ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σερένα Γουίλιαμς: τραγουδάει γυμνή κατά του καρκίνου του μαστού (vid)

Σερένα Γουίλιαμς: τραγουδάει γυμνή κατά του καρκίνου του μαστού (vid)

Η τενίστρια  Σερένα Γουίλιαμς βγήκε έξω από τα ρούχα της για καλό σκοπό. Η Γουίλιαμς ανάρτησε στο Instagram video στο οποίο τραγουδάει τη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος από την Αυστραλία Divinyls, το 'I Touch Myself' ενώ καλύπτει το γυμνό στήθος με τα χέρια της για τον καρκίνο του μαστού.

"Αυτός είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού" έγραψε η Γουίλιαμς.

Η Γουίλιαμς εξηγεί ότι η πρωτοβουλία είναι μια κίνηση ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης των συχνά σωτηριων τακτικών ελέγχων. "Ναι, βγήκα από τη βολή μου, αλλά θέλησα να το κάνω επειδή είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλες τις γυναίκες όλων των χρωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί και σώζει πολλές ζωές. Ελπίζω ότι έτσι το υπενθυμίζω σε όλες μας" προσθέτει το αστέρι του τένις.

"Το μουσικό βίντεο αποτελεί μέρος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης 'I Touch Myself' που ξεκίνησεπρος τιμήν της διάσημης ντίβας Κρίσι Άμφλετ, η οποία πέθανε από τον καρκίνο του μαστού και μας άφησε το τραγούδι της για να υπενθυμίζει στις γυναίκες να προσέχουν την υγεία τους" συμπληρώνει.

Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Άμφλετ πέθανε το 2013 σε ηλικία μόλις 53 ετών.

Η καμπάνια είναι μια πρωτοβουλία της εταιρίας Berlei για το Breast Cancer Network Australia (BCNA) της Αυστραλίας.

H καμπάνια τρέχει στην Αυστραλία από το 2014.

https://www.instagram.com/p/BoUJN25na2Y

Το video έχουν δει περισσότεροι από 1.9 εκατομμύρια χρήστες με πολλούς να επαινούν τη Γουίλιαμς για την τόλμη και τη συμμετοχή της.

Γενετικό τεστ θα δίνει, μελλοντικά, στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και με ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου, που είναι και η συχνότερη ομάδα ασθενών, τη δυνατότητα να μην υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση των όγκων τους, καθώς θα υπολογίζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων.

Καρκίνος μαστού: γενετικό τεστ αλλάζει τα δεδομένα

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, ενώ παράλληλα οι ερευνητές της μελέτης TAILORx έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2 (τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν περίπου στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού).

Το γενετικό τεστ το οποίο διερευνά 21 ογκογονίδια, προβλέπει την πιθανότητα ο καρκίνος να επανεμφανισθεί σε μια γυναίκα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όσες γυναίκες είχαν χαμηλή βαθμολογία κινδύνου 0-10 στο τεστ (περίπου το 17% του συνόλου), ήταν ήδη γνωστό ότι δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αλλά αρκεί μόνο η ορμονοθεραπεία. Ενώ όσες έχουν υψηλή βαθμολογία κινδύνου 26-100 (το 14%), πρέπει να κάνουν τόσο ορμονοθεραπεία όσο και χημειοθεραπεία.

Η νέα μελέτη εστιάσθηκε στις υπόλοιπες γυναίκες (το 69%) με ενδιάμεσο «σκορ» στο τεστ (11-25). Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η μία έκανε μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ η άλλη ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα χωρίς χημειοθεραπεία είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη (93,8%).

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών και με σκορ 0-25 που είναι και οι περισσότερες, μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών με βαθμολογία 0-15 στο τεστ, που κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια.

Η χημειοθεραπεία έχει τοξικές παρενέργειες όπως ναυτία, εμετούς, προσωρινή απώλεια μαλλιών, σωματική εξάντληση κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ