ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαμπάνια: ρεκόρ δημοτικότητας & αύξηση της παραγωγής για τις φυσαλίδες της πολυτέλειας

Σαμπάνια: ρεκόρ δημοτικότητας & αύξηση της παραγωγής για τις φυσαλίδες της πολυτέλειας
REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Ο εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία "βρυχάται" καθώς σύμφωνα με τους παραγωγούς σαμπάνιας η συγκομιδή φέτος είναι όχι μόνο πολλά υποσχόμενη αλλά νικηφόρα.

Την καλύτερη χρονιά παραγωγής σταφυλιών εκτιμούν ότι θα έχουν φέτος οι παραγωγοί σαμπάνιας της Γαλλίας.

Ήδη η συγκομιδή ξεκίνησε στους περισσότερους αμπελώνες της χώρας αντί για τον Σεπτέμβριο που συνήθως άρχιζε το μάζεμα των σταφυλιών.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή σταφυλιών δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν σκληρά, φέτος αναμένεται να είναι εξαιρετικά καλή χρονιά, έτσι είμαστε πολύ χαρούμενοι» σχολίασε ο πρόεδρος της ένωσης αμπελουργών της Καμπανίας Μαξίμ Τουμπάρτ χαιρετώντας την πρώιμη συγκομιδή.

Η ένωση αμπελοκαλλιεργητών της Καμπανίας έχει περισσότερα από 15.000 μέλη και θα συλλέξουν φέτος μεταξύ 13 και 16 τόνους σταφύλια ανά εκτάριο.

Κάθε χρόνο, πωλούνται παγκοσμίως 310 εκατομμύρια μπουκάλια γαλλικής σαμπάνιας. Οι ειδικοί προβλέπουν τώρα μια απότομη αύξηση της παραγωγής κατά 56% σε σχέση με πέρυσι.

«Κάτι τέτοιο δεν το έχουμε βιώσει ποτέ στην Καμπανία στο παρελθόν, όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα» δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Μπαριλέρ, πρόεδρος της ένωσης των οίκων Σαμπάνιας.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να βάλουμε στα κελάρια μας εκπληκτικά κρασιά που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Τα έθνη που λατρεύουν τη σαμπάνια

2018 08 23T161015Z 2039506298 RC1C3FB5BD40 RTRMADP 3 FRANCE CHAMPAGNE

REUTERS/Charles Platiau

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία αποτελούν με αυτή τη σειρά τις πρώτες τρεις εξαγωγικές αγορές σαμπάνιας, της οποίας οι πωλήσεις το 2017 κατέγραψαν έναν κύκλο εργασιών 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό ρεκόρ, ανακοίνωσε η Διεπαγγελματική Επιτροπή Καμπανίτη Οίνου.

"Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών" αφρώδους οίνου από την Καμπανία που αντιπροσωπεύουν "2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2016", ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη θέση της "υπ΄αριθμόν ένα εξαγωγικής αγοράς από την άποψη της αξίας" με πωλήσεις που έφθασαν τα 586 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Ακολουθεί η Βρετανία και η τριάδα συμπληρώνεται από την ισχυρή αύξηση της ιαπωνικής αγοράς όσον αφορά την αξία (+21,3%) καθώς και τον όγκο (17,6%).

"Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν" είναι νέες ισχυρές αγορές για τον αμπελοοινικό κλάδο της Καμπανίας, ενώ "τα αποτελέσματα της Νότιας Κορέας είναι επίσης αξιοσημείωτα (+39,5% από την άποψη της αξίας)" με αγορές που ξεπερνούν "για πρώτη φορά το ένα εκατομμύριο φιάλες", ανέφερε η Επιτροπή Καμπανίτη.

Το 2017, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 307,3 εκατομμύρια φιάλες, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με το 2016", σύμφωνα με το διεπαγγελματικό όργανο.

Μια βασιλική υπόθεση

2018 08 23T154923Z 1347382473 RC1A93C9A820 RTRMADP 3 FRANCE CHAMPAGNE

REUTERS/Charles Platiau

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς. Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά. Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες.

Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ