Ο Πίτερ Τζάκσον «δίνει χρώμα» στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο νέο του ντοκιμαντέρ
Πηγή: Youtube

Με ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο επιδιώκει να «ζωντανέψει» την εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στους θεατές, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο "They Shall Not Grow Older", στο οποίο ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί γνήσιο αρχειακό υλικό περισσότερων των 100 ωρών, με βουβές σκηνές στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε αυτό ο σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» χρησιμοποιεί μοντέρνες και εξειδικευμένες τεχνικές, με τις οποίες δίνει χρώμα, κίνηση και φωνή στο οπτικό υλικό που παρουσιάζει.

Το αρχειακό υλικό συνδυάζεται με αυθεντικές συνεντεύξεις στρατιωτών που πολέμησαν στον πόλεμο.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αφού υπήρχαν αρκετοί τεχνικοί περιορισμοί, λόγω της παλαιότητας άνω των 100 χρόνων του υλικού. «Είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή, όπως αυτή η ταινία, να επαναφέρω το υλικό», δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Προκειμένου να αποδώσει τα χρώματα όσο πιο πιστά γίνεται, ο Τζάκσον μελέτησε φωτογραφίες του πλήθους της εποχής στο ίντερνετ, καθώς και τις συλλογές στολών των στρατιωτών, τις οποίες χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς. Η αφήγηση γίνεται από βετεράνους του πολέμου.

Ο Τζάκσον «χτένισε» ηχογραφήσεις από το 1964 περισσότερων των 120 ανδρών που πολέμησαν στον πόλεμο.

«Ήθελα όλοι αυτοί οι άνδρες να ανακτήσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μη θυμίζουν καρικατούρες του Τσάρλι Τσάπλιν», τονίζει ο ίδιος.

«Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της πληροφορικής μας για να διαγράψουμε τους τεχνικούς περιορισμούς του κινηματογράφου 100 χρόνων, μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε τον Μεγάλο Πόλεμο, όπως τον έζησαν», προσθέτει και καταλήγει:

«Δεν είναι η ιστορία του πολέμου, είναι η ανθρώπινη εμπειρία του να πολεμάς σε αυτόν».

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου στο BFI London Film Festival.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ:


Διαβάστε επίσης

Μπόμπι Μπράουν: αγωγή κατά του BBC για το ντοκιμαντέρ της Γουίτνεϊ Χιούστον

Το ελληνόγλωσσο «Athens Rhapsody» παρουσιάζεται σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Καΐρου

Εδώ Πολυτεχνείο: επίκαιρα μαθήματα ιστορίας με μια ταινία & τέσσερα ντοκιμαντέρ

Η εξομολόγηση της Μόνικα Λεβίνσκι για όσα συνέβησαν στο Οβάλ Γραφείο με τον Μπιλ Κλίντον