ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αντίο HAL: σίγησε για πάντα η φωνή του σατανικού υπολογιστή στην Οδύσσεια του Διαστήματος

Αντίο HAL: σίγησε για πάντα η φωνή του σατανικού υπολογιστή στην Οδύσσεια του Διαστήματος

Σίγησε για πάντα η φωνή του HAL, του σατανικού υπολογιστή στο κινηματογραφικό αριστούργημα 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. 

Ο Ντάγκλας Ρέιν, ο σεξπιρικός ηθοποιός που χάρισε την εφιλακτική φωνή του στον υπολογιστή-απατεώνα, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο καναδός ηθοποιός πέθανε το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το Φεστιβάλ Στράτφορντ, την καναδική εταιρεία θεάτρου της οποίας ο Ρέιν ήταν ιδρυτικό μέλος το 1953.

Εδώ μετρούσε 32 σεζόν δημιουργικής ενασχόλησης υποδυόμενος τον Ιάγο από τον Οθέλλο και τον Μαλβόλιο από τη Δωδέκατη Νύχτα.

Ο ηθοποιός που γεννήθηκε στο Γουίνιπεγκ μετρούσε δεκάδες εμφανίσεις σε θέατρο, ταινίες και τηλεόραση ωστόσο καμία δεν ξεπέρασε τη φωνή του ως HAL 9000 στο 2001.

"Ο Ντάγκλας μοιράστηκε πολλά με τον χαρακτήρα που ενσάρκωσε στο αριστούργημα του Kιούμπρικ. Η ακρίβεια, το ταλέντο, η δύναμη, η νοημοσύνη και μια κυνική αίσθηση του χιούμορ", δήλωσε ο Άντονι Τσιμολίνο, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Stratford.

Η απόμακρη, παγερή ερμηνεία του ως HAL – ο υπερυπολογιστής με προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, που κοροιδεύει και δολοφονεί το πλήρωμα συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της κλασικής ταινίας.

Ο Ρέιν ερμήνευσε τον HAL μετά τα γυρίσματα του φιλμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ