ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χορεύτρια, επαναστάτρια, λογοτέχνης: η Κολέτ της Κίρα Νάιτλι έλαμψε στο Λονδίνο

Χορεύτρια, επαναστάτρια, λογοτέχνης: η Κολέτ της Κίρα Νάιτλι έλαμψε στο Λονδίνο

Η τολμηρή συγγραφέας, δημοσιογράφος, χορεύτρια και φεμινίστρια της Γαλλίας Κολέτ έρχεται στη μεγάλη οθόνη με τη βοήθεια της βρετανίδας και αγαπημένης μούσας της Chanel, Κίρα Νάιτλι.

Στην πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου η Νάτιλι κέρδισε τις εντυπώσεις για το τολμηρό εγχείρημα της με το δράμα εποχής.

Αυτή είναι μια εύλογη επιλογή για την 33χρονη Νάιτλι που έχει καθιερωθεί με ταινίες ανάλογες όπως τα "Anna Karenina" (2012), The Duchess (2007) και Pride & Prejudice (2006)ής της.

Η ιστορία ξεκινά με την Κολέτ να εγκαταλείπει το χωριό της Βουργουνδίας στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία για να παντρευτεί τον κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερο της συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ, γνωστός ως Βίλλι.

Στη συνέχεια γίνονται συνεργάτες και εχθροί όταν η Κολέτ ανακαλύπτει το δικό της λογοτεχνικό ταλέντο και βγαίνει από τη σκιά του άντρα της διεκδικώντας με πρόκληση ίσα δικαιώματα και αναγνώριση από τη Γαλλία.

"Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που βγαίνει από τη σκιά και βρίσκει τη δική της φωνή και ζει τη δική της αλήθεια, μια ιστορία που με εμπνέει απίστευτα" είπε η Νάιτλι στην πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI στο βροχερό Λονδίνο.

Λογοτέχνης, ερωμένη, φεμινίστρια

Γεννημένη ως Συντονί Γκάμπριελ Κολέτ το 1873 στη Βουργουνδίας η Κολέτ παντρεύτηκε επιφανείς Γάλλους πολίτες και έγραψε σπουδαία βιβλία που ξεσήκωναν τις γυναίκες.

Σύμβολο για τις φεμινιστικές οργανώσεις και επαναστάτρια η 20χρονη Κολέτ γνώρισε μετά από το γάμο της με τον δημοσιογράφο Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ σπουδαίους λογοτέχνες της εποχής.

Όσκαρ Ουάιλντ, Μάρσελ Προύστ και το Παρίσι των αστών της έδωσαν κίνητρο να γράψει για την αληθινή ζωή πίσω από τα πέπλα.

Εκδίδει τα πρώτα της βιβλία με το ψευδώνυμο του άντρα της, Βίλλυ. Η επιτυχία τους ωστόσο γίνεται και ο λόγος που ο σύζυγος της την κέίδωνε για να γράφει περισσότερο, πιο γρήγορα, σε ένα δωμάτιο ως άλλη φυλακή.

Σεξ, Νόμπελ λογοτεχνίας

colette

Μετά από απιστίες από την πλευρά του η Κολέτ χώρισε δέκα χρόνια μετά το γάμο και ανανέωσε το συμβόλαιο με τη ζωή της ως κάτι άλλο.

Ξεκινάει να εργάζεται ως χορεύτρια σε καμπαρέ, μαθαίνει το Παρίσι της Νύχτας και γίνεται ανοιχτά αμφισεξουαλική.

Ερωμένη της Μίσι, με την οποία συνεργάστηκαν στη σκηνή του Μουλέν Ρουζ η Κολέτ χόρευε με τη σύντροφο της το χορευτικό “Αιγυπτιακό Όνειρο” που προκάλεσε τα χρηστά ήθη της πόλης και την έφερε αντιμέτωπη με τον πουριτανισμό και την αστυνομία για προσβολή δημοσίας αιδούς.

Μετά η Κολέτ έγινε δημοσιογράφος όπου και εργάστηκε για την εφημερίδα Le Matin.

Εργάστηκε ως μίμος, ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου και πήγε ως πολεμική ανταποκρίτρια στην Ιταλία για να καλύψει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1948 ήταν υποψήφια για Νόμπελ λογοτεχνίας.

H Koλέτ επιπλέον είναι η γυναίκα που ανακάλυψε τη νέα τότε ηθοποιό Όντρει Χεπμπορν και της ανέθεσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση “Γκίγκι”, το μιούζικαλ που έγραψε ιστορία στο Μπροντγουέι και ήταν βασισμένο στο βιβλίο της.

Η Κολέτ έκανε τρεις γάμους. Πέθανε το 1954 αφήνοντας πίσω της πλούσιο έργο. Ο Πολ Κλοντέρ άλλωστε την αποκαλούσε σχεδόν έναν αιώνα πριν ως “τη σπουδαιότερη εν ζωή συγγραφέα της Γαλλίας”.

Με άρωμα γυναίκας

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου περιλαμβάνει τις περισσότερες ταινίες από γυναίκες δημιουργούς στην ιστορία του θεσμού.

Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι το 38% όλων των ταινιών και το 30% των 225 μεγάλου μήκους φιλμ του προγράμματος έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες, αύξηση κατά 24% σε σύγκριση με τη διοργάνωση του 2017.

Ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες και θα προβληθούν στο φεστιβάλ είναι το δράμα "Joy" της Sudabeh Mortezai, το αστυνομικό θρίλερ της Karyn Kusama "Destroyer" με τη Νικόλ Κίντμαν και το δράμα της Sara Colangelo " The Kindergarten Teacher" με τη Μάγκι Τζίλενχαλ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης το σκωτσέζικο έπος του Ντέιβιντ Μακένζι "Outlaw King" και η ανθολογική γουέστερν σειρά των βραβευμένων με Όσκαρ αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν "The Ballad of Buster Scruggs", το "Roma" του Αλφόνσο Κουαρόν, το ιστορικό δράμα του Μάικ Λι "Peterloo" και το ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζάκσον "They Shall Not Grow Old" στο οποίο μετέτρεψε σε έγχρωμες, ασπρόμαυρες σκηνές από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το χρώμα του πολέμου

Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο "They Shall Not Grow Older", στο οποίο ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί γνήσιο αρχειακό υλικό περισσότερων των 100 ωρών, με βουβές σκηνές στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε αυτό ο σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» χρησιμοποιεί μοντέρνες και εξειδικευμένες τεχνικές, με τις οποίες δίνει χρώμα, κίνηση και φωνή στο οπτικό υλικό που παρουσιάζει.

Το αρχειακό υλικό συνδυάζεται με αυθεντικές συνεντεύξεις στρατιωτών που πολέμησαν στον πόλεμο.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αφού υπήρχαν αρκετοί τεχνικοί περιορισμοί, λόγω της παλαιότητας άνω των 100 χρόνων του υλικού. «Είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή, όπως αυτή η ταινία, να επαναφέρω το υλικό», δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Προκειμένου να αποδώσει τα χρώματα όσο πιο πιστά γίνεται, ο Τζάκσον μελέτησε φωτογραφίες του πλήθους της εποχής στο ίντερνετ, καθώς και τις συλλογές στολών των στρατιωτών, τις οποίες χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς. Η αφήγηση γίνεται από βετεράνους του πολέμου.

Ο Τζάκσον «χτένισε» ηχογραφήσεις από το 1964 περισσότερων των 120 ανδρών που πολέμησαν στον πόλεμο.

«Ήθελα όλοι αυτοί οι άνδρες να ανακτήσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μη θυμίζουν καρικατούρες του Τσάρλι Τσάπλιν», τονίζει ο ίδιος.

«Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της πληροφορικής μας για να διαγράψουμε τους τεχνικούς περιορισμούς του κινηματογράφου 100 χρόνων, μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε τον Μεγάλο Πόλεμο, όπως τον έζησαν», προσθέτει και καταλήγει:

«Δεν είναι η ιστορία του πολέμου, είναι η ανθρώπινη εμπειρία του να πολεμάς σε αυτόν».

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου στο BFI London Film Festival.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Τετάρτη με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του θρίλερ μυστηρίου "Widows" του Βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Βαϊόλα Ντέιβις, Μισέλ Ροντρίγκεζ και Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως γυναίκες που συνασπίζονται όταν οι σύζυγοι τους σκοτώνονται σε αποτυχημένη ληστεία. Η ταινία με φόντο το Σικάγο από τον βραβευμένο με Όσκαρ, γεννημένο στο Λονδίνο σκηνοθέτη για το "12 Χρόνια Σκλάβος" είναι μία ματιά σε θέματα φυλής, χρημάτων και τάξεων στην Αμερική.

Το Φεστιβάλ κλείνει στις 21 Οκτωβρίου με την κινηματογραφική βιογραφία "Stan & Ollie" για τους Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι τους "Χοντρό και Λιγνό" ένα από διασημότερα κωμικά δίδυμα του βωβού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία Τζον Σ. Μπερντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ