι προϊόν προσεγμένης σκηνοθετικής επιμέλειας. 

Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία στα 21 της και, αρχικά, εξέθετε το έργο της στο πλυσταριό στο κτήριό της.

Παρότι η Prager ένιωσε ότι ήξερε τι θέλει να κάνει με την ζωή της με το που είδε τα έργα του William Eggleston, της πήρε 7 χρόνια μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι ικανοποιημένη με το έργο της.

Η καλλιτέχνης, που έχει συνεργαστεί με γνωστές φυσιογνωμίες του Χόλιγουντ όπως ο Gary Oldman και η Rooney Mara και το 2012 κέρδισε το βραβείο Έμμυ για την σειρά από βίντεο για λογαρισμός των New York Times αποκαλύπτεται σε νέα της έκθεση με τον τίτλο "Alex Prager στο μουσείο Lehmann Maupin στο Χόνγκ Κόνγκ.

Σε αυτή πρωταγωνιστούν εφτά έργα της που παίζουν με τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

"Με ενδιέφερε πάντα να δείξω πως η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την διάθεσή σου. Μου αρέσει να εκπλήσσω το κοινό μου και να κάνω τα πράγματα λίγο πιο περίεργα απ’ ότι περιμένει κανείς" λέει στο CNNi.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο των φωτογραφιών της Αμερικανίδας καλλιτέχνη είναι ότι της αρέσει να "παίζει" με την κλίμακα και την μορφή στις φωτογραφίες της προκειμένου να αναδείξει και να σχολιάσει.

Στην νέα της έκθεση, η Prager επιτυγχάνει το στόχο αυτό δημιουργώντας το "Μοντέλο Χεριού". Το γλυπτό απεικονίζει ένα χέρι το οποίο προεξέχει από τον τοίχο, συμβολίζοντας το πως η μόδα και οι διαφημιστικές εταιρείες παρεμβαίνουν και "πειράζουν" τις φωτογραφίες.

Το καλοκαίρι θα δημοσιευτεί και το πρώτο βιβλίο με φωτογραφίες της Prager το οποίο θα παρουσιάζει το έργο της την τελευταία δεκαετία, μέχρι και το φιλμ σύντομης διάρκειας που έφτιαξε για την όπερα του Παρισίου το 2015.

Η Prager ασχολείται εκτενώς με το σκηνικό και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί στις φωτογραφίες της. Το πιο σημαντικό συστατικό όμως είναι τα μοντέλα που πρωταγωνιστούν στις εικόνες της.

Συχνά, στις φωτογραφίες της μετέχουν φίλοι, οικογενειακά πρόσωπα, μοντέλα ή και τυχαίοι άνθρωποι που συναντά στο δρόμο και της εμπνέουν το ενδιαφέρον.

Παρότι πολλές από τις φωτογραφίες της απαιτούν μήνες προετοιμασίας, το απρόβλεπτο στοιχείο είναι επίσης πολύ σημαντικό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

"Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια ισορροπία" είπε στο CNNi, "νομίζω ότι γι’αυτό αγχώνομαι με τα πρότζεκτ αυτά- γιατί πάντα υπάρχει ένα απρόβλεπτο στοιχείο. Το χρειάζομαι αυτό για να βγει καλό το έργο μου".

Alex Prager: The artist who straddles the real and the imagined by Leanne Mirandilla, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ