ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ελ Πέπε: ο φτωχότερος ηγέτης του κόσμου τελευταίος ήρωας για τον Κουστουρίτσα

Ελ Πέπε: ο φτωχότερος ηγέτης του κόσμου τελευταίος ήρωας για τον Κουστουρίτσα

Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος για το νέο ντοκιμαντέρ του. Σε αυτό ο ιδεαλιστής σκηνοθέτης αφιερώνει το φακό του στον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης, τον Χοσέ Μουχίκα.

Ο πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος, Χοσέ Μουχίκα γνωστός ως "El Presidente mas pobre" (ο φτωχότερoς αρχηγός κράτους) ή απλώς ως El Pepe είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του Σέρβου σκηνοθέτη με τίτλο "Ο Τελευταίος Ήρωας" (Last Hero).

Ο Κουστουρίτσα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα στο αγρόκτημα του Χοσέ Μουχίκα, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina και χαρακτήρισε τη νέα του ταινία κορύφωση του θαυμασμού του για την αριστερά της Λατινικής Αμερικής, η οποία σήμερα έχει πολύ λίγους ήρωες, όπως είπε.

"Γεννήθηκα ιδεαλιστής" ανέφερε ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, Εμίρ Κουστουρίτσα. "Εφόσον δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με τους δύο – και οι δύο έχουν πεθάνει - όταν άκουσα για έναν πρόεδρο που εξακολουθεί να οδηγεί το τρακτέρ του και να κάνει επισκευές στο σπίτι του ... είπα: Αυτός είναι ο άνθρωπος μου. Και δεν έκανα λάθος" είπε.

Ο Μουχίκα έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όταν στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας (2010-2015) ζούσε στο αγρόκτημά του, οδηγούσε το VW Beetle (Σκαθάρι) αυτοκίνητό του και έδινε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Σήμερα ο 81 ετών γερουσιαστής Χοσέ Μουχίκα έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του επικρίνοντας τον καπιταλισμό και τη σπατάλη στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο συνδυάζει συνεντεύξεις με αρχειακό υλικό, ασχολείται με τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στον διάδοχο και σύμμαχό του, Ταμπαρέ Βάσκες.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκαν στο αγρόκτημα, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος έχει φιλοξενήσει πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Φορώντας κοντομάνικο πουκάμισο, καπέλο, φαρδύ παντελόνι και λαστιχένια πέδιλα, ο Μουχίκα ήταν έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του Κουστουρίτσα. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και τι πιστεύει για το ντοκιμαντέρ.

"Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν για την Ουρουγουάη. Έχουμε τόσα πολλά να προσφέρουμε στον κόσμο", είπε για τη χώρα του με πληθυσμό 3,4 εκατομμύρια κατοίκους και τρεις φορές περισσότερες αγελάδες. "Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Κουστουρίτσα...επειδή είναι κατά το ήμισυ τρελός και κατά το ήμισυ ιδιοφυΐα" ανέφερε ο πρώην πρόεδρος κάνοντας κινήσεις με τα χέρια του. "Ελπίζω ότι η ταινία θα στείλει μήνυμα ταπεινότητας και προσήλωσης" είπε.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εξέφρασε την ελπίδα η ταινία να είναι έτοιμη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο.

"Είμαστε άνθρωποι"

"Αυτό που ζητώ από τους ανθρώπους είναι να μην μισούν αυτούς που σκέπτονται διαφορετικά" είπε σε συνέντευξη του ο Μουχίκα το 2016. "Στις ελεύθερες κοινωνίες θα πρέπει να υπάρχουν συγκρούσεις και θα υπάρχουν για πάντοτε. Ακόμα και αν είχαμε την καλύτερη κυβέρνηση. Πάντοτε. Θα πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους στον αλληλοσεβασμό και στην ανοχή του διαφορετικού. Το να δείχνουμε ανοχή όταν οι άνθρωποι σκέπτονται το ίδιο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να δείχνουμε ανοχή όταν σκέπτονται διαφορετικά" πρόσθεσε.

Από νεαρή ηλικία ο Μουχίκα προσχώρησε στα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική. Τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 ήταν ο ηγέτης των Τουπαμάρος, αστικού αντάρτικου κινήματος με πρότυπο την Κουβανική Επανάσταση.

portada comandante facundo

Συνελήφθη όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του το 1985 με βάση το νόμο περί αμνηστίας και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε βουλευτής, υπουργός και τελικά πρόεδρος - και όλο αυτό το διάστημα ζει και εργάζεται σε ένα μικρό αγρόκτημα έξω από την πρωτεύουσα του Μοντεβιδέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ