CNN Greece
Η διασημότερη Κινέζα ηθοποιός αγνοείται – Μυστήριο με την εξαφάνισή της
Video: Η διασημότερη Κινέζα ηθοποιός αγνοείται – Μυστήριο με την εξαφάνισή της

Το 2015, το περιοδικό  TIME την είχε χαρακτηρίσει ως την «πιο διάσημη Κινέζα ηθοποιό». Σήμερα, η Κινέζα σταρ Φαν Μπινγκμπίνγκ που είχε απασχολήσει τον τον παγκόσμιο Τύπο με τη μυστηριώδη εξαφάνισή της από τον περασμένο Ιούνιο απολογείται και αποκαλύπτει το οικονομικό έγκλημα της φοροδιαφυγής που οργιάζει στην Κίνα της λάμψης.

Η σταρ του κινεζικού κινηματογράφου Μπινγκμπίνγκ βγήκε επιτέλους από τη σιωπή που τηρούσε εδώ και μήνες στα μέσα ενημέρωσης για να ζητήσει συγγνώμη από τους θαυμαστές της και από το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς η εφορία της ζητάει να πληρώσει 129 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και πρόστιμα.

Υπερδραστήρια παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη Μαΐου τηρεί σιγή στο Weibo, το κινεζικό Twitter, και σιωπά σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της για φοροδιαφυγή σε σχέση μ' ένα πολύ κερδοφόρο συμβόλαιο. Το στούντιό της την υπερασπίσθηκε κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες».

Η εξαφάνισή της από τις οθόνες και τις διαφημίσεις, η σιωπή της, προκάλεσαν στην Κίνα φήμες ότι έχει συλληφθεί από τις αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κατά των παρεκτροπών του κόσμου του θεάματος.

Η κινεζική εφορία ανανέωσε ωστόσο το μυστήριο ανακοινώνοντας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πως η Φαν Μπινγκμπίνγκ και επιχειρήσεις που εκείνη ελέγχει δεν έχουν καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Η εφορία υποστηρίζει σήμερα πως η ηθοποιός οφείλει να πληρώσει συνολικά 883 εκατομμύρια γιουάν (129 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους, πρόστιμα και ποινές.

Μπορεί να αποφύγει τις διώξεις αν πληρώσει το ποσό μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.


Το διπλό πρόσωπο της λάμψης

2018 10 03T023458Z 1820731865 RC183B8856C0 RTRMADP 3 PEOPLE FAN BINGBING TAX

REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Τουλάχιστον ένα πρόσωπο έχει συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επειδή απέκρυψε και «κατέστρεψε εσκεμμένα» λογιστικά έγγραφα, συνεχίζει το Νέα Κίνα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Μετά την έρευνα για την ηθοποιό, οι αρχές διεύρυναν τις έρευνές τους για να περιλάβουν το σύνολο της βιομηχανίας του θεάματος.

Τα πρόσωπα που είναι στόχοι της έρευνας έχουν διορία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους καταβάλλοντας τα οφειλόμενα.

Σήμερα η Φαν Μπινγκμπινγκ επανεμφανίσθηκε στο Weibo για να αναγνωρίσει πως έχει άδικο, να ικετεύσει τους θαυμαστές της να την συγχωρήσουν και να ζητήσει συγγνώμη από «την κοινωνία, τους φίλους μου που ανησυχούν, το κοινό και την εθνική φορολογική διοίκηση».

«Χωρίς τις καλές πολιτικές του Κόμματος και της χώρας, χωρίς τη γεμάτη αγάπη προσοχή του κοινού, δεν θα υπήρχε Φαν Μπινγκμπινγκ», έγραψε.

Τα προβλήματα της σταρ είχαν αρχίσει τον Μάιο, όταν ένας πρώην παρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιοποίησε στο Ίντερνετ έγγραφα τα οποία εμφάνιζε ως συμβόλαια της ηθοποιού.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η ηθοποιός είχε πληρωθεί επισήμως 10 εκατομμύρια γιουάν (1,3 εκατομμύριο ευρώ) για τέσσερις ημέρες δουλειάς, όμως στην πραγματικότητα είχε λάβει 50 εκατομμύρια γιουάν επιπλέον.

Η υπόθεση έφερε στο φως ένα σύστημα «διπλών συμβολαίων»: το ένα προοριζόταν για να κατατεθεί στην εφορία και το άλλο, με ένα πολύ πιο αυξημένο κασέ, τηρούνταν μυστικό ώστε να αποφευχθεί η καταβολή υψηλών φόρων.

chollywood int

Οι εφοριακές αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού (ανατολική Κίνα) άρχισαν έρευνα. Το όνομα της Φαν Μπινγκμπίνγκ δεν αναφέρθηκε, όμως επιχειρήσεις της έχουν την έδρα της σ' αυτή την επαρχία.

Τα εξωφρενικά κασέ των σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης απασχολούν συχνά τα media της χώρας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Φαν Μπινγκμπίνγκ ήταν το 2017 η καλύτερα αμειφθείσα κινεζική διασημότητα, με εισοδήματα 300 εκατομμυρίων γιουάν (38 εκατομμυρίων ευρώ).

Η 36χρονη Φαν Μπινγκμπίνγκ, η οποία είναι επίσης μανεκέν και παραγωγός, είναι μια διασημότητα στη χώρα της αλλά και έξω από αυτήν.

Η καλλονή από την Κίνα είναι γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» (2014) και το 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Συμμετέχει επίσης στο «355», ένα χολιγουντιανό θρίλερ με τις Μαριόν Κοτιγιάρ και Πενέλοπε Κρουζ.

Διαβάστε επίσης