ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στρουμφάκια: αυτονομιστές για τον Eρντογάν, παιδικοί ήρωες ετών 60 για όλους

Στρουμφάκια: αυτονομιστές για τον Eρντογάν, παιδικοί ήρωες ετών 60 για όλους

Πριν ένα χρόνο και κάτι, στις αρχές του Οκτωβρίου 2016 η Τουρκία έβγαλε από τον αέρα παιδικό τηλεοπτικό κανάλι και δη κουρδικό επικαλούμενη την καλλιέργεια της "τρομοκρατίας". Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι τα δέκα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κυρίως κουρδικά κανάλια καλλιεργούν αυτονομιστικές τάσεις. Ένα από αυτά, ο σταθμός Zarok TV μάλιστα το έκανε με όχημα του γνωστούς αγνώστους που είναι μπλε, τα περιώνυμα Στρουμφάκια.

Η είδηση -που θα μπορούσε να ήταν fake news ή σενάριο σε επεισόδιο ενός Black Mirror αλλά δεν- ωστόσο δεν απασχόλησε στο ελάχιστο αυτούς τους αντιεξουσιαστές από το Βέλγιο που φέτος γιορτάζουν 60 χρόνια σκληροτράχηλης ζωής κάτω από τα μανιτάρια τους.

Μπορεί η κίνηση του Ερντογάν να απασχόλησε τα κοινωνικά δίκτυα με πολλούς χρήστες να χλεύασαν την πρωτοβουλία του Ερντογάν που νιώθει απειλή από "τον Δρακουμέλ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης των μίνι και μπλε πλασμάτων κάτω από τα μανιτάρια" ή να δικαιολόγησαν την απόφαση του να ρίξει μαύρο στο Zarok TV "γιατί ο Μπάμπαστρουμφ διοργάνωσε παράνομα έναν εορτασμό, το Νεβρόζ (Newroz)" όμως στο χωριό των μπλε πλασμάτων φέτος έχει μόνο γενέθλιους εορτασμούς.

Τα γνωστά Στρουμφάκια γίνονται 60 ετών και το Βέλγιο γιορτάζει τα γενέθλιά τους δίνοντας τους θαυμαστές τους την ευκαιρία να ζήσουν στο χωριό τους και να περιηγηθούν με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στα δάση και στις σπηλιές των μικρών αυτών πλασμάτων.

Ο σκιτσογράφος Πιερ Κουλιφόρ, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Peyo, χτύπησε φλέβα χρυσού όταν δημιούργησε κατά λάθος τα Στρουμφάκια το 1958, καθώς αρχικά σκόπευε να τα εντάξει ως δευτεραγωνιστές στο κόμικ του με τους μεσαιωνικούς ήρωες Johan και Peewit.

Ύστερα από την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού, που ζητούσε περισσότερες περιπέτειες με τα Στρουμφάκια, ο Βέλγος έδωσε κεντρικό ρόλο στα γαλάζια πλασματάκια του, με το δικό τους κόμικ να κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά.

Αυτή ήταν αρχή για την παγκόσμια κυριαρχία της οικογένειας με τους γαλάζιους χαρακτήρες, με τα Στρουμφάκια να καλούνται να αντιμετωπίσουν τον κακό μάγο Δρακουμέλ, που θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό - και έφθασε να γίνει ταινία στο Χόλυγουντ, με τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας μισό εκατ. δολάρια το 2011.

smur

Στην Smurf Experience στην Έκθεση των Βρυξελλών, που θα διαρκέσει έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019, οι επισκέπτες τριγυρνούν στο Στρουμφοχωριό, με τα χαρακτηριστικά μανιταρόσπιτα σε ανθρώπινο μέγεθος, και μέσω εικονικής πραγματικότητας τα βάζουν με τον Δρακουμέλ.

Σε μια γλωσσικά διαιρεμένη χώρα, τα Στρουμφάκια αποτελούν σύμβολο ενότητας στο Βέλγιο, μαζί με τη σοκολάτα, τις βάφλες, την μπίρα και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. "(Τα Στρουμφάκια) είναι ένα σύμβολο της βελγικής κουλτούρας και κληρονομιάς" δήλωσε η Κλοέ Μποφέ, εκπρόσωπος της έκθεσης.

Οι διοργανωτές ελπίζουν η έκθεση να ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ και στην Ασία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λίγα λόγια για τα πολύ, πολύ μοχθηρά Στρουμφάκια

Aλλόκοτα και πάντα ντυμένα στα λευκά για ένα γαλανόλευκο σύνολο, τα μπλε πλάσματα που τραγουδούν εμμονικά "Λα λα λα λα λα λα" είναι δημιούργημα του Peyo ο οποίος και τα εμπνεύστηκε από τα trolls της σκανδιναβικής λαογραφίας.

Ο Βέλγος σκιτσογράφος αφηγήθηκε την πρώτη στρουμφοιστορία του “La Flûte à six schtroumpfs” στις 23 Οκτωβρίου 1958 στην περιοδική έκδοση Spirou του εκδότη Charles Depuis.

Ήταν η απάντηση του στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό της Αμερικής και του Disney.

La Flute a six schtroumpf

Απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Βρυξελλών ο εικονογράφος Pierre "Peyo" Culliford χάρισε τους χαρακτήρες του αρχικά στο χαρτί με την πρώτη τηλεοπτική τους εμφάνιση το 1965 να τους καθιερώνει. Από το 1981 μέχρι το 1989 τα Στρουμφάκια έγιναν μια εξαιρετικά δημοφιλής σειρά από την Hanna-Barbera με τις ευλογίες του Peyo.

Τα Στρουμφ της καρδιάς μας

Οι περιπέτειες τους προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τετάρτη 2 Μαΐου του 1984 από την ΕΡΤ. Τα μπλε πλασματάκια με τις φωνές των Σοφοκλή Πέππα (Μπαμπαστρούμφ), Νίκο Σκιαδά (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος, Βίλλυ), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης, Μεγαλειότατος), Βασίλης Καϊλας (Γοδεφρείδος, Γιόχαν), Χαρά Τσακίρη (αφήγηση), Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ, αφήγηση), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης, Σαμπίνα), Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης) κα. έγιναν μια μανία για τους πιτσιρικάδες στα 80ς.

“Μια φορά και ένα καιρό σε ένα ξεχασμένο δάσος υπήρχε ένα μακρινό χωριουδάκι. Εκεί ζούσαν κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφ. Ήταν γεμάτα χαρά και καλοσύνη. Στο ίδιο δάσος όμως ζούσε και ο Δρακουμέλ, ένας φοβερός μάγος. ‘Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Μια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε, αλίμονό σας!” είναι μια απειλή που έκτοτε στοίχειωσε πολλούς. Ίσως και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2016 -μετά το πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ