ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ντελόν, Ντενέβ, Αζναβούρ: η ελίτ του θεάματος επιτίθεται στον Μακρόν για τον κατακλυσμό του πλανήτη

Ντελόν, Ντενέβ, Αζναβούρ: η ελίτ του θεάματος επιτίθεται στον Μακρόν για τον κατακλυσμό του πλανήτη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Νικολά Ιλό, παραιτήθηκε και προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Μακρόν. Ο Ιλό ανακοίνωσε την απόφαση του σε ραδιοφωνική του συνέντευξη που μεταδιδόταν ζωντανά δηλώνοντας απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στο θέμα τηςκλιματικής αλλαγής και των στόχων που είχαν τεθεί από τη γαλλική κυβέρνηση όσον αφορά το υπουργείο του.

Στη συνέντευξη ο Ιλό αποκάλυψε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από το πόστο του ύστερα από μία "συσσώρευση απογοητεύσεων" σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Ο οικολόγος-ακτιβιστής ο οποίος εργαζόταν ως τηλεοπτικός παρουσιαστής πριν την υπουργοποίησή του, τόνισε, μιλώντας ζωντανά στο France Inter radio πως δεν είχε ενημερώσει τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εμανουέλ Μακρόν, για την απόφασή του.

Ο Μακρόν από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ιλό, ωστόσο δεν αποδέχθηκε τα όσα ο οικολόγος και ακτιβιστής υποστήριξε.

Τώρα η ελίτ της βιομηχανίας του θεάματος απαιτούν από τον Μακρόν να αναλάβει ουσιαστική δράση για το έγκλημα στο περιβάλλον με πρωτοβουλία της Ζιλιέτ Μπινός.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Αλέν Ντελόν, η Πάτι Σμιθ, η Κατρίν Ντενέβ, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Σιλβί Γκιλέμ και ο Ανίς Καπούρ βρίσκονται μεταξύ των διακοσίων προσωπικοτήτων από τον κόσμο της τέχνης, του θεάματος και της επιστήμης που απευθύνουν σήμερα επείγουσα έκκληση να σωθεί ο πλανήτης, το οποίο αποτελεί "την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας".

Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός και του αστροφυσικού Ορελιέν Μπαρό "μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του Νικολά Ιλό" από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας, οι 200 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, φωτογράφοι και επιστήμονες υπογραμμίζουν σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι "ήρθε η ώρα να δείξουμε σοβαρότητα".

"Ζούμε έναν πλανητικό κατακλυσμό"

"Ζούμε έναν πλανητικό κατακλυσμό", υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες το άρθρο, με την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

"Είναι πολύ αργά για να μην κάνουμε τίποτα: η κατάρρευση συμβαίνει", υπογραμμίζουν. "Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε το χειρότερο".

"Απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πολιτική εξουσία θα πρέπει να ενεργήσει σθεναρά και άμεσα", αξιώνουν.

"Θεωρούμε ότι μια κυβέρνηση που δεν θα καταστήσει τη διάσωση αυτού που μπορεί ακόμη να σωθεί προτεραιότητα και απαίτησή της δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη", προειδοποιούν, ενώ ως αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα αντικαταστήσει τον Ιλό.

"Προτείνουμε την επιλογή της πολιτικής -μακριά από λόμπι- και μέτρα εν δυνάμει αντιδημοφιλή που θα προκύψουν από αυτήν. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης. Δεν μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύον, επισημαίνουν και τονίζουν: "Πολλές άλλες μάχες είναι νόμιμες. Αλλά αν αυτή χαθεί, δεν θα υπάρχει άλλη να δώσουμε".

Πολλοί ηθοποιοί υπογράφουν την έκκληση αυτή με ονόματα στην πρώτη γραμμή της βιομηχανίας του θεάματος.

Ιζαμπέλ Ατζανί, Εμανουέλ Μπεάρ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ρομέν Ντουρίς, ή ακόμη και ο Τζουντ Λο, αλλά και σκηνοθέτες, όπως οι Ολιβιέ Ασαγιάς, Ίβο Βαν Χόβε, Κλερ Ντενί, Βιμ Βέντερς και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ συνυπογράφουν την έκκληση όπως και η τραγουδίστρια Μαριάν Φέιθφουλ, ο συγγραφέας Εμανουέλ Καρέρ και ο μαθηματικός Μιχαήλ Γκρόμοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ