ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί το Game of Thrones χρωστάει τα πάντα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Γιατί το Game of Thrones χρωστάει τα πάντα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Αναζητώντας τους λόγους της εμμονής μας με το σύμπαν του Game of Thrones ο συγγραφέας της εποποιίας Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν αποκάλυψε ότι πήρε μαθήματα συγγραφής από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιεν.

Ο συγγραφέας του ογκώδους "Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου" του Game of Thrones φιλοξενήθηκε στο show "The Great American Read" και στο επεισόδιο "Villains and Monsters" (Κακοί και Τέρατα) στο PBS (Public Broadcasting Service).

Εκεί μίλησε για την επιρροή που άσκησε πάνω του το "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιεν και, ιδιαιτέρως, για το πώς άλλαξε τη συγγραφική φιλοσοφία του.

Ο Μάρτιν διάβασε τον "Άρχοντα" για πρώτη φορά όταν ήταν 13 χρονών. Και μίλησε για το ότι έμεινε κατάπληκτος όταν συνειδητοποίησε ότι ο Γκάνταλφ - ένας από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες της εποποιίας του Τόλκιεν - είχε πεθάνει.

"Ο Τόλκιεν παρέβη τον κανόνα, απλά. Και γι' αυτό θα τον αγαπώ, πάντα. Ακριβώς τη στιγμή που σκοτώνεις τον Γκάνταλφ, η αγωνία που νιώθεις από εκεί και μετά είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη, γιατί τώρα ο οποιοσδήποτε μπορεί να πεθάνει" τόνισε ο Μάρτιν.

Σε παράλληλο χρόνο ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ο Γκάνταλφ και οι σύντροφοι τους στο έπος της Μέσης Γης που εμπνεύστηκε ο σπουδαίος Τόλκιεν είναι έτοιμοι να κατακτήσουν τη μικρή οθόνη.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών γίνεται τηλεοπτική σειρά και το νέο ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από την Amazon προκαλώντας φρενίτιδα στα forum των ορκισμένων φανατικών της μυθοπλασίας καθώς το Game οf Thrones βρήκε τον πλέον άξιο διάδοχο του στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας η τηλεοπτική μεταφορά των περιπετειών στη Μέση Γη θα αφηγείται νέες ιστορίες που προηγούνται της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), του πρώτου από τους συνολικά 3 τόμους, του επικού μυθιστορήματος "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του Άγγλου συγγραφέα, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν που κυκλοφόρησε το 1954 και έδωσε αφορμή στον Πίτερ Τζάκσον να φέρει την ιστορία στην πρώτη κινηματογραφική τριλογία του franchise φαντασίας.

"Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που κατέκτησε τη φαντασία γενιών και γενιών μέσα απο τη λογοτεχνία και τη μεγάλη οθόνη" αναφέρει σε δήλωση της η Sharon Tal Yguado που αντικατέστησε τον Roy Price μετά την παραίτηση του ένα μήνα πριν μετά από καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του.

Το τέρας μέσα μας

cersei

Για τους χαρακτήρες του που είναι "κακοί και τέρατα" υπογράμμισε ότι όλοι, μέσα μας, έχουμε καλά και κακά στοιχεία, σκοτάδι και φως.

"Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω με την πένα μου κάποιον που λέει 'Ω, είμαι κακός. Ας σηκωθώ σήμερα, να βγω έξω και να κάνω κάτι αχρείο και να τραβήξω τον κόσμο στο σκοτάδι'. Όλοι έχουν παράπονα. Όλοι είναι πληγωμένοι, έχουν λόγους που τους οδηγούν να κάνουν αυτό που κάνουν".

Ακόμη και για χαρακτήρες που είναι ελεεινοί, σαν τον Τζέφρεϊ Μπαράθιον ή τον Γιουτζίν Γκρεϊτζόι, ο Μάρτιν λέει ότι "είμαστε όλοι αυτοί οι μπλεγμένοι άνθρωποι, που είναι ικανοί να κάνουν την Τρίτη κάτι ηρωικό και την Τετάρτη να κάνουν κάτι φριχτό".

Ο ευφυής δημιουργός του σύμπαντος του Game of Thrones επισήμανε και άλλο ένα στοιχείο για το οποίο είναι εθιστικός για τους αναγνώστες ο τρόπος που γράφει.

"Αυτό που ήθελα να κάνω είναι να πάρω κάποιες παραδόσεις του λογοτεχνικού είδους της φαντασίας και να τις πλάσω σε ένα επίπεδο ωμότητας και ρεαλισμού. Τα βιβλία σου, οι ιστορίες σου, πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον κόσμο γύρω σου. Ακόμη και μια ιστορία φαντασίας με δράκους πρέπει να αντανακλά την αλήθεια" είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ