ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μποφίλιου, Στέρεο Νόβα & άλλοι πολεμούν το μίσος με πολιτισμό στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Μποφίλιου, Στέρεο Νόβα & άλλοι πολεμούν το μίσος με πολιτισμό στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

"Αν έχουμε μια ελπίδα την οφέιλουμε σε αυτούς που δεν έχουν καμία" υπενθυμίζει το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που μας καλεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου στο πάρκο Γουδή για να πολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία και το παράλογο μίσος με συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα και γεύσεις που ενώνουν την ανθρωπότητα.

Σε μια γιορτή που μας καλεί να πούμε το δικό μας όχι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση και τα σύνορα το Φεστιβάλ θέλει να ειναι μια γιορτή της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, του μαζί. "Είναι η κοινή γλώσσα που διαλαλεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες" σημειώνουν οι άνθρωποι του φεστιβάλ που επενδύει στον πολιτισμό για να παλέψει την έχθρα.

"Η μουσική είναι μία και ταυτόχρονα πολλές. Με αυτήν την αφετηρία στήσαμε το μουσικό πρόγραμμα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Live για όλα τα γούστα, αλλά που διαμορφώνονται με τέτοιον τρόπο ώστε η κάθε μέρα να αποτελεί μια συνεκτική μουσική πρόταση. Τα live θα τρέχουν παράλληλα σε τρία stages" αναφέρει το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ.

Με καλλιτέχνες από τη hiphop σκηνή της Ελλάδας, έθνικ μουσικές στη σκηνή των μεταναστευτικών κοινοτήτων, λαϊκές μουσικές καταδύσεις, ηλεκτρονικά σχήματα που γράφουν ιστορία όπως οι Στέρεο Νόβα και ονόματα όπως οι Νατάσσα Μποφίλιου, Imam Baildi, Angelika Dusk, Παντελής Κυραμαργιός και Πλέγμα το φετινό αντιρατσιστικό φεστιβάλ θέλει να ξεσηκώσει. Ευτυχώς, όχι μόνο.

Με σειρά από συζητήσεις που αγγίζουν παθογένειες των καιρών μας -από τους εθνικισμούς και το στοίχημα της ειρηνικής συνύπαρξης Ελλάδας και Τουρκίας στη δίκη της ΧΑ, τη ναζιστική απειλή και το αντιφασιστικό κίνημα ή την ισλαμοφοβία μέσα από μια φεμινιστική σκοπιά- όλα θα συζητηθούν σε ένα κάλεσμα διαλόγου που αναζητάει εκτόνωση στο μίσος.

Πρώτο πιάτο η ειρήνη

Επιπλέον το τραπέζι του 21ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας θα στρωθεί με γεύσεις από κουζίνες από πολλά μέρη του κόσμου. Η μεταναστευτική/προσφυγική κουζίνα θα είναι για άλλη μια χρονιά η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Τριημέρου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες και άντρες θα ετοιμάζουν αλμυρά και γλυκά παραδοσιακά εδέσματα των τόπων καταγωγής τους.

Στην γευστική αυτή πανδαισία συμμετέχουν οι: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Καμερούν Κοινωνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης Τουρκίας, Κουρδιστάν, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νίγηρας, Νιγηριανές γυναίκες, Ν. Αφρική, Σενεγάλη, Σέρα Λεόνε, Σουδάν, Τουρκία – Κουρδιστάν και Φιλιππίνες.

Στο Φεστιβάλ θα λειτουγεί παιδότοπος για τους καλούς πολίτες του αύριο ενώ για οι εραστές της εικόνας θα κάνουν ένα ταξίδι στο χωροχρώνο με έκθεση αφίσας από το Μάη του 68 αλλά και άλλες εικαστικές αφορμές για να προβληματιστούμε.

Το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας γίνεται στις 29, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου στο πάρκο Γουδή. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ