ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Aυτοκτονικές σκέψεις & κατάθλιψη: ο James Blake για το τίμημα της δόξας

Aυτοκτονικές σκέψεις & κατάθλιψη: ο James Blake για το τίμημα της δόξας

"Απομακρύνθηκα από την κανονική ζωή, ουσιαστικά σε μια εποχή που δεν είχα ακόμη διαμορφωθεί. (Στον δρόμο) οι σχέσεις με άλλα άτομα είναι σε επιφανειακό επίπεδο. Έτσι, εάν βρίσκεστε στην πόλη για μια μέρα και κάποιος σας ρωτά 'πώς είστε', μιλάτε για ευχάριστα θέματα... όχι για το πόσο ανήσυχοι αισθάνεστε (ή) πόσο καταθλιπτικοί αισθάνεστε" είπε ανάμεσα σε άλλα ο Βρετανός τραγουδοποιός Τζέιμς Μπλέικ με αφορμή τις πρόσφατες αυτοκτονίες που συγκλόνισαν τη μουσική βιομηχανία -με αυτή του Avicii να έχει προβληματίσει πολλούς.

Ο Άγγλος τραγουδιστής-τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός, Μπλέικ ήταν προσκεκλημένος ομιλητής του οργανισμού PAMA (Performing Arts Medicine Association) που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με στόχο τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των μουσικών, των χορευτών και των ηθοποιών, στο ετήσιο συμπόσιό του, στην κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια.

Στη διάρκεια συζήτησης με θέμα τη διαχείριση της κρίσης αυτοκτονίας στον τομέα των τεχνών, ο Μπλέικ μίλησε ανοιχτά για τις δικές του εμπειρίες με την κατάθλιψη και το άγχος και είπε ότι είχε "αυτοκτονικές σκέψεις" στις πρώτες περιοδείες του ως αποτέλεσμα της ζωής του στο δρόμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, σύμφωνα με το Billboard, στη σημασία της υγιεινής διατροφής.

"Θα έλεγα ότι η χημική ανισορροπία οφειλόμενη στη διατροφή και η επιδείνωση της υγείας μου ήταν ένας τεράστιος, τεράστιος παράγοντας για την κατάθλιψη και τις ενδεχόμενες αυτοκτονικές σκέψεις μου. Ανάπτυξα (διατροφικές) δυσανεξίες που οδηγούσαν σε υπαρξιακή κατάθλιψη σε καθημερινή βάση. Έτρωγα ένα συγκεκριμένο πράγμα και έπειτα όλη μέρα ένιωθα ότι δεν είχε νόημα" επισήμανε ο Μπλέικ.

Ο 29χρονος Τζέιμς Μπλέικ εξήγησε ότι βρήκε ανακούφιση στη θεραπεία EMDR (Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων) πειραματική θεραπεία "επανεπεξεργασίας" των τραυματικών μνημών, με την οποία "ξεπέρασε όλα τα τραύματα και τις καταστολές που τον οδήγησαν στην κατάθλιψη".

Τόνισε επίσης τη θετική επιρροή που άσκησε η σύντροφός του, τη σημασία της διακοπής σχέσεων με τους ανθρώπους με τοξική συμπεριφορά και του να γνωρίζει κάποιος να λέει "όχι" όταν είναι απαραίτητο.

Γιατί πρέπει να μάθεις να λες "όχι"

"Ειλικρινά, η κάθαρση ήρθε λέγοντας 'όχι'. Είπα 'όχι' στις συνεχείς περιοδείες. Τα χρήματα δεν αρκούν" σημείωσε.

"Είμαστε η γενιά που παρακολουθούσε πολλές άλλες γενιές μουσικών να στρέφονται στα ναρκωτικά, να στρέφονται σε υπερβολές και να παλεύουν με μηχανισμούς που τους κατέστρεψαν" ανέφερε ο τραγουδιστής.

"Και υπάρχουν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που πρόσφατα αφαίρεσαν τη ζωή τους. Επομένως, νομίζω, έχουμε την ευθύνη να μιλήσουμε γι αυτό και να εξαλείψουμε το στίγμα" τόνισε.

Η οργάνωση PAMA ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και αρχικά ήταν επικεντρωμένη στα ζητήματα υγείας μουσικών, αλλά η αρμοδιότητά της έχει επεκταθεί και καλύπτει καλλιτέχνες από τις τέχνες του θεάματος.

Η συζήτηση στο συμπόσιο της PAMA διεξήχθη με αφορμή τις έρευνες που αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους μουσικούς.

Ο Τζέιμς Μπλέικ γνώρισε την επιτυχία το 2010 με το CMYK EP, ενώ ήταν 20 ετών.

42244b

ΔΗΜΟΦΙΛΗ