ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε ο σκηνοθέτης του Ολοκαυτώματος Κλοντ Λανζμάν -Γερμανία και Ισραήλ τον χαιρετούν

Πέθανε ο σκηνοθέτης του Ολοκαυτώματος Κλοντ Λανζμάν -Γερμανία και Ισραήλ τον χαιρετούν

Πέθανε ο Γάλλος κινηματογραφιστής και συγγραφέας Κλοντ Λανζμάν, σκηνοθέτης της ταινίας "Shoah" (Ολοκαύτωμα), στην κατοικία του στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών. Την είδηση της απώλειας επιβεβαίωσε ο εκδότης του.

"Ο Κλοντ Λανζμάν απεβίωσε σήμερα το πρωί στην κατοικία του. Ήταν πολύ πολύ αδύναμος εδώ και κάποιες ημέρες", δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Gallimard με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο για τον σκηνοθέτη της ταινίας "Shoah" (Ολοκαύτωμα).

Ο θάνατος του Λανζμάν, που υπήρξε σύντροφος της της Σιμόν ντε Μποβουάρ και προσωπικός φίλος του Ζαν Πολ Σαρτρ, αποτελεί μια "τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Νασόν, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισε τη μνήμη του σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών λέγοντας πως το "Shoah" επέτρεψε μια "συμφιλίωση".

"Ο θάνατος του Κλοντ Λανζμάν αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τον εβραϊκό λαό", δήλωσε ο Νασόν.

Ο Κλοντ Λανζμάν "έδωσε και πάλι φωνή στα εκατομμύρια των εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί και έκανε τον κόσμο να ανακαλύψει την απεραντοσύνη αυτής της τραγωδίας. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη του", πρόσθεσε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έγραψε στο Twitter: "Καθένας από εμάς που αναρωτιέται ποια είναι η ευθύνη μας ως Γερμανών θα έπρεπε να δει το 'Shoah'. Χάρη στη δουλειά μνήμης που έκανε, ο Κλοντ Λανζμάν κατέστησε δυνατή μια συμφιλίωση. Και αυτό θα διαρκέσει. Θα λείψει".

Ο Μάας ανέφερε επίσης πως το "Shoah", το μεγάλο ντοκιμαντέρ για την εξόντωση των εβραίων της Ευρώπης, "είναι μια ταινία που πολλοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ".

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στο Twitter μετά τον θάνατο του "Λαγού της Παταγονίας", από το όνομα του βιβλίου του Λανζμάν που εκδόθηκε το 2009 και στο οποίο αφηγείται τα ταξίδια του, τις συναντήσεις του και τις μάχες του.

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' έναν σπουδαίο διανοούμενο! Κλοντ Λανζμάν αναπαύσου εν ειρήνη" έγραψε στα γαλλικά ο Αλτμάιερ.

Ποιός ήταν ο Κλοντ Λανζμάν

Claude Lanzmann

Ο γεννημένος στο Παρίσι σκηνοθέτης Κλοντ Λανζμάν, με σπουδές στη φιλοσοφία και εκδότης του θρυλικού πολιτικού – λογοτεχνικού περιοδικού Les Temps modernes, ήταν εγγόνι Εβραίων μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Αυτή του η καταγωγή τον ώθησε να εξετάσει τη γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης, που αποτέλεσαν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος.

Τα δυο μνημειώδη κινηματογραφικά του έργα "Shoah" και "Ο τελευταίος των αδίκων" αποτελούν μια ενότητα που περικλείει τον πόνο και την καταστροφή ενός πολιτισμού από τον εθνικοσοσιαλισμό και συνθέτει τη μελέτη-ποταμό του ίδιου πάνω στο Ολοκαύτωμα.

Ο Λανζμάν ταξίδευε έντεκα χρόνια ανά τον κόσμο αναζητώντας επιζώντες του Ολοκαυτώματος για να τους πείσει να του εκμυστηρευτούν τις οδυνηρές αναμνήσεις τους.

Μετά από 350 ώρες συνεντεύξεων ο Λανζμάν έφερε το προσωπικό του έπος στην οθόνη. "Shoah" στα εβραϊκά σημαίνει "αφανισμός".

Η ταινία που διαρκεί εννέα ώρες είναι μια κατάβαση στην κόλαση και μια κάθαρση ψυχής που μας υπενθυμίζει τις φρικαλεότητες μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται με τους θύτες και τα θύματα να αλλάζουν συχνά ρόλους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ