ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πολυξένη: αυτή είναι η ελληνική συμμετοχή για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

Πολυξένη: αυτή είναι η ελληνική συμμετοχή για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

Είναι πλέον οριστικό, η ιστορία μιας γυναίκας από την Πόλη είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας στην κούρσα για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας της 91ης διοργάνωσης των βραβείων.

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιβεβαιώνει ότι η ταινία «Πολυξένη: Μια ιστορία από την πόλη» της σκηνοθέτιδας Δώρας Μασκλαβάνου επιλέχθηκε από την αρμόδια Επιτροπή που συνήλθε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες της 91ης διοργάνωσης των Βραβείων Oscar, διεκδικώντας το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η Επιτροπή επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου «λόγω του τρόπου με τον οποίο το θέμα προσεγγίζεται σεναριακά καθώς και της μορφής που λαμβάνει η ανέλιξη των χαρακτήρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας».

Μειοψήφησε η ταινία «1968» του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη.

Αν και αδίκως δεν έκανε τις εισπράξεις που έπρεπε η ταινία που κέρδισε τέσσερα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Α' Γυναικείου Ρόλου στην Κάτια Γκουλιώνη, Β' Γυναικείου Ρόλου στη Λυδία Φωτοπούλου, Φωτογραφίας στον Κλαούντιο Μπολιβάρ και μουσικής στον Νίκο Κυπουργό) θα διεκδικήσει ακόμη ένα τρόπαιο ως επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην κούρσα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη» της Δώρας Μασκλαβάνου διαδραματίζεται το 1957, όταν ένα ζευγάρι ευκατάστατων Κωνσταντινουπολιτών υιοθετεί ένα μικρό κορίτσι, το οποίο χρόνια αργότερα θα τους κληρονομήσει και θα προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα σε ένα εχθρικό και προκατειλημμένο περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ