ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γαλαξιακή συμμαχία: από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε συναυλία των Kraftwerk (vid)

Γαλαξιακή συμμαχία: από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε συναυλία των Kraftwerk (vid)

Με δύναμη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι Kraftwerk, το γερμανικό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής που θα μπορούσε να ντύσει μουσικά οτιδήποτε φουτουριστικό, καλωσόρισαν έναν πολύ ξεχωριστό καλεσμένο στην πρόσφατη συναυλία τους στο Φεστιβάλ Jazz Open της Στουτγκάρδης.

"Καλησπέρα Kraftwerk! Καλησπέρα Στουτγκάρδη! Είμαι ένας από τους έξι ανθρώπους στο διάστημα, στο φυλάκιο της ανθρωπότητας, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας" είπε ο Γερμανός αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης πέρα από τον ουράνιο θόλο.

"Ο ISS είναι μία ανθρωπο-μηχανή (Man-Machine, τίτλος άλμπουμ των Kraftwek) το πιο πολύπλοκο και πολύτιμο εργαλείο που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρωπότητα" συνέχισε.

"Εδώ στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Columbus, ο διάδοχος του Spacelab, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ερευνά πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή στη Γη. Περισσότερα από 100 διαφορετικά έθνη συνεργάζονται ειρηνικά εδώ και επιτυγχάνουν πράγματα που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει ένα μόνο έθνος. Αναπτύσσουμε τεχνολογίες στον ΔΔΣ για να ξεπεράσουμε τους σημερινούς ορίζοντές μας" ανέφερε.

Ο Γερμανός αστροναύτης έπαιξε μαζί με το διάσημο συγκρότημα το τελευταίο τραγούδι της συναυλίας, το Spacelab του 1978, με ένα virtual synthesizer.

Alex GoodNightEarth DSC07956 1024x681

Ο Πάπας Φραγκίσκος ένας από αυτούς

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού χάρισαν στον πάπα Φραγκίσκο τη δική του διαστημική στολή αλλά, για να ξεχωρίζει από τους συνηθισμένους "διαστημικούς προσκυνητές", όπως οι ίδιοι, φρόντισαν να της προσθέσουν και μια λευκή... πελερίνα.

"Αφού τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο, σκεφθήκαμε να φτιάξουμε μια διαστημική στολή σαν τις δικές μας για εσάς", είπε ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νεσπόλι στον ποντίφικα. Στη συνάντηση αυτή, στο Βατικανό, παρέστησαν άλλοι τέσσερις βετεράνοι του διαστήματος, τρεις Αμερικανοί και ένας Ρώσος.

"Σύμφωνοι, και θα σχεδιάσετε το ταξίδι μου", αστειεύτηκε ο 81χρονος πάπας, που φάνηκε ιδιαίτερα χαρούμενος με το απρόσμενο δώρο.

Ο Νεσπόλι διευκρίνισε ότι η στολή είναι ολόιδια με τις δικές τους και φτιαγμένη από το ίδιο υλικό. Φέρει γραμμένο επάνω το κοσμικό όνομα του πάπα Φραγκίσκου –Χόρχε Μπεργκόλιο– και τη σημαία της χώρα του, της Αργεντινής.

"Μετά αποφασίσαμε ότι η στολή ήταν καλή αλλά, αφού εσείς είστε ο Άγιος Πατέρας και ο Άγιος Πατέρας έχει τη δική του στολή, φτιάξαμε και μια πελερίνα", είπε ο Ιταλός αστροναύτης. Η μπέρτα αυτή φέρει τη σημαία του Βατικανού, το επίσημο λογότυπο της NASA και τις λέξεις "Πάπας Φραγκίσκος".

Ο Νεσπόλι βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πέρσι, όταν ο πάπας μίλησε με τους αστροναύτες από το Βατικανό. Σ' αυτήν την 20λεπτη επικοινωνία τους, ο Φραγκίσκος είπε ότι η Γη είναι πολύ εύθραυστη και ότι οι ίδιοι είναι προνομιούχοι που μπορούν να δουν τον πλανήτη "από τη σκοπιά του Θεού".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ