ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπριζίτ Μακρόν: η πρώτη κυρία σε πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση για τα ΑμεΑ

Μπριζίτ Μακρόν: η πρώτη κυρία σε πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση για τα ΑμεΑ

Αυτό το Σάββατο η Μπριζίτ Μακρόν, η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας, θα κάνει το τηλεοπτικό της ντεμπούτο για τα ΑμεΑ. Η Μακρόν δεν πρόκειται να υποδυθεί κανέναν πέρα από τον εαυτό της.

Η Μακρόν θα εμφανιστεί στο επεισόδιο της μίνι τηλεοπτικής σειράς "Vestiaires" της γαλλικής τηλεόρασης. Η σειρά παρουσιάζει κολυμβητές μιας αθλητικής λέσχης αναπήρων της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 προβάλλοντας σχετικό βίντεο.

"Ξέραμε ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν φανατική θαυμάστρια της σειράς. Επειδή της αρέσει, της ζητήσαμε να παίξει μαζί μας", διηγήθηκε ο Αντά Αμπντελί, σεναριογράφος και ηθοποιός της δημοφιλούς σειράς, της οποίας προβάλλεται ο όγδοος κύκλος.

Στο επεισόδιο που θα μεταδοθεί το Σάββατο στις 20:40' τοπική ώρα, η Μπριζίτ Μακρόν μπαίνει στα αποδυτήρια των κολυμβητών για να συνομιλήσει μαζί τους.

Φορά το γαλάζιο ταγιέρ με μιλιτέρ στοιχεία, που φορούσε τον Μάιο του 2017, την ημέρα παράδοσης της γαλλικής προεδρίας από τον Φρανσουά Ολάντ στον Εμμανουέλ Μακρόν.

"Είμαι εντελώς τρομοκρατημένη", ομολογεί, πολύ χαμογελαστή, η Πρώτη Κυρία, που δίδασκε επί χρόνια λογοτεχνία και θέατρο πριν ποζάρει για μια φωτογραφία με τους ηθοποιούς της μίνι σειράς.

Ο Αμπντελί, 51 ετών, γεννήθηκε στην Αλγερία και έχασε τα δύο πόδια του μετά την πολιομυελίτιδα από την οποία προσεβλήθη σε ηλικία ενός έτους.

Κατά των ταμπού

Είναι ένας από τους δημιουργούς και σεναριογράφους της πετυχημένης σειράς που σπάει τα ταμπού προβάλλοντας ανάπηρους ηθοποιούς, απαλλαγμένους από κόμπλεξ, μέσα σε μια δημοτική πισίνα.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει επίσης κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο ντοκιμαντέρ για τον Μάη του '68 "La Traversee" του σκηνοθέτη Ρομέν Γκουπίλ και του πρώην ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που παρουσιάστηκε φέτος εκτός διαγωνισμού στις Κάννες.

Η ταινία-απολογισμός, διάρκειας 90 λεπτών, παρουσιάζει ένα "μωσαϊκό" της Γαλλίας, την καθημερινότητα των πολιτών και τις αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της χώρας 50 χρόνια μετά τον Μάη του '68. Ο Γκουπίλ, 67 ετών σήμερα, ήταν αρχηγός μαθητικού κινήματος και ο 73χρονος Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, μορφή του φοιτητικού κινήματος του Καρτιέ Λατέν.

Η Ελλάδα, οι ΑμεΑ και το γκαράζ

«Ήταν μια άσχημη εμπειρία, την οποία δεν θα ξαναεπιχειρήσω. Θα περιμένω να γίνει κάτι άμεσα. Είναι θέμα ασφάλειας των επιβατών και πρέπει να δοθεί λύση», δηλώνει ο 28χρονος Δημήτρης Αντωνίου, που «παγιδεύτηκε» με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο γκαράζ πλοίου κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του από την Κεραμωτή στη Θάσο.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook μέσα από το πλοίο, ο Δημήτρης Αντωνίου έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε πλοίο, μεταφέροντας την εμπειρία που έζησε «εγκλωβισμένος» με το αναπηρικό του αμαξίδιο μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων ενός φέρι - μποτ.

«Είναι πολλά τα θέματα προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγώ θέλησα να πάω από την Κεραμωτή στη Θάσο και να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά πλοίο. Επικοινώνησα με δύο εταιρίες που μου είπαν πως εάν θέλω να ταξιδέψω αναγκαστικά θα πρέπει να μείνω στο αυτοκίνητο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανέβω στο κατάστρωμα του πλοίου. Στην αρχή συμφώνησα γιατί ήταν απλό το δίλημμα: ή δεν πας καθόλου ή βιώνεις την ταλαιπωρία του γκαράζ», εξιστορεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν όμως το βίωσα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μετακινήθηκα με πλοίο, ήταν δυσάρεστο το συναίσθημα. Σκέφτηκα γιατί το κάνω όλο αυτό; Έβαλαν το αυτοκίνητο σε σκιά, όμως στεναχωρήθηκα γιατί αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και μετακινούνται συχνά με πλοία και έχουν περάσει χίλια μύρια με πλοία», προσθέτει ο 28χρονος.

«Μου πρότειναν οι άνθρωποι του πλοίου να με κουβαλήσουν. Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ηλεκτροκίνητο και ζυγίζει από μόνο του 150 κιλά. Πώς να σηκώσουν 200 κιλά, μ' εμένα επάνω, από τη σκαλίτσα», συμπληρώνει.

Όπως δηλώνει ο κ. Αντωνίου δεν είναι «μόνο τα άτομα με αναπηρία, είναι και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανέβουν τις σκάλες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα στο γκαράζ του πλοίου και μια μαμά με τα παιδιά της, που δεν μπορούσε να ανεβάσει τα καρότσια από τη σκάλα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν και απορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία με το πλοίο, ο 28χρονος αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα μέσα μεταφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως είναι ένας «Γολγοθάς» είτε με τα αστικά λεωφορεία, είτε με ταξί και τρένα.

Ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη εξαιτίας των παράνομων παρκαρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων στις ειδικά διαμορφωμένες ράμπες.

«Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολίτες μπήκαν στη λογική να καλούν την τροχαία, όταν κάποιος άλλος έχει παρκάρει παράνομα σε αυτές», τονίζει ο 28χρονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ