ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Είμαι ανάπηρη: η Σέλμα Μπλερ πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και συγκλονίζει

Είμαι ανάπηρη: η Σέλμα Μπλερ πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και συγκλονίζει

Η αμερικανίδα ηθοποιός Σέλμα Μπλερ εξομολογήθηκε με ανάρτηση στο Instagram τη μάχη που δίνει για τη ζωή και την οικογένεια της. Η διάσημη ηθοποιός των "Cruel Intentions", "Hellboy" & "The Sweetest Thing" αποκάλυψε ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας (multiple sclerosis, MS).

Η Μπλερ διαγνώστηκε τον Αύγουστο ωστόσο όπως αποκάλυψε τα συμπτώματα ήταν μπροστά της εδώ και καιρό.

Αφορμή για την εξομολόγηση της η βοήθεια στα γυρίσματα της νέας σειρά του Netflix "Another Life" όπου και θα εμφανιστεί με τη συνδρομή όλων. Των παραγωγών αλλά και της ενδυματολόγου της Αλίσα Σουάνσον. Η Σουάνσον δεν ντύνει απλά την Μπλερ επιλέγοντας τα ρούχα της, τη στηρίζει επάνω στους ώμους της για να μπορέσει να φορέσει τη μπλούζα της, της κουμπώνει το παντελόνι, τη φροντίζει.

"Το μυαλό μου θολώνει και και η αριστερή μου πλευρά ζητά οδηγίες από ένα σπασμένο GPS" γράφει η Μπλερ μιλώντας για την ανίατη ασθένεια.

Στην ανάρτηση της η Μπλερ μιλάει για τον καθημερινό Γολγοθά του να ζεις με πολλαπλή σκλήρυνση, την ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας προβλήματα στην όραση, την ισορροπία και το μυικό σύστημα.

Η Μπλερ προχώρησε σε αυτή τη δημόσια εξομολόγηση για να δώσει κουράγιο σε άλλους ασθενείς και να ρίξει φως σε μια ασθένεια που, όπως όλες σε αυτή την κοινωνία των "υγιών", κουβαλάει κοινωνικό στίγμα.

https://www.instagram.com/p/BpKjP_7FnWQ

"Θέλω να δώσω ελπίδα σε άλλους. Θέλω να δώσω ελπίδα στον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς αν δεν το ζητήσεις" γράφει.

"Θέλω να παίξω ξανά με το γιο μου, θέλω να περπατήσω στο δρόμο" γράφει και παρακαλάει στην ανάρτηση της αν βρεθεί κάποιος στον δρόμο της όταν έχει πράγματα πεσμένα μπροστά της να τη βοηθήσει γιατί είναι ανήμπορη να βοηθήσει τον εαυτό της.

https://www.instagram.com/p/Bk6ePX6lYjL

Αυτοάνοσο νόσημα χωρίς θεραπεία

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι αυτοάνοσο νόσημα που διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά, πνευματικά,[2] και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα.

Αν και το αίτιο δεν είναι σαφές, πιστεύεται ότι ο υποκείμενος μηχανισμός είναι είτε η καταστροφή από το ανοσοποιητικό σύστημα είτε η αποτυχία των κυττάρων που παράγουν μυελίνη.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση. Οι θεραπείες επιχειρούν να βελτιώσουν τη λειτουργία μετά από μία κρίση για την πρόληψη των νέων κρίσεων.

https://www.instagram.com/p/BpGdGefFtyb

Το προσδόκιμο ζωής είναι 5 έως 10 χρόνια μικρότερο από εκείνο του μη πάσχοντος πληθυσμού.

Από το 2008, 2 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα έχουν νοσήσει παγκοσμίως, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ευρέως στις διαφορετικές περιοχές του κόσμου και μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμών.

Η ασθένεια συνήθως ξεκινάει μεταξύ των ηλικιών 20 και 50 και έχει δύο φορές μεγαλύτερη εμφάνιση στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

Η ονομασία πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις ουλές (sclerae-ευρύτερα γνωστές ως πλάκες ή βλάβες) ειδικότερα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και στην σπονδυλική στήλη.

Η πολλαπλή σκλήρυνση περιγράφτηκε αρχικά το 1868 από τον Jean-Martin Charcot.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ