ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κτηνώδη βασανιστήρια, μίσος & τιμωρίες: πώς ο Τζο Τζάκσον κατέστρεψε τον Μάικλ Τζάκσον για πάντα

Κτηνώδη βασανιστήρια, μίσος & τιμωρίες: πώς ο Τζο Τζάκσον κατέστρεψε τον Μάικλ Τζάκσον για πάντα
REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

“Μετά τον θάνατο του Τζο Τζάκσον την Τετάρτη σε ηλικία 89 ετών, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για την κληρονομιά του ανθρώπου αυτού χωρίς να αναφερθεί στον άκαρδο τρόπο που ανάθρεψε τα παιδιά του” σημειώνει ο Αlexis Petridis, μουσικοκριτικός και συντάκτης της The Guardian για τον θάνατο του πατριάρχη της οικογένειας Τζάκσον και πατέρα του βασιλιά της ποπ. “Στο χώρο της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, πολλοί γονείς έχουν γίνει γνωστοί για τoν βάναυσο τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν τα παιδιά τους” προσθέτει.

 

“Για παράδειγμα, ένας από τους πιο διαβόητους τέτοιους γονείς είναι ο Murry Wilson. Ο Wilson ήταν ο πατέρας των Brian, Dennis και Carl Wilson οι οποίοι ήταν μέλη της αμερικάνικης μπάντας Beach Boys. Προκειμένου να πειθαρχήσει τους γιους του, ο Wilson συχνά έβγαζε το γυάλινό του μάτι και τους ανάγκαζε να κοιτάζουν μέσα στην άδεια του κόγχη. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 1969 ο Wilson πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια της μπάντας για 700.000 δολάρια, γεγονός που κόστισε στους καλλιτέχνες περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά ακόμα και ανάμεσα σε τέτοιες ιστορίες φρίκης, η συμπεριφορά του Τζάκσον προς τα παιδιά του είναι εξαιρετικά σοκαριστική. Ο Τζάκσον, ο οποίος ήταν πρώην μποξέρ και αποτυχημένος μουσικός, φαίνεται να είχε ιδιαίτερο χάρισμα στο να βρίσκει τρόπους να βασανίζει τα παιδιά του.

Μια ματιά στη σχέση του με τους γιούς του αλλά και με τον Μάικλ ιδιαίτερα, μπορεί να ρίξει φως στις αιτίες που κρύβονται πίσω από τον αλλοπρόσαλλο και παράξενο χαρακτήρα του Βασιλιά της ποπ.

Η ανατροφή των Τζάκσον ήταν αλλόκοτη, ακόμα και χωρίς να λάβει κανείς υπόψιν την κακοποίηση από τον πατέρα τους. Η μητέρα της οικογένειας, μια θρησκόληπτη Μάρτυρας του Ιεχωβά, ανάγκαζε συχνά τα παιδιά της να μελετήσουν εικόνες της επικείμενης καταστροφής του κόσμου, τα έτριβε με οινόπνευμα για να τα αποστειρώσει και τους έβαζε βαζελίνη στο πρόσωπο για να είναι ‘λαμπερά και γυαλιστερά’. Τον χειμώνα, έστελνε τα παιδιά της στο σχολείο βάζοντάς τους βραστές πατάτες στις τσέπες γιατί πίστευε ότι έτσι θα τα προστάτευε από το κρύο.

Η παράξενη συμπεριφορά της μητέρας όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην εφιαλτική συμπεριφορά του πατέρα Τζάκσον. Σύμφωνα με τον αδελφό του Μάικλ, Ζερμέν ‘κανείς μας δεν θυμάται τον πατέρα μας να μας κρατά, να μας αγκαλιάζει, ή να μας λέει σ ’αγαπώ’. Όταν ο Τζο ανακάλυψε το ταλέντο που έκρυβαν τα παιδιά του, η συμπεριφορά του έγινε ακόμα πιο άκαρδη.

Όταν δεν τα έδερνε με τη ζώνη του ή με το καλώδιο από την ηλεκτρική τσαγιέρα που είχαν στο σπίτι τους έβαζε τους γιους του να κουβαλούν τσιμεντόλιθους από την μία άκρη του κήπου τους στην άλλη.

Δεν επέτρεπε στα παιδιά του, τους περίφημους Jackson 5, να παίζουν με άλλα παιδιά. Τους ανάγκαζε να κάνουν πρόβες για πέντε ώρες κάθε μέρα και, αν τυχόν κάποιος από αυτούς δεν ήταν όπως ο ίδιος ήθελε, τον έβαζε να πάει να κόψει ένα κλαδί από τον κήπο για να τον δείρει μέχρι να ματώσει.

Ο Μάικλ, ο νεότερος και πιο ταλαντούχος όλων φαίνεται να δέχτηκε την χειρότερη κακοποίηση από τα αδέλφια του. Όταν ο πατέρας του έμαθε ότι ο Μάικλ είχε ανασφάλεια με την μύτη του, άρχισε να τον αποκαλεί ‘Μεγάλη Μύτη’, γεγονός που χειροτέρεψε την κατάσταση του νεαρού.

2018 06 27T175626Z 1384602937 RC1ED1647BF0 RTRMADP 3 PEOPLE JOE JACKSON

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Μάικλ είχε πολύ μεγάλο θέμα με την εμφάνισή του και ιδιαίτερα με την μύτη του. Αρχικά ανέπτυξε ένα νευρικό τικ προκειμένου να την κρύβει και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να τη μικρύνει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, από ένα σημείο και μετά αναγκάστηκε να βάλει προσθετική μύτη καθώς η πραγματική είχε καταστραφεί από τις πολλαπλές εγχειρίσεις ενώ όσοι είδαν τη σωρό του Μάικλ Τζάκσον μετά τον αναπάντεχο θάνατο του, στη θέση της μύτης του υπήρχε μια τρύπα.

Δεν είναι παράξενο επομένως ότι, μετά την επιτυχία του Thriller το 1982, ο Μάικλ έκανε ό,τι μπορούσε για να αποστασιοποιηθεί από την οικογένειά του, εγκαταλείποντας τους Jackson 5 για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Παρόλα αυτά όμως, χρόνια μετά την αποχώρηση του από το μουσικό σχήμα και τη δικαίωση του ως solo καλλιτέχνης ο Μάικλ συνέχισε να δηλώνει ότι η σκέψη και μόνο του πατέρα του, του προκαλούσε αναγούλα. Πιθανώς, κάποιες από τις περίεργες συμπεριφορές του Μάικλ να μην ήταν παρά εκδηλώσεις μιας βαθιά τραυματικής παιδικής ηλικίας.

Κι όμως, ο αδελφός του Μάικλ, Ζερμέν στο βιβλίο του ‘You Are Not Alone: Michael Through a Brother’s Eyes’ υποστηρίζει ότι η ζωή της οικογένειας ήταν τελείως φυσιολογική. Παρότι αναφέρει ότι η ο Μάικλ είχε ένα κατοικίδιο χιμπατζή, τον οποίο έντυνε κομψά και τον έλουζε με το άρωμα Poison του οίκου Dior, ο Ζερμέν προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες τους ότι κάθε κομμάτι της ζωής του Τζάκσον ήταν φυσιολογικό.

Ο Ζερμέν δικαιολογεί στο βιβλίο τη συμπεριφορά του πατέρα της οικογένειας, Τζο. Κατά τον ίδιο η περιοχή όπου μεγάλωσαν τα αγόρια στο Γκάρι της Ιντιάνα ήταν μία πολύ ζόρικη γειτονιά, γεμάτη από συμμορίες και πολλά περιστατικά εγκληματικότητας. Ο τρόπος διαπαιδαγώγησης του πατέρα τους δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να προστατεύσει τα παιδιά του από τους κινδύνους αυτούς, υποστηρίζει ο Ζερμέν.

Προσθέτει επίσης ότι η συνεχής πίεση του πατέρα ήταν αυτή που έσπρωξε τα αγόρια στο να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Μάικλ” σημειώνει ο Petridis.

Για τον Ζερμέν ο Μάικλ “δεν θα είχε γίνει ο βασιλιάς της ποπ και οι Jackson 5 δεν θα είχαν κάνει τόσες πολλές επιτυχίες” αν ο πατριάρχης της οικογένειας δεν κακοποιούσε με βάναυσο τρόπο τους ταλαντούχους απογόνους του.

“Αυτή είναι και η πραγματική κληρονομιά του Tζο Τζάκσον” καταλήγει στο δημοσίευμα του στη The Guardian.

Αυτός ήταν ο Τζο Τζάκσον

Ο Τζο Τζάκσον πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Σύμφωνα με το TMZ, ο Τζάκσον, που έπασχε από καρκίνο, εισήχθη στο νοσοκομείο στις αρχές του μήνα. Είχε 10 παιδιά με τη σύζυγό του Κάθριν, με την οποία ήταν παντρεμένος για πάνω από 60 χρόνια.

Τη δεκαετία του 1960 ο Τζο Τζάκσον εκπαίδευσε αυστηρά τα μικρά παιδιά του στη μουσική και το χορό και οδήγησε τους The Jackson 5 στην αναγνώριση και τη διεθνή επιτυχία. Αργότερα ο Μάικλ Τζάκσον ξεκίνησε σόλο καριέρα και έγινε ένας πιο επιτυχημένους ποπ τραγουδιστές παγκοσμίως.

O βασιλιάς της ποπ πέθανε το 2009, σε ηλικία 50 ετών, από υπερβολική δόση ισχυρών αναισθητικών.

Ο Τζο Τζάκσον υπήρξε επίσης μάνατζερ των θυγατέρων του, Λα Τόγια, Τζάνετ και Ρέμπι Τζάκσον.

Συνολικά απέκτησε 10 παιδιά. Η υγεία του ήταν κακή εδώ και χρόνια ενώ το 2015 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά συνέχισε να εμφανίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο.

Τον περασμένο Μάρτιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Πολύτιμες στιγμές: 60 χρόνια στη σόου μπίζνες".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ