ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Incredibles 2: ρεκόρ εισπράξεων και προειδοποιήσεις υγείας για το animation του καλοκαιριού

Incredibles 2: ρεκόρ εισπράξεων και προειδοποιήσεις υγείας για το animation του καλοκαιριού

Το πιο απίθανα επιτυχημένο εισπρακτικά animation του καλοκαιριού 2018, το sequel Incredibles 2 (Απίθανοι 2) χαρίζει γέλια -όχι όμως σε όλους. Η ταινία της Pixar, συμφερόντων Disney, βγήκε στις αίθουσες την προηγούμενη εβδομάδα κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων για ταινία κινουμένων σχεδίων στην πρεμιέρα της αλλά η επιτυχία της συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις για την υγεία μερίδας του κοινού.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μερίδα θεατών που είδαν την ταινία έκαναν αναρτήσεις στο στο Twitter για σκηνές "με φώτα που αναβοσβήνουν", ένα εφέ που μπορεί να φέρει προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από φωτοευαισθησία ή φωτοευαίσθητη επιληψία.

Γρήγορα αναρτήθηκαν προειδοποιήσεις σε πολλές κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ προειδοποιώντας το κοινό για τα οπτικά εφέ της ταινίας.

Οι προειδοποιήσεις αφορούν το 3% των ανθρώπων με επιληψία στους οποίους η οπτική διέγερση συγκεκριμένης έντασης μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επιληψία, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές νευρολογικές ασθένειες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η Βερόνικα Λιούις, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax της Βιρτζίνια, δήλωσε ότι υπέφερε από ημικρανία αφού είδε την προβολή της ταινίας "Incredibles 2". Έγραψε την περιπέτεια της στο προσωπικό της ιστολόγιο και διαμοιράστηκε την ανάρτηση της στο Twitter.

warning

"Ξύπνησα με περισσότερα από χίλια retweets. Ήμουν πραγματικά έκπληκτη" είπε η Λιούις που πάσχει από ημικρανίες λόφω φωτοευαισθησίας.

Η ίδια είπε ότι είναι ευγνώμων για τις προειδοποιήσεις που αφορούν ανθρώπους σαν την ίδια.

Τα άτομα με φωτοευαίσθητη επιληψία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να πάθουν κάποια κρίση παρακολουθώντας την οθόνη με τα φώτα ανοιχτά ή κρατώντας αποστάσεις απο αυτήν αναφέρει ο καθηγητής Shlomo Shinnar, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Επιληψίας και διευθυντής στο Montefiore Medical Center στο Bronx της Νέας Υόρκης.

Το 1997, τα εφέ στη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων "Pokemon" συνδέθηκαν με περισσότερες από 600 περιπτώσεις σπασμών, εμέτων, ερεθισμένων ματιών και άλλων συμπτωμάτων σε παιδιά στην Ιαπωνία.

Απίθανοι τύποι, απίθανο ρεκόρ

Η ταινία Incredibles 2 έκανε ρεκόρ καλύτερου ανοίγματος ταινίας κινουμένων σχεδίων μέχρι σήμερα.

Η ταινία κατάφερε να φέρει 180 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της στις αμερικανικές αίθουσες.

Με αυτές τις εισπράξεις οι Απίθανοι εξοστρακίζουν από την πρωτιά στις εισπράξεις για ταινία κινουμένων σχεδίων το "Ψάχνοντας τη Ντόρι" που έφερε 135 εκατομμύρια δολάρια στην πρεμιέρα της το 2016.

'Incredibles 2': Theaters post warnings due to seizure concerns

ΔΗΜΟΦΙΛΗ