ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δεν είμαστε μόνοι: ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέγει δέκα ταινίες για το εξωγήινο

Δεν είμαστε μόνοι: ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέγει δέκα ταινίες για το εξωγήινο

Στις 9 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπραϊντενστάιν, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με θέμα τις προοπτικές εξερεύνησης του Διαστήματος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτή η είδηση από μόνη της επιβεβαιώνει το αυτονόητο "δεν-είμαστε-μόνοι". Λίγες ώρες μετά το περιοδικό Nature επιβεβαίωσε με δημοσίευμα του  ότι Αυστραλοί  αστρονόμοι που διερευνούν υλικό από διάφορα τηλεσκόπια έχουν εντοπίσει τεράστιο αριθμό ανεξήγητων ως προς την προέλευση τους σημάτων από το Βαθύ Διάστημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Independent τα συγκεκριμένα σήματα ίσως είναι μια απόπειρα επικοινωνίας από "εξωγήινη μορφή ζωής", θεωρία που οι αστρονόμοι βρίσκοιυν εξαιρετικά ακραία και απίθανη.

Τα Fast radio bursts (FRB) είναι ουσιαστικά εκρήξεις εξαιρετικά μεγάλης ενέργειας και προέρχονται από αγνώστου ταυτότητας πηγή. Σύμφωνα με το space.com οι επιστήμονες από την Αυστραλία δήλωσαν δημοσίως ότι ο αριθμός των ραδιοσημάτων και η συχνότητα στην οποία εκπέμπουν αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εντοπίστηκαν πάνω από 20 σήματα μέσα σε έναν χρόνο, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το σύνολο των σημάτων που είχαν εντοπιστεί από το 2007 έως και πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος της ομάδας των Αυστραλών αστρονόμων.

Oι επιστήμονες στις δηλώσεις τους αφήνουν απειροελάχιστες πιθανότητες να πρόκειται για "απόπειρα επικοινωνίας εξωγήινων με τη Γη" ωστόσο η τεράστια αλλαγή στη συχνότητα απαιτεί περισσότερη έρευνα προτού καταλήξει κάποιος κάπου.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω μας υπενθυμίζουμε δέκα αριστουγήματα επιστημονικής φαντασίας σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Mπαράκ Ομπάμα.

Η Οδύσσεια στην κορυφή

Ο Ομπάμα αγαπάει το μέλλον, την επιστήμη, τη φαντασία και το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό είδος της επιστημονικής φαντασίας και ως guest editor του περιοδικού Wired επέλεξε τη δική του ιδανική ταινιοθήκη με τις αγαπημένες του sci-fi αφηγήσεις στην οθόνη.

Στην κορυφή η ταινία που μισό αιώνα πριν ολοκήρωσε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ χαρίζοντας στον κινηματογράφο ένα αριστούργημα.

H εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας "2001, η Οδύσσεια του διαστήματος" φλερτάρει με τη φιλοσοφία και προλόγισε όλα όσα ζούμε σήμερα -άλλωστε τι είναι ο HAL αν όχι πρόγονος των ψηφιακών βοηθών της Google & Apple.

Ταινία ορόσημο που καθιέρωσε τη σημαντικότητα του είδους της επιστημονικής φαντασίας και φέρει τις υπογραφές των Κιούμπρικ και Άρθουρ Κλαρκ (η ταινία είναι βασισμένη σε διήγημά του σπουδαίου λογοτέχνη) το 2001 είναι η ιστορία της ανθρωπότητας από το τότε στο αύριο.

"Φοβάμαι" λέει σε ένα σημείο της ταινίας ο υπερυπολογιστής HAL 9000 γιατί ακόμη και οι μηχανές θα έχουν ψυχή. Στο αύριο.

Ο εκδοτικός οίκος Taschen έχει εκδώσει τον δικό του φόρο τιμής στο αριστούργημα του Κιούμπρικ που φέτος κλείνει μισό αιώνα.

Από το Star Trek στο οποίο ο Ομπάμα διακρίνει την "αξία των ανθρώπινων σχέσεων" στο Matrix του παράλληλου σύμπαντος ο πρώην Potus επιλέγει όλα εκείνα τα αριστουργήματα που ανοίγουν ορίζοντες με αμφιλεγόμενες καταλήξεις.

2001: A Space Odyssey

Blade Runner

Close Encounters of the Third Kind

Star Wars: Episode IV – A New Hope

Star Trek (1966-69)

The Martian

The Matrix

Cosmos: A Personal Voyage

ΔΗΜΟΦΙΛΗ