ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αντίο Σταν Λι! Το υπεράνθρωπο λεύκωμα ζωής του πατέρα της Marvel

Αντίο Σταν Λι! Το υπεράνθρωπο λεύκωμα ζωής του πατέρα της Marvel

Η Marvel έχει πένθος από εχθές. Ο Σταν Λι, ο δημιουργός των πλέον γνωστών υπερηρώων και πατέρας του Σπάιντερ Μαν ή των Εκδικητών ανάμεσα σε άλλα πέθανε σε ηλικία 95 ετών, μια απώλεια που φέρνει και ένα τέλος εποχής στην ποπ κουλτούρα των καιρών μας.

Κανείς δεν μπορεί πλέον να υποθέσει πώς θα ήταν η βιομηχανία του υπερθεάματος αν δεν υπήρχε ο Σταν Λι.

Ο επίτιμος δημιουργός κάθε σούπερ ήρωα, ο Λι που γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1922, χάρισε πολλές περιπέτειες φαντασίας σε ανήλικους και ενήλικους, το ίδιο.

Οι Εκδικητές και όλο το σύμπαν της Marvel δεν θα υπήρχε χωρίς τον Λι. Το ίδιο ισχύει για τη βιομηχανία του θεάματος σήμερα που έχει γίνει σχεδόν ένα μονοπώλιο υπερηρωικών κερδοφοριών στα ταμεία. Ήταν πρωτοπόρος, μαχητής και αμφιλεγόμενος. Κυρίως ήταν ηγέτης.

Γιος μεταναστών από τη Ρουμανία ο Λι λάτρευε να βλέπει τις ταινίες του Έρολ Φλιν και συνήθιζε να διασκεδάζει τον ευατό του γράφοντας μικρές ιστορίες δικών του ηρώων από μικρός.

Ο Λι ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικ στα 17 του και δύο χρόνια μετά υπέργραψε την πρώτη εξ ολοκλήρου δική του ιστορία.

Ο Στάνλει Μάρτιν Λίμπερ επινόησε τουλάχιστον 350 χαρακτήρες με μοναδικές προσωπικότητες, ιδιαιτερότητες, δυνάμεις και αδυναμίες.

Η μαγεία των ιστοριών του είναι ότι σε αυτές πρωταγωνιστούν ήρωες με πάθη και καταραμένο παρελθόν.

Ο Σπάιντερ Μαν δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ερωτικής του ζωής και την καθημερινότητα του παρά μόνο όταν είναι αντιμέτωπος με κάποια απειλή, ο Χαλκ δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα του και ο Daredevil είναι τυφλός.

Οι Fantastic Four επίσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα παρά μόνο όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Για τον Λι τα πάντα είναι η ψυχή.

Oι αδυναμίες η δύναμη τους

Ο Λι έφερε την επανάσταση στην αφήγηση των κόμικ και καθιέρωσε τις αδυναμίες ως μυστικά δύναμης των σούπερ ηρώων του που σώζουν την ανθρωπότητα από το κακό.

Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν τη δεκαετία του '50, όταν και ο Λι ξεκίνησε να σχεδιάζει με πένα την επανάστασή του.

"Δεν νομίζω ότι όταν κάποιος διαθέτει υπερδυνάμεις είναι αλώβητος από τα προβλήματα της ζωής. Προσπάθησα να δημιουργήσω χαρακτήρες που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη και θα τον κάνουν να ταυτιστεί μαζί τους" έλεγε.

Ο Λι τιμήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2008 από τις ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

Μερικοί από τους χαρακτήρες του Σταν Λι

Angel

Ant-Man

Aunt May Parker

Beast

Black Panther

Black Widow

Captain Marvel*

Cyclops

Daredevil

Doctor Doom

Doctor Strange

Dr. Octopus

Galactus

Green Goblin

Groot

Guardians of the Galaxy

Gwen Stacy

Hawkeye

Heimdall

Hela

Hulk

Human Torch

Iceman

Invisible Woman

Iron Man

J. Jonah Jameson

Jean Grey

Juggernaut

Kingpin

Kraven the Hunter

Loki

Magneto

Mandarin

Marvel Girl

Mary Jane Watson

Mastermind

Mister Fantastic

MODOK

Mysterio

Nick Fury

Peggy Carter

Pepper Potts

Professor X

Prowler

Quicksilver

Red Skull

Sandman

Scarlet Witch

She-Hulk

Shocker

Silver Surfer

Spider-Man

The Avengers

The Fantastic Four

Thing

Thor

Toad

Uncle Ben Parker

Vision

Vulture

Wasp

X-Men

Yondu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ